Яким став початок 2023 р. для ринку сільгосптехніки України

2023-03-17 17:00:58 1934
Яким став початок 2023 р. для ринку сільгосптехніки України

З цим, та з кількома додатковими питаннями ми звернулись до гравців ринку сільгосптехніки. Зараз публікуємо перший матеріал циклу.

Цікаво, що оцінки ринку виявилися досить різні.

Case IH

Як розповів AgroPravda.com Віталій Курочкін, маркетинг менеджер Case IH в Україні та Молдові, зазвичай для оцінки стану ринку по самохідній техніці в компанії аналізують дані повного першого кварталу. Але якщо брати до увазі рівень попиту на ринку, склади імпортерів Case IH та конкурентів, можна спрогнозувати, що ринок цього року буде такий самий як у минулому, можливо, мінус 5%.

По комбайнах ситуація аналогічна, можливо, з мінусом 10%.

«На даний момент маємо трохи консервативний підхід, але ситуація може виправитися і піти у году у четвертому кварталі, тобто може бути позитивний імпульс підготовки брендів та аграгіїв до 2024 году. На жаль, наш ринок самий волотильний у світі, але скоре завершення війни може дати ринку позитивний сигнал» - каже Віталій Курочкін.

На даний момент важливим фактором при придбанні техніки для аграріїв залишається наявність техніки (з цим були проблеми в 2022 р.), конкурентне ціноутворення та фінансові програми. Аграрії почали дуже уважно вивчати пропозиції брендів, порівнювати більш детально специфікації техніки. Ключовим фактором стає взаємодія з дилером, брендом, наявність запасних частин та якість сервісу.

Серед тенденцій можна відзначити те, що все більше спостерігається ріст попиту техніки з елементами та системами точного землеробства.

Серед тракторів Case IH наразі найбільшим попитом користуються моделі Maxxum та Puma, які є бестселерами у своїх класах тракторів. Традиційно самим високим попитом серед самохідних обприскувачів користуються моделі Patriot, які протягом останніх 8 років є лідерами ринку. Але це їх останній рік продажу, оскільки на ринок вийде оновлене сімейство. Щодо комбайнів, то попит на серію 250 з системою штучного інтелекту Harvest Command зростає з кожним роком. Також необхідно додати, що культиватори Tiger Mate 255 досі лідирують у опиту серед грунтообробної техніки.

New Holland

Як розповів AgroPravda.com Олександр Суханов, менеджер з роботи з ключовими клієнтами New Holland Agriculture, наразі ринок фактично завмер. Всі аграрії купують виключно критичні позиції і тримають на «стопі» будь-які інвестиції через повну невизначеність в ситуації.

Запитів сільгоспвиробників дуже мало, а ті що є стосуються більш потужної, і в той же час меншої за розмірами техніки (як по тракторах, так і по комбайнах) через посилення вимог до її габаритів.

Найбільшим попитом користуються роторні комбайни всіх-моделей та трактори потужністю від 120 до 140 к.с., а також 340 – 435 к.с. у зв’язку з відкладеним попитом на останні.

Claas

Директор компанії «КЛААС Україна» Васілій Зайдер розповів AgroPravda.com, що протягом двох місяців поточного року всі виробники продовжують стабільні поставки. Тобто, потреба не стала меншою, а ось можливість покупки знизилась через проблеми з фінансуванням, та продажами агропродукції.  

Тенденції у попиті – це попит на технологічний продукт. У тих умовах, у яких зараз живе Україна, технології дозволяють підвищувати ефективність роботи підприємства, можна оптимізувати витрати та підвищити ефективність роботи підприємства. Існує проблема з кадрами, а чим «розумніша» техніка, тим більше впевненості у керівника, що робота буде виконана на високому рівні з мінімальними втратами. Технології - це економія, це продуктивність. А додаткові системи допомагають в роботі: можна зробити необхідні настройки, а оператору потрібно тільки їх контролювати. 

По регіонам в компанії спостерігають тенденцію до зниження посівних площ, особливо на Півночі, Півдні та Сході. Зменшується посів зернових та технічних культур. Наприклад, є регіони, де досі не зібрана кукурудза, а це може зменшити кількість посівів цієї культури у 2023 році. Очікується зниження посівів озимих культур, можливо збільшиться кількість посівів пізніх культур: соя, соняшник.

Vaderstad

На питання AgroPravda.com відповіли Віталій Філатов, генеральний директор Väderstad Україна та Валерій Кремсал, інженер з впровадження нової техніки і технології.

Як розповіли в компанії, ринок сільгосптехніки з початку року в цілому скоротився на 50% через вичікування щодо стратегій інвестування та через фактичне скорочення посівних площ у фізичному вимірі на 25%.

Загалом накопичується попит, який буде реалізований при настанні основної умови: горизонт планування сягне року. Зараз горизонт планування має 1-2 місяці, а рік тому мав 1-2 тижні.

Ціна реалізації сільськогосподарської продукції в Україні маже вдвічі менша порівняно із світовими цінами. Левова частка виручки аграріями витрачається на пальне, засоби захисту рослин, насіння та добрива, які виросли в ціні майже вдвічі. Обновлення парку сільськогосподарської техніки у аграріїв відбувається переважно в критичних умовах відсутності будь-якої альтернативи, або у випадку надання фермерам пільгових умов кредитування.

Наразі серед аграріїв спостерігаються тенденції пошуку високопродуктивної техніки, через вимивання кваліфікованих механізаторів до ЗСУ, адаптацію до більш короткої і менш непередбачуваної посівної. Програма «5-7-9» і стабільна макроекономічна ситуація, включно із передбачуваним курсом, є ключовими для розвитку агро в поточних умовах.

Регіони сильно залежать від логістики. Для Півдня, наприклад, зерновий коридор на наступні 60 днів є головним позитивним сигналом.

Як перед війною так і під час війни залишається сильний інтерес до універсальних сівалок точного висіву для сівби від ріпаку, цукрових буряків, пшениці, ячменю до кукурудзи соняшника і сої. У компанії Väderstad на даний час завершує тестування такої інноваційної сівалки яка має назву Proceed.

Спостерігається падіння попиту на техніку зернової групи через пристосування сівозміни до логістичних обмежень («мінус» по кукурудзі, «стабільність» по соняшнику); повернення цукрових буряків у сівозміну і відродження буряківництва у тих, хто його майже змарнував.

Відповідно, спостерігається попит на швидкісний посів буряків, соняшнику, обробіток по глибокій оранці, дискування на великій швидкості. А це – сівалки точного висіву TEMPO, дискові культиватори Carrier.

Продовження матеріалу – в наступних публікаціях.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР