Стартова вартість земельних ділянок подолала позначку в 1 млрд грн

2022-01-25 16:03:40 1872
Стартова вартість земельних ділянок подолала позначку в 1 млрд грн

Про це розповів міністр агрополітики Роман Лещенко.

"Менше ніж за 4 місяці від старту земельних аукціонів у системі «Прозорро.Продажі» стартова вартість земельних ділянок подолала позначку в 1 млрд грн! А органи місцевого самоврядування за ці 112 днів уже заробили до бюджетів різних рівні понад чверть мільярда гривень! Усе це – завдяки змінам, які дала можливість реалізувати земельна реформа" - розповідає Роман Лещенко.

Наразі в системі опубліковано 3244 аукціони з загальною площею земельних ділянок у 18 тис. га. Вартість виставлених земель на аукціони з оренди – 74 млн грн, із її відчуження – 927 млн грн. 72% від усіх аукціонів – землі сільськогосподарського призначення.

ТОП-5 лідерів за стартовою вартістю лотів наразі незмінні – Львівська, Київська, Закарпатська, Одеська та Харківська області. Саме тут земля є найдорожчою під продаж (принагідно нагадую, що державні та комунальні сільськогосподарські землі перебувають під забороною купівлі-продажу, тож ідеться виключно про землі приватних осіб або не с/г землі).

А стартова вартість лотів із оренди землі найвища на Одещині, Хмельниччині, Кіровоградщині, Київщині та Львівщині.

У середньому зростання ціни за результатами земельних торгів становить понад 200%, але за с/г землями цей показник сягає 437%. Втім у деяких регіонах він може дорівнювати і 1000 %.

«Прозорро.Продажі» активно користуються не лише державні органи влади, але й приватні особи-організатори, адже система гарантує повну безпеку, захищеність даних, прозорість, плюс статистика вище підтверджує, що це очевидно вигідний фінансовий інструмент.

Сьогодні зроблено ще один крок назустріч до повної прозорості даних у цій системі: запущено окремий відкритий модуль аналітики з ключовими показниками за земельними аукціонами: https://land-bi.prozorro.sale/#/.

Відтепер можна самостійно відстежувати та порівнювати за необхідними періодами, в розрізі регіонів та в цілому по всій Україні:

✓ кількість оголошених та проведених земельних аукціонів окремо за орендою, продажем та разом,

✓ площу виставлених в системі ділянок та їхнє призначення,

✓ хто саме оголошує торги,

✓ скільки учасників та за яку з ділянок змагалися,

✓ які суми організатори заробили до бюджетів різних рівнів за підсумками успішних аукціонів.

Територіальні громади можуть особисто переконатися, наскільки успішно заробляють додаткові кошти їхні колеги від, наприклад, вигідної здачі землі в оренду та брати з них приклад. Земельна реформа – живий організм, який активно розвивається та вдосконалюється. Для нашої команди важливо, щоб вона розвивалася максимально прозоро, а всі учасники ринку землі відчували його 100% надійність та безпечність.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР