20 млн грн прямих збитків принесли “ПСП “Енеїда” обстріли та крадіжки окупантів

2022-12-09 10:00:43 1114
20 млн грн прямих збитків принесли “ПСП “Енеїда” обстріли та крадіжки окупантів

Юристи ВАР допомагають господарству на Миколаївщині зібрати документи для відшкодування збитків, завданих війною

Обстріли та крадіжки окупантів принесли господарству “ПСП “Енеїда”, за попередніми підрахунками, понад 20 млн гривень прямих збитків. Непрямих - врази більше, кажуть бухгалтери ферми. Задокументувати втрати та зробити перші кроки для відновлення господарству допомогли у рамках проекту з підтримки економічного відновлення аграрного сектору України, який реалізує ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Два десятки років “ПСП “Енеїда”, що в Баштанському районі на Миколаївщині, працювало та розвивалось. До повномасштабного вторгнення підприємство обробляло 3 тис. гектарів, забезпечуючи гідною оплатою за пай 300 містян. Тільки за минулий рік податків та зборів в бюджети різних рівнів було сплачено понад 2 млн грн, а роботу отримувало 20 людей.

В середині березня в село зайшли російські окупаційні війська. Почались бойові дії, які тривали понад тиждень, але за ці дні підприємство втратило 2 трактори, склади із зерном та ремонтні приміщення. Крім того, загарбники вкрали 3 автомобілі, які належали ПСП “Енеїда”, та запчастини з комбайнів та обладнання.

“Минулого року ми придбали в кредит сушарку за 2 млн грн. Росіяни побачили в ній потрібну їм запчастину та «з коренем» вирвали. Звісно, після цього сушарка вийшла з ладу. Тепер ми досушуємо зерно “дідівськими” методами. Але ми розуміємо, що матеріальні збитки в рази менші за втрачену вигоду. Цього року ми змогли отримати прибутку лише 20% від попереднього року. Все через зіпсоване на зруйнованих складах зерно, а частину не змогли довести до потрібної якості”, - розповідає бухгалтер господарства “ПСП “Енеїда” Ольга Учньова.

Підрахунок збитків ще триває, адже найважче це задокументувати саме непрямі збитки, кажуть у господарстві. В цьому підприємству допомагають юристи Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) за підтримки  Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

“Фіксація збитків розпочалась із першими “прильотами”. Як тільки з'явився зв'язок, ми отримували інформацію про пошкодження на господарстві і передавали цю інформацію в поліцію та територіальну громаду. Після деокупації поліція, ДСНС та представники місцевої влади відразу приїхали для документального підтвердження на місці. Зараз відкриті справи у правоохоронних органах, які розслідуються як військові злочини. Окрема подяка юристам ВАР, які опрацьовували детально та покроково, всі наші дії на шляху документування нанесених війною збитків”, - каже бухгалтер господарства “ПСП “Енеїда” Ольга Учньова.

Консультація експертів ВАР не обмежилась фіксацією збитків. Фахова підтримка надається і у питаннях з відтермінування сплати кредитів та обліку під час воєнного стану. ПСП “Енеїда” має низку позик у банках. Тоді як відтермінування сплати основної частини займів дало змогу сплачувати заробітну плату працівникам та оренду пайовикам.

“Приємно бачити, що в селі знов відкриваються магазини, а люди можуть собі дозволити купляти все необхідне. Мирне життя потроху повертається у громаду”, - додала бухгалтер господарства “ПСП “Енеїда” Ольга Учньова.

На відміну від інших господарств,які опинились у зоні бойових дій, “ПСП “Енеїда” відносно пощастило, їх поля майже не постраждали від вибухів та не були заміновані. Це дало змогу посіяти озимі.

Нагадаємо, ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» та Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), розпочали спільний проєкт з підтримки економічного відновлення аграрного сектору України, постраждалого внаслідок військової агресії росії проти України.

У рамках проекту впроваджуються найкращі міжнародні практики з фіксації воєнних злочинів та розрахунку завданих ними втрат. Створені методологічні рекомендації з фіксації злочинів - https://bit.ly/3VsTZwj

На основі зібраної інформації створюється доказова база даних для підтвердження вчинених злочинів російської федерації проти України. У подальшому зібрана доказова база використовуватиметься для подання індивідуальних заяв або приєднання до вже існуючих колективних позовів до міжнародних судів з метою відшкодування завданої шкоди.

Паралельно працює безкоштовна консультаційна лінія для постраждалих фермерів. Для запитань та допомоги у фіксації збитків, телефонуйте +38 067 503 19 08. Крім того, з 2 листопада функціонує Інтерактивна мапа руйнувань агросектору України. Портал створений, щоб показати реальні збитки с/г підприємств завданих російською агресією.

Зібрані доказі можна використовувати як приклад для власної фіксації, також дані відображені на мапі допоможуть благодійним організаціям та міжнародним інвесторам отримати інформацію про руйнування, щоб в подальшому підтримати підприємства.

Долучитися до збору доказової бази про воєнні злочини агропідприємства можуть на ресурсі – www.agrirecovery.com.ua.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР