Власник агрохолдингу UkrLandFarming розповів про втрати від війни

2022-11-03 16:25:58 921
Власник агрохолдингу UkrLandFarming розповів про втрати від війни

Про це Олег Бахматюк розповів в інтерв'ю Економічній правді.

Наведемо з деякими скороченнями.

До 24 лютого UkrLandFarming виглядав так: 24 елеватори, 11 птахофабрик, вісім комбікормових заводів, 40 тваринницьких ферм, 470 тисяч гектарів землі. Що залишилося від цих активів?

— Із 470 тисяч гектарів землі в нас залишилося 310 тисяч гектарів. Інша земля в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей.

На півдні ми втратили величезне управління на 140 тисяч гектарів. Там було техніки на 80-100 мільйонів доларів, міндобрив та насіння ще на 90 мільйонів доларів. За нашими даними, усе це розграбоване, уся техніка вивезена.

У зоні окупації втрачені фабрики "Чорнобаївка" та "Чорнобаївка нова". Це найбільший птахокомплекс, де померли 4,5 мільйона птиці.

Птахофабрика "Ареал-Снігурівка" розбомблена (Миколаївська область, місто Снігурівка. – ЕП), виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська – вони теж не працюють.

У результаті "Авангард" (входить у структуру UkrLandFarming) упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць. Група втратила 35% земель. Натомість, ми не втратили великих об’ємів зберігання. На тимчасово окупованій території втратили один елеватор і один – розбомблений. У натуральному вигляді спад виробництва становить близько 100 мільйонів штук яєць на місяць.

— Тобто з одинадцяти птахофабрик залишилося пʼять.

— Так. Базова, Кам’янець-Подільська, дає 80% нашої продукції.

— Фабрики на Київщині плануєте відновлювати?

— Ми вже почали відновлення, але треба було зібрати групу. Ви ж розумієте, який удар був завданий по наших фінансових можливостях. Крім того, був великий сюрприз від сусідів-агресорів, які зупинили морські коридори. На наших складах на початку агресії зберігалися 1 мільйон тонн зерна і 250 тисяч тонн соняшнику.

Зараз ми відновлюємо Бровари, Макарів та птахофабрики в Харківській області. Думаємо про посадку поголів’я, відновлюємо інкубаційний процес у Макарові. Там усе відремонтували, інкубатор першочергово. На це потрібні великі обігові кошти.

— Скільки зерна у вас вкрали на окупованих територіях?

— 15 тисяч тонн соняшнику на Донеччині. Ще 80 тисяч тонн соняшнику і кукурудзи згоріли на Овруцькому елеваторі на Житомирщині, коли було пряме попадання.

Ми вже зрозуміли, що вивозять техніку. Вивезено близько 100 тракторів, 100 комбайнів, 150 зерновозів. Росіяни вже навчилися знімати GPS, тож ми не можемо відстежувати техніку. Раніше відстежували, бачили, що вона в Криму, у Ростові.

— Чи підраховували ви збитки?

— Ми готуємо сукупний позов до уряду Росії на 1-1,2 мільярда доларів за втратами групи. Найбільші збитки – це Чорнобаївська птахофабрика, де лише прямі затрати на її побудову сягали 400 мільйонів доларів.

Друге – це техніка і землі на окупованій території. Це сукупний масив збитків, який складається з капітальних прямих втрат і втрачених можливостей. Ми збираємо експертизи, працюємо із закордонними фондами. Розуміємо, що це непроста процедура, тож готуємося до неї. Думаю, половину дороги пройшли.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР