Чи отримають громадяни компенсацію за відмову від земельної ділянки

2020-01-14 10:55:48 3572
Чи отримають громадяни компенсацію за відмову від земельної ділянки

Ще не вирішеною залишається законодавча ініціатива депутатів про продаж землі, як від влади надійшла нова порція пропозицій, яка стосується чутливого земельного питання.

Так, 18 грудня 2019 року був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо компенсації громадянам України за добровільну відмову від права на отримання земельних ділянок» № 2616. Законопроект коментує для AgroPravda.com відомий адвокат Петро Герасимов.

Пропонується доповнити ст. 121 Земельного кодексу України частиною четвертою такого змісту: У разі добровільної відмови від права на одержання земельної ділянки для ведення фермерського господарства та/або земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, та/або земельної ділянки для ведення садівництва, та/або земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах, та/або земельної ділянки для індивідуального дачного будівництва для будівництва індивідуальних гаражів, - громадяни України мають право на отримання грошової компенсації за таку відмову. Про добровільну відмову від права на одержання земельної ділянки та отримання компенсації громадянином України подається заява до представницького органу територіальної громади, в якій він має право на одержання відповідної земельної ділянки.

Дійсно, реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки вдається лише «обраним», та і землі на всіх вже не вистачить, так як все давно вкрали. В результаті відбувається фактичне порушення прав громадян, люди втрачають надію отримати від держави хоча б щось, гарантоване законом.

 Позитивним виглядають тези законодавців про те, що людина зможе отримати  адекватну грошову компенсацію, значно зменшиться черги на отримання земельних ділянок, зменшиться корупційна складова при виділенні земельних ділянок.

І нібито благі наміри стоять за цією ініціативою, яка на перший погляд виглядає не поганою, але як завжди «диявол» криється у деталях, та порядку реалізації такого закону.

1.Пропонується, що грошова компенсація визначається за ринковою вартістю відповідної земельної ділянки, з урахуванням регіону, де громадянин України мав право на отримання ділянки, та цільового призначення земельної ділянки.

При цьому, залишається важливим питання про те, хто саме визначатиме ринкову вартість земельної ділянки, адже ми знаємо, що різні оцінювачі можуть суттєво по різному провести оцінку.

  2.Також пропонується, грошові компенсації виплачувати з бюджету відповідної територіальної громади в межах виділених коштів у порядку жеребкування. Представницькі органи територіальних громад зобов’язані щороку передбачати у відповідних бюджетах виділення коштів на виплату компенсацій, передбачених цією частиною.».

Така пропозиція знову ж таки створює корупційну складову. Знову вбачаються  сумніви в мотивах законодавця, які нівелюють на перший погляд гарну пропозицію.

Як у нас проводять «жеребкування» ми всі знаємо, і хто їх буде проводити теж, а відтак прості люди ніколи не отримають жодної грошової компенсації.

По-друге, чому держава перекладає увесь тягар на територіальні громади, які і так не можуть впоратись навіть з тими проблемами, що вже існують. Отже, знову постане питання про відсутність фінансування, та неможливості виконати такий закон.

Також, постає питання про те, який відсоток з місцевого бюджету буде виділятись на виплату компенсацій, адже за 20 років можуть виплатити 30 відсоткам  «особливо наближених громадян», а прості люди знову залишаться не з чим.   І яка відповідальність місцевої громади, якщо такі грошові кошти не будуть взагалі передбачені в місцевому бюджеті.

Питань залишається дуже багато, ініціатива має не поганий задум, але потребує ретельного обговорення та економічного обґрунтування можливостей місцевих бюджетів.

Ще матеріали адвоката – на сайті https://gerasimovpa.com.ua/.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР