Україна і Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю

2022-02-04 12:47:33 1269
Україна і Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю

Президент Володимир Зеленський у своїй заяві після підписання документа назвав це історичним моментом.

Як уточнили у пресслужбі Міністерства економіки, після набуття угодою чинності, Україна зможе безмитно ввозити до Туреччини більше 10 тис товарів, а ще на 1,3 тис отримає тарифні квоти та зменшення мит. При цьому буде знята проблема додаткових мит, які Туреччина запроваджувала протягом кількох останніх років.

За оцінками міністерства, завдяки скасуванню мит українські експортери заощадять близько $370 млн річних платежів, а обсяг експорту до Туреччини збільшиться орієнтовно на $313 млн на рік. 

Зокрема, металурги матимуть змогу наростити експорт щонайменше на 411 тисяч тонн щорічно – така квота на 167 товарів зафіксована в угоді. По 510 з 840 металургійних товарів взагалі встановлюється нульове мито.

Крім т ого, перед вітчизняною легкою промисловістю відкриється доступ до турецької сировини.

"Це означає, що вироблений з неї товар буде вважатися українським і зможе потрапити на ринки країн Європи і Середземноморʼя (регіон дії конвенції Пан-Євро-Мед) за нульовою митною ставкою. Разом з тим, Україна зберігає мита на вивіз металобрухту, вживані автомобілі та секонд-хенд, та встановлює трьох і пʼятирічні перехідні періоди дії мит на транспортні засоби і продукцію легкої промисловості. Це дозволить захистити вітчизняного виробника", – додали в Мінекономіки.

Читайте також: Кабмін схвалив проєкт угоди про вільну торгівлю з Туреччиною

Як повідомлялося, раніше перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко зазначала, що основа угоди – це обнулення Туреччиною мит на 10 337 позицій українського товарного імпорту (95% від загальної кількості товарів), крім того 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшення мит. Загалом, за оцінками Мінекономіки, підписання угоди дозволить збільшити ВВП України на 2%.

Вона уточнила, що минулого року товарообіг з Туреччиною склав більше $7 млрд, в тому числі український експорт – в $4,1 млрд (переважно, метал і зернові), імпорт – $3,2 млрд.

За словами Свириденко, питання скасування мит на експорт зернових винесли за рамки угоди, водночас у ній залишили право України застосовувати мито на ввезення металобрухту, своєю чергою Туреччина лише частково відкриє внутрішній ринок для українського металу.

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент Володимир Зеленський заявляв, що Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною буде підписано найближчим часом, хоча переговорний процес у рамках його підготовки просувається непросто.

Перед цим, у вересні 2020 року, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник Тарас Качка заявляв, що Україна та Туреччина перезавантажили переговорний процес щодо угоди про вільну торгівлю та домовилися розробити нові пропозиції, повністю оновивши текст у частині, що стосується тарифних зобов'язань.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР