Нове керівництво ДПЗКУ розповіло про порушення попередників

2021-09-21 12:29:57 947
Нове керівництво ДПЗКУ розповіло про порушення попередників

Нагадаємо, попередній в.о. голови правління ДПЗКУ Андрій Власенко увільнений від виконання обов’язків наказом Міністерства економіки України від 15.09.2021 р. №32-п.

З 15 вересня 2021 р. виконання обов’язків голови правління акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» покладено на Василя Коваленка, який очолював корпорацію у період з травня 2020 по листопад 2020 року, а також з 2018 року по теперішній час був заступником голови правління АТ «ДПЗКУ».

Як йдеться в повідомленні прес-служби ДПЗКУ, з того моменту, як Василь Коваленко полишив посаду, в АТ «ДПЗКУ» фіксують суттєві порушення в усіх сферах діяльності – за період з листопада 2020 року по вересень 2021 року.

Так, за останні місяці утворилась значна проблемна дебіторська заборгованість зі сторони нерезидентів у розмірі близько 29 млн доларів США – йдеться в повідомленні.

В рамках кримінального провадження стосовно дій попереднього керівництва на терміналі «Транссервіс 2008» арештовано 54,3 тис. тонн ячменю. З них 32,6 тис. тонн знаходяться на судні більше 2-х тижнів, що може привести до значного погіршення якості або псування товару, що призведе до значних фінансових втрат.

Також правоохоронними органами встановлено, що попереднє керівництво корпорації у період з листопада 2020 року по серпень 2021 року проводило експортні операції зернових з підконтрольними їм компаніями-нерезидентами. Вартість товару була заниженою зі значними відтермінуванням оплати.

За попереднім аналізом комерційної діяльності АТ «ДПЗКУ», з початку року збитки від купівля та продажу зернових  за «неринковими» цінами можуть становити близько мільярда гривень.

Закупівлі зернових врожаю 2021 року здебільшого проводилась за завищеною вартістю на 300-500 грн на тонні через компанії, які використовують схеми «скруток» ПДВ. Для цього було змінено процедуру спотових закупівель, а саме – з переліку обов’язкових документів було прибрано документи, які підтверджували походження зерна, що і дало змогу використовувати схему «скручування» ПДВ. Таким чином, АТ «ДПЗКУ» може недоотримати повернення ПДВ у значній сумі.

За зазначений період повністю зупинена форвардна програма закупівлі зернових, а відділ форвардних закупівель - скорочений як структурний підрозділ корпорації.

Що стосується роботи філій корпорації, то станом на сьогодні завантаженість власних елеваторів з початку року становить лише 10% від їх загальних потужностей. Одеський зерновий термінал та Миколаївський портовий елеватор з початку року перевалили лише 573 тис. тонн зернових, оскільки перевалка здебільшого здійснювалась на комерційній основі на терміналі «Транссервіс 2008».

В рамках співпраці зі стратегічним китайським партнером – корпорацією ССЕС – протягом зазначеного періоду не було здійснено жодної поставки. За весь час співпраці це абсолютний антирекорд. В той же час, попереднім керівництвом компанії до переговорного процесу було залучено фінансових радників компаній «Rothschild&Co» та «Renedes», які станом на сьогодні так і не долучились до будь-яких процесів, пов’язаних з реструктуризацією кредиту, отриманого під гарантії українського уряду від Експортно-імпортного банку Китаю.

Всі викладені факти свідчать про вкрай неефективну роботу менеджменту корпорації. За всіма фактами зловживань розпочаті службові розслідування та за результатами їх завершення будуть подані відповідні заяви до правоохоронних органів.

Мабуть, ще є сенс додати, що при попереднєму керівництві ДПЗКУ теж знайшли зловживання – у своїх "попередників". А саме – екс-екс керівнику ДПЗКУ, Саймону Чернявському, якого в 2019 році призначили як сильного антикризового менеджера, закидають низку порушень.

Зокрема, як йдеться в повідомленні офісу генпрокурора, першому заступнику голови правління було збільшено посадовий оклад зі 100 до 500 тис грн, заступникам голови правління з 70 до 450 тис грн, а директорам департаментів з 80 до 250 тис грн. Упродовж січня-лютого 2020 року службовим особам виплачено лише премій на більш ніж 4 млн грн.

Такі дії експосадовця призвели до збитків державному підприємству понад 9 млн грн, що підтверджується аудиторською перевіркою та висновками судово-економічної експертизи – йдеться в повідомленні.

Наразі, ці обвинувачення не доведені.

Нагадаємо, Саймона Чернявського було призначено на посаду для того, щоб витягнути з кризи ДПЗКУ. Після нього – Андрія Власенко, а тепер Василя Коваленка. І кожен знайшов зловживання попередників. Мабуть, місце пороблене. Тож, далі буде...

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР