Досвід ТОВ «Колос»: як отримати додатково 1 т/га озимої пшениці

2019-08-20 13:10:27 2888
Досвід ТОВ «Колос»: як отримати додатково 1 т/га озимої пшениці

Як повідомляє www.Agropravda.com, завдяки застосуванню рідких добрив, виготовлених за технологією компанії «Агротерра», в ТОВ «Колос» вдалося підвищити середню врожайність озимої пшениці на 11 ц/га.

Офіційний дилер низки відомих брендів компанія «Агротерра» не обмежується винятково продажами і сервісним обслуговуванням сільгоспмашин. Провідний напрямок в роботі компанії - впровадження по-справжньому інноваційних технологій при обробці грунту, посіві і мінерального живлення рослин.

Зокрема, мова йде про перехід на самостійне приготування і внесення рідких азотних і багатокомпонентних добрив, що дозволяє агровиробникам водночас економити значні кошти і отримувати стабільну надбавку до врожайності.

Установки для «варки» КАСу, а також складних фосфор- і калійвмісних сумішей з додаванням мікроелементів та інших компонентів працюють сьогодні вже в більш ніж в десяти господарствах по всій території України. Разом з агрономом-консультантом компанії «Агротерра» Олегом Пелипенко ми відвідали одне з них, розташоване в Олександрійському районі Кропивницької області.

Перше враження про ТОВ «Колос», керівником якого є Олександр Замковий - це порядок. Порядок і раціоналізм, помножений на реальне, а не показне прагнення розвивати інноваційні напрямки. Ми провели в господарстві цілий день. Впродовж цього часу Олександр Вікторович разом зі своєю командою, не припиняючи спілкування з нами, встигли розглянути цілу низку питань, пов'язаних з впровадженням точного землеробства, і буквально, під мікроскопом вивчити причини тих чи інших явища на знімках власних полів озимої пшениці.

У цьому посушливому регіоні борються за кожен додатковий центнер врожаю, і показово, що якісного прориву на цьому фронті вдалося досягти в тому числі завдяки співпраці з компанією «Агротерра».

 - Я всім своїм працівникам поставив чітке завдання: клімат змінюється, тому ми повинні розвиватися і не боятися пробувати щось нове. Ми постійно експериментуємо, і не потрібно цього боятися, - пояснює керівник ТОВ «Колос».

В господарстві обробляється приблизно 6000 гектарів полів. Вирощуються озима пшениця, кукурудза, соняшник і навіть цукровий буряк, якої тут збирають до 600 ц/га.

Однак ключова культура тут: озима пшениця, і підвищення врожайності її є одним із головних завдань. На полях ТОВ «Колос» давно вже не практикується оранка і тут навіть відмовляються від дискування на користь вертикальної обробки грунту і стрип-тілл.

- Два роки тому ми почали співпрацювати з компанією «Агротерра» в напрямку застосування технології внесення рідких добрив стрічковим способом. Взагалі-то ми йшли до цього досить давно: розкидачі гранульованих добрив у нас не використовуються років 6. КАС вносимо з 2013 року. Ми працювали над тим, щоб максимально раціоналізувати мінеральне живлення рослин. На сьогоднішній день технологія, запропонована «Агротеррою», є для нас оптимальною, - пояснює керівник напрямку рослинництва ТОВ «Колос» Едуард Резніченко.

Відповідно, керівники господарства сьогодні використовують майже винятково рідкі добрива, звертаючи увагу на їх правильне внесення під час здійснення обробітку грунту і сівби. В останньому випадку поживна субстанція лягає в грунт на глибину від 12 до 16 см.

 - Якщо мене запитаєте, наскільки дешевше виходить використовувати куповані гранульовані чи куповані рідкі добрива, я відповім, що це приблизно однакові витрати. Хоча в перерахунку за вартістю діючої речовини рідкі добрива є трохи дешевшими. Однак цей вид добрив має цілу низку переваг, - розповідає Едуард Резніченко.

Як повідомляє www.Agropravda.com, це:

1. Рідкі добрива простіше дозувати і рівномірно «розкладати» по площі. Кожен літр точно враховується. На думку наших співрозмовників, жоден розкидач гранульованих добрив і близько не зрівняється за рівномірністю покриття.

2. Діюча речовина в складі РКД працює відразу ж, а не очікує місяцями на дощ. Це дає змогу забезпечити швидкий старт сходів, що актуально для всіх регіонів України, тим більш в Степу.

3. Власне концепція точного контролю внесення рідких добрив відмінно вписується в технології точного землеробства, які практикуються в господарстві, і передбачають диференційовані підходи до мінерального живлення і висіву насіння.

Відносно нещодавно в ТОВ «Колос» зробили ще один крок до оптимізації технології. У господарстві встановили і запустили в роботу унікальну розробку компанії «Агротерра» - міні-завод для самостійного приготування карбамідно-аміачної суміші, тобто, КАС. Крім того, в цій установці можна виготовляти будь-які макро- і мікроелементні композиції під конкретну культуру, економлячи при цьому вельми відчутні кошти.

Установка (див. фото) дуже компактна і може обслуговуватися одним оператором. У приймальний люк засипається вихідна сировина - карбамід і селітра, а також інші необхідні компоненти.

 - За одну «варку», тобто, за 6-8 годин, у нас виходить 33,5 тон КАС. Це справжній високоякісний КАС, а не суміш з додаванням води та солі, яку можуть продати аферисти на ринку. Ми закуповуємо вихідні компоненти - карбамід і селітру, а також додаємо до складу сірку, в пропорції 1 до 7. Виходить, відмінне азотне добриво, яке можна використовувати і під основне добриво, і при сівбі, і під час весняних підживлень, - розповідає керівник господарства Олександр Замковий.

 

Як зазначає агроном-консультант компанії «Агротерра» Олег Пелипенко можливість самостійного приготування КАС дозволяє досягти цілого ряду переваг.

 - По-перше, як вже сказав Олександр Вікторович - це гарантована якість добрив. По-друге, вихідну сировину можна придбати в період низьких цін, заощадивши чималі кошти. І, нарешті, ви можете самостійно виготовляти аналоги високоефективних і супердорогих рідких добрив, які будуть виходити, як мінімум, в десятки разів дешевше, - зазначає Олег Пелипенко.

Олександр Вікторович відзначає унікальну рецептуру хіміків «Агротерри». При цьому із схвальною посмішкою відгукуючись про жартома названий ним «Коктейль «Пробудження» від Олега Пелипенка.

 - Туди входять і макро -, і мікроелементи, і органічні активні речовини. Це дійсно працює як на старті розвитку рослин, так і під час позакореневого обробок. При цьому ми порівнювали вартість порівнянних за складом рідких добрив і «коктейлі» нашого виробництва. Не хочу приголомшувати цифрами, але виходить, що ми економимо десятки тисяч доларів за одну «варку». Тобто, можемо собі дозволити застосовувати на тисячах гектарів полів дуже дорогі елементи технології, - пояснює Олександр Замковій.

Чи можна стверджувати, що в ТОВ «Колос» вдалося істотно заощадити на добривах і помітно підвищити врожайність?

 - Щодо першого питання скажу, що у нас щороку виділяється певний фіксований бюджет на мінеральне живлення рослин. І за допомогою технологій «Агротерра» ми змогли набагато підвищити його ефективність. Зокрема, це чітко позначилося на результатах врожайності. Якщо порівняти наші показники дво-трирічної давнини і нинішні, то виходить в середньому на 11 ц/га вище: до 82-83 ц/га «на круг» на окремих полях, і не набагато нижче - на інших. Ось і відповідь на ваше запитання. І ми будемо розвивати цей напрям далі, - пояснює Едуард Резніченко.

Як повідомляє www.Agropravda.com, про особливості технології виготовлення та внесення рідких добрив можна детально дізнатися у агрономічних консультантів компанії «Агротерра» за телефоном 095 576 77 77 та на сайті http://a-tera.com.ua/

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР