Яким був ринок сільгосптехніки у 2022 році

2022-12-16 16:10:09 1966
Яким був ринок сільгосптехніки у 2022 році

Невдовзі вже Новий рік, і прийшов час підбивати підсумки року. Пропонуємо вашій увазі перший матеріал циклу.

Як розповіли AgroPravda.com представники бізнесу, в перші дні нового наступу РФ на Україну майже ніхто не міг працювати. Але вже через кілька днів почались спроби відновити роботу, які ускладнювалися ще й тим, що багато філій опинилися на окупованих територіях, чи територіях, на яких велись активні бойові дії.

Багатьом довелося й самим переїжджати в більш безпечні регіони, й перевозити техніку на інші майданчики.

Весною на поставки техніки впливав дефіцит деяких комплектуючих, але великого дефіциту техніки не було, оскільки клієнти на тимчасово окупованих територіях відмовлялися від закупок. Крім того, у зв’язку з невизначеністю у перші тижні війни частина замовлених на літо агрегатів була перетермінована на осінь.

Компаніям довелось суттєво перебудувати ланцюги постачання по усім напрямкам – все що раніше йшло морем, летіло чи їхало по землі, в один момент зупинилось, тому довелось докладати чималих зусиль для зміни процесу поставки, щоб необхідні товари взагалі змогли потрапити в Україну.

Восени вже можна було стверджувати, що потреби клієнта змінились: спостерігався акцент на базових речах, серед яких головне – зібрати врожай. Аграрії частіше зупиняли свої погляди на давно відомій техніці – перевірених агрегатах, і більш скептично дивились на нові моделі. Шукали вигоду, купуючи стокові чи демонстраційні агрегати.

Сьогодні можна сказати, що клієнти в першу чергу займаються короткостроковим плануванням, а довгострокове планування зміщається на майбутнє.

New Holland

Як розповів AgroPravda.com Олександр Суханов, менеджер з роботи з ключовими клієнтами New Holland Agriculture, на сьогодні ситуація на ринку трохи гірша, ніж влітку, але «дискувати кукурудзу» як всі погрожували, ніхто не став.

Через дуже низькі ціни на продукцію, проблеми зі зберіганням і логістикою, попит на нову техніку впав десь на 30-40%.

Аграрії закривають тільки дуже проблемні позиції, великих інвестицій не спостерігається.

В цьому році основними в запитах є моделі середнього класу потужності, в «топові» інвестують одиниці. Попри це, все ж таки, в цьому році був проданий рекордсмен – комбайн CR10.

Звичайно, ринок сільгосптехніки України дуже просів, але у масштабах світу є такі країни, які навіть демонстрували позитивну динаміку.

Amazone

Як розповів Дмитро Давиденко, генеральний директор ДП «Амазоне-Україна» в коментарі AgroPravda.com, цей рік для України безумовно є найскладнішим з часу Незалежності. Попри те, у першому півріччі 2022 року відбувався активний імпорт сільськогосподарської техніки до України. Фактично, це було виконання контрактів, укладених у 2021 році. Усі зобов’язання перед клієнтами Amazone виконав. Однак вже у ІІ півріччі імпорт техніки пішов на спад. Загалом, станом на листопад, ринок сільськогосподарської техніки впав до 60%.

Найпопулярнішими моделями техніки Amazone в цьому році безумовними лідерами залишаються розумні розподільники добрив ZA-TS, ZT-TS, універсальна високопродуктивна сівалка Primera DMC, яка підходить для мульчованого і прямого посіву, а також для посіву після оранки. Особливо високою популярністю користується дискова борона Catros.

Тенденціями на українському ринку, які спостерігаються (і після війни вони можуть стати ще актуальнішими) – це впровадження фермерами України інтелектуального вирощування, що гарантує ефективне використання ресурсів. Зростання цін на добрива в усьому світі змушує фермерів економити.

Тому розумні технології, які впроваджує Amazone, щоразу користуються все більшим попитом. До прикладу, 70-80% українських аграріїв обирають саме розумні розподільники добрив.

У масштабі світу тенденція щодо дефіциту техніки цього року зберіглась та посилилась. Зокрема, серед лінійки техніки Amazone відчутний дефіцит сівалок зернових та точного висіву, дискових борін тощо. Тому попри суттєве зростання цін на сільгосппродукцію в усьому світі (крім України, зрозуміло), дефіцит техніки не дозволив пропорційно зрости й ринку техніки.

«На мою думку, всі технології, які будуть спрямовані на зменшення собівартості продукції, економію часу та ресурсів, стануть трендом в Україні впродовж наступних п’яти років» – каже Дмитро Давиденко.

АБА «Астра»

В компанії АБА «Астра» зазначили, що ринок сільгосптехніки 2022 року в Україні був вочевидь нестандартним. Причини цьому всі відомі. Якщо говорити про цифрові визначення об’єму с/г ринку техніки 2022 року в порівнянні з аналогічним періодом  січень – жовтень 2021 року, спостерігається  зниження продажів, які прослідковуються і в зниженні імпорту від 0 до 70% в залежності від видів та типів техніки. При цьому варто відзначити, що більшість продажів 2022 року – це  постачання техніки по відкритим контрактам в 2021 році. Нові продажі більше активізувались в другій половині 2022 року.

Викликами для дилерів в 2022 році, крім вирішення питань поставок техніки стали і допомога нашим аграріям в збуті урожаю для оплати за техніку. Для цього АБА «Астра» відкрила новий напрямок – трейдинг зерна, що стало дієвим інструментом для закриття багатьох контрактів по бартерній схемі. Також варто відмітити і державну підтримку для агросектору, у вигляді пільгового кредитного фінансування по програмі 5-7-9%, що також посприяло в можливості отримання техніки аграріями.

На фоні європейських ринків, ринок України в 2022 році виглядав стримано.  Причини цьому зрозумілі – в країні йде війна, і кожного дня маємо зміни як на фактичному фронті так і в аграрному секторі. Зміни доволі динамічні, і звичайно впливаю на готовність аграріїв та їх рішення до інвестицій в оновлення матеріально-технічної бази. Разом з тим з початком запуску нових каналів експорту продукції зерна та старту зернового коридору, настрій аграріїв поліпшився і активність на ринку збільшилась, що відобразилось в заключенні нових контрактів по постачання техніки в 2022 та замовленнях на 2023 рік. Звичайно, активність ринку с/г техніки  України в 2022 році  нижча ніж в 2021 році, але для реалій 2022 –  її можна класифікувати як позитивний  результат.

Що стосується європейських ринків – там все стабільно з 2021 р. Шалений попит, велика кількість замовлень  та неможливість виробників техніки задовольнити всіх в необхідні терміни. Скоріш за все, така ситуація буде мати місце і в 2023 році.    

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР