Коли дійсно почне працювати ринок землі. Думки експертів

2021-12-13 16:00:02 798
Коли дійсно почне працювати ринок землі. Думки експертів

9 грудня в офісі Land Club експерти обговорювали підсумки роботи ринку землі, а також перспективи на майбутнє.

Серед спікерів – Алекс Ліссітса, ініціатор Land Club, експрезидент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та генеральний директор агрокомпанії ІМК, Дарія Ісакова, співзасновниця Land Club, провідна експертка у галузі бізнес-комунікацій та супроводу інвесторів, Денис Башлик, співзасновник Land Club, Голова Держгеокадастру (2019-2020), фахівець із земельних відносин, Олександр Колотілін, співзасновник Land Club, в. о. Голови Держгеокадастру (2017-2019), фахівець із земельних відносин.

Наведемо кілька тез.

Огляд стану ринку землі

Ми бачимо, що загальна кількість земельних транзакцій станом на сьогодні – 185 661 (садівництво, ОСГ, городництво та ін.). Купівлі-продажу з них – 49 058 одиниць, утім, якщо заглибитись, то по землях с.-г. призначення, картина дещо різниться. 127 361 транзакція – це суто спадщина.

Якщо звузити аналіз земель до колишніх підмораторних, можна побачити реальні цифри: 20 622 – договори купівлі-продажу і 111 252 транзакцій. Сьогодні більшість ринку землі складає спадщина – 86 493 транзакції. Понад 4 000 договорів – це дарування.

Середній розмір проданого паю – 3,6 гектара. Лідирують за продажем Харківська, Кіровоградська та Дніпропетровська області. За статистикою, більшість нотаріусів, які мають доступ до всіх необхідних реєстрів, кадастру та ін., працюють саме у даних регіонах.

Усього транзакцій по колишнім підмораторним землям із зареєстрованою ціною – 11 тис., тобто, більша кількість транзакцій не мають зареєстрованої ціни. І це є проблемою. Для того, щоб сформувати справжню ринкову ціну, потрібно як мінімум пів року. Але якщо нотаріуси не будуть вказувати реальну ціну цієї землі, то і справжня ринкова ціна формуватиметься довше.

Наразі ми маємо проблеми неадекватного формування оцінювання, а також те, що ціна офіційна не реєструється. Держава досі не запровадила обов’язкову реєстрацію ціни під час здійснення угоди купівлі-продажу. Зрештою, якщо аналізувати те, що таки реєструється, – середня ціна перевищує 1 252 дол. за га, офіційна статистика вказує 1300 дол. за га.

Прогнози та перспективи

Якщо взяти обсяг ринку, то наразі щомісяця продається 18 700 га землі, або 5 155 унікальних продавців щомісяця продають землю. Загалом очікується, що наступного року на продаж буде виставлено 300 тис. га, що складе 1,1% від загальної кількості земель с.-г. призначення. Тобто, 64 тис. осіб, або 0,91% від загальної кількості землевласників готові будуть продати землю.

Нагадуємо, що попередні результати соцопитувань, які проводилися ще до відкриття ринку землі, свідчили, що лише 6% землевласників готові продати свою землю на початках. У будь-якому випадку, реальний ринок землі почне функціонувати з 2024 року, коли доступ отримають юридичні особи. Тоді ж буде відкрите фінансування шляхом банківських операцій.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР