Рада прийняла закон, що зобов'язує аграріїв встановлювати ваги на кожне поле

2021-06-04 10:18:08 1460
Рада прийняла закон, що зобов'язує аграріїв встановлювати ваги на кожне поле

3 червня Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №3742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», яким вносять ряд змін щодо перевезення вантажів та заповнення документів.

Про це повідомляє ucab.uaВ ході голосування були підтримані деякі правки народних депутатів, які були розроблені та запропоновані експертами УКАБ, зокрема:

  1. Скасовано норму, яка передбачала штраф за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм до 2% включно та з 2% до 5%. Фактично залишили чинну редакцію, якою передбачаються штрафи за перевищення таких параметрів на більше ніж 5%, адже дана норма дуже сильно могла вдарити по перевезенню зернових культур, особливо при вивезенні зерна з поля, коли не завжди є немає можливості з точністю встановити вагу вантажу.
  2. Враховано правку, яка перешкоджає тотальному копіюванню чи скануванню документів на перевезення вантажів під час рейдових перевірок інспекторами Укртрансбезпеки, - це дозволено лише у випадках коли виявлено порушення законодавства щодо габаритно-вагових перевезень.

«Це великий плюс, що врахувались пропозиції на застосування штрафів при «перегрузі» від 5%, адже це дозволяє уникнути тотального терору вантажоперевізників та корупційних проявів, оскільки перевищення на 2% - це по суті величина похибки. Слід зазначити, що водночас, за перевищення на 5% вагових параметрів було збільшено штрафи», - коментує координатор комітетів УКАБ Олег Нестеров.

Проте, народні депутати не підтримали ряд суттєвих  для аграріїв пропозицій, зокрема:

  1. Правку, якою пропонувалося, що вага в ТТН при вивезення продукції з місць виробництва/вирощування зазначається за наявності вагів. Дана правка пропонувалася з метою уникнення внесення аграріями невірних даних в ТТН під час завантаження зерна в полі, де технічно важко визначити вірну вагу. Зокрема одним із варіантів, який пропонувався депутатам комітету транспорту до обговорення - це вписувати розрахункову вагу. Тепер навіть якщо перегрузу немає, але було невірно вказано масу в ТТН через відсутність вагів, буде штраф.
  2. Правку, яка визначала вступ в дію положень закону через 6 місяців з дати опублікування. Ця правка передбачала надання перехідного періоду, упродовж якого товаровідправники та перевізники змогли б підготуватися до нових законодавчих змін, врахувати їх при формуванні тарифів, провести відповідні інструктажі для персоналу тощо.

«Положення, які не були враховані, фактично штовхають аграріїв вказувати в ТТН хибні дані щодо точної ваги вантажівки з зерном. Особливо критично це для аграріїв в поєднанні з нормами законопроєкту №3743, а саме статтею 132-2, яка передбачає, що за вказані в ТТН хибні дані щодо ваги встановлюється штраф у розмірі 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 34 тис. грн (!). Єдиним виходом з даної ситуації, який може зменшити ризики тотального штрафування всіх вантажівок при виїзді з полів, буде зазначення до цієї статті 132-2 примітки  на дозвіл похибки у вазі на 5%», - зазначив Олег Нестеров.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР