В Україні відновили онлайн-аукціони з оренди сільгоспземлі

2022-10-19 13:50:50 1191
В Україні відновили онлайн-аукціони з оренди сільгоспземлі

19 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7636 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».

Про це розповіли в прес-службі Прозорро.Продажі. Як йдеться в повідомленні, прийнятий законопроєкт відновлює механізм державної реєстрації прав оренди на земельні ділянки сільгоспризначення, який діяв до запровадження воєнного стану. Документ скасовує норми Перехідних положень Земельного кодексу про те, що на час війни земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо сільгоспземель державної та комунальної власності не проводилися. Ухвалені зміни також повертають проведення торгів для передачі земель державної, комунальної власності для товарного сільгоспвиробництва в оренду. 

Це означає, що з моменту набрання чинності цим законопроєктом у державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі будуть відновлені онлайн-аукціони з прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земель сільгосппризначення державної та комунальної власності. 

Законопроєкт №7636 також удосконалить порядок ведення Держземкадастру, посилять державний нагляд за використанням та охороною земель та сприятимуть ефективному використанню коштів для їхньої охорони. 

За понад рік роботи земельних аукціонів через Прозорро.Продажі від жовтня 2021 року державна електронна торгова система як інструмент управління активами довела свою ефективність та підвищила доходи громад завдяки конкуренції на торгах. Після набрання чинності законопроєкту №7636 громади знову зможуть використовувати онлайн-аукціони для наповнення своїх бюджетів, що вкрай актуально під час війни. 

За даними відкритого модуля аналітики bi.prozorro.sale за рік роботи земельних аукціонів організатори за підсумками завершених торгів заробили 576 млн грн. Загалом в системі відбулося 2124 успішних аукціонів з продажу та оренди земель. Площа цих ділянок складає 13,4 тис га. 

Від початку війни в системі завершено 749 земельних аукціонів, які принесли організаторам 245 млн грн. 

Станом на 19 жовтня 2022 року в системі Прозорро.Продажі оголошено 432 аукціонів з продажу земель, загальною площею 724 га. Їхня стартова вартість складає 295 млн грн. А також 185 аукціонів з оренди земель, площею 696 га, стартовою вартістю 16.4 млн грн. 

Слід підкреслити, що продаж сільгоспземель державної та комунальної власності відповідно до Земельного кодексу і надалі залишається забороненим. 

Нагадаємо, у березні 2022 року Верховна рада внесла зміни до Земельного кодексу, відповідно до яких передача в оренду сільськогосподарської землі державної та комунальної власності здійснювалася без проведення онлайн аукціонів. Водночас всі землі не с/г призначення державної та комунальної форми власності (в обов‘язковому порядку), а також аукціони з продажу землі с/г призначення приватної форми власності (за бажанням) і далі проводились в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. 

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР