У 2021 році аграрна торгівля України з Азією сягла рекорда

2022-03-23 10:00:12 823
У 2021 році аграрна торгівля України з Азією сягла рекорда

За підсумками 2021 року оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та Азією становив 15,2 млрд дол. США.

Це історично максимальне значення, що майже на 25 % перевищує показник 2020 року у 12,2 млрд дол. США, повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

За його словами, у цілому торік наш експорт (+3,0 млрд дол. США) зростав в абсолютному виразі відчутніше, ніж імпорт (+0,2 млрд дол. США), тому позитивне для України сальдо аграрної торгівлі з країнами Азії збільшилось до 12,1 млрд дол. США.

Традиційно головними покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні виявились Китай, Індія, Туреччина, Індонезія, Саудівська Аравія, Іран, Пакистан, Ірак та Ізраїль. Сумарно на ці країни припало 82 % вартості наших продажів до цієї частини світу.

Основними постачальниками, які відіграють для України вирішальну роль в імпорті сільськогосподарської сировини і продовольства з Азії, 2021 року стали Туреччина, Індонезія, Китай та Індія, спільна частка яких у вартості вітчизняних закупівель у даному регіоні перевищила 75 %.

Як найбільший ринок збуту агропродовольчої продукції українського виробництва Азія значною мірою фокусується на придбанні ключових груп вітчизняного експорту –зерна (7174 млн дол. США), олій та жирів (3989 млн дол. США), залишків харчової промисловості (922 млн дол. США), олійних культур (579 млн дол. США), м’ясних продуктів (368 млн дол. США).

Водночас акцент в імпорті з азійських країн ми робимо на продуктах, що не виробляються або в недостатній кількості виробляються в Україні: пальмова олія, окремі види плодоовочевої продукції– цитрусові фрукти, виноград, помідори, приготовлені плоди, а також чай, кава, рис, готові продукти з риби, какао-масло, тютюнова сировина, продукти для годівлі тварин.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, станом на початок 2022 року Україна мала хороші перспективи для подальшого розвитку аграрної торгівлі між сторонами, адже постійне нарощування вітчизняного експорту охоплює не лише Китай та Індію, а й низку країн Близького Сходу. Крім того, 3 лютого 2022 року було підписано Угоду про створення зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною, з початком функціонування якої відбудеться лібералізація взаємного доступу до ринків.

Втім, після розв’язання Росією повномасштабної війни проти України 24 лютого 2022 року найбільш імовірними є песимістичні варіанти прогнозу подальшого розвитку аграрної торгівлі, зазначив науковець. При цьому обсяги вітчизняного експорту агропродовольчої продукції до країн Азії можуть скоротитися у 3-5 разів.

Якщо ж викликані війною ризики суттєво зменшаться або й зникнуть повністю, зовнішня торгівля агропродовольчою продукцією між Україною та Азією швидко активізуються. За прийнятних безпекових умов зацікавленість експортерів та імпортерів нарощувати обсяги торгівлі зростатиме, підсумував Микола Пугачов.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР