Аграрії просять уряд подовжити чинні бронювання працівників

2024-05-03 10:00:35 1066
Аграрії просять уряд подовжити чинні бронювання працівників

Про це розповіли в прес-службі Української зернової асоціації.

Українська зернова асоціація звернулася до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та віце-прем’єрки та міністерки економіки Юлії Свириденко з проханням до уряду продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на 3 місяці до врегулювання нормативної бази відповідно до ухваленого нового закону про мобілізацію, а також підтримати ініціативу економічного бронювання та можливість автоматичної пролонгації бронювання військовозобов’язаних. УЗА просить врахувати її пропозиції при розробці оновленої постанови КМУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», адже від цього залежатиме стабільна робота аграрної галузі та продовольча безпека.

Як відомо, 18 травня 2024 року набуде чинності Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що передбачає зміни в законодавстві щодо бронювання військовозобов’язаних. Оскільки наразі відсутня оновлена Постанова Кабінету Міністрів України про бронювання, а для впровадження нових змін потрібен час, аграрії занепокоєнні, що травневі зміни законодавства бронювання унеможливлюють продовження бронювання людей за новим порядком.

УЗА наголошує, що частина чинних бронювань будуть завершуватися в травні, а оформити нове бронювання поки неможливо, відповідно, робота більшості критичних для продовольчої та економічної безпеки держави підприємств опиниться під загрозою. Наразі продовження бронювання здійснюється не раніше ніж за місяць, відтак постає часто проблема, коли нові бронювання ще не затвердженні, а старі вже закінчують свою дію.

Також УЗА звертає увагу, що четвертий цикл бронювання призвів до відтоку військовозобов’язаних із прозорих компаній з офіційним працевлаштуванням, які офіційно вручають всі повістки з ТЦК. Працівники таких прозорих компаній із офіційним працевлаштуванням звільняються через неможливість забезпечити безперервність бронювання. УЗА вважає, що потрібно консолідувати зусилля для запобігання переходу економіки в тінь, адже це негативно відображається не тільки на підприємствах, але й бюджеті країни.

З огляду на складність технологічних та виробничих процесів, наразі дуже важливо забронювати для підприємств вже наявних та підготовлених працівників, призов на військову службу яких суттєво вплине на кількісні та якісні показники діяльності підприємства. Втрата таких працівників може призвести до збільшення ризиків внутрішньої загрози продовольчій та економічній безпеці держави та може вплинути на зниження рівня забезпечення продовольством потреб Збройних сил України, інших військових формувань та населення в умовах воєнного стану.

Додатково хочемо наголосити, що, у зв’язку з посиленням заходів з мобілізації є велика загроза у втраті підприємствами вузько – кваліфікованих спеціалістів через високі строки розгляду обґрунтувань на бронювання підприємств (відповідно до Порядку – близько 26 робочих днів). Робота агропромислових підприємств неможлива без наявності кваліфікованого персоналу з вузькою спеціальністю, знанням технологій, машин та механізмів, задіяних у виробництві, а також наявність всіх допусків для дотримання техніки безпеки праці, на підготовку якого потрібен час та досвід.

Працюючий аграрний сектор – це десятки мільярдів доларів надходжень до державного і місцевих бюджетів, які нам дуже потрібні. І врешті-решт, розвиток аграрного сектору, зміцнення його позицій як одного з ключових гарантів національної і світової продовольчої безпеки – стратегічні завдання, які визначені Планом відновлення України.

УЗА сподівається на врахування думки зернової галузі, підприємства якої, попри все, продовжують інвестувати в операційну діяльність, обладнання, науково-дослідницьку роботу в полі, сплачують податки до державного бюджету та залежні від стабільного забезпечення виробничого процесу кваліфікованими кадрами протягом усього календарного року.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР