Як війна вплинула на сільське господарство України - ООН

2022-12-23 10:00:50 1053
Як війна вплинула на сільське господарство України

ООН представило оцінку нагальних потреб агросектору та сільського населення

За результатами звіту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Вплив війни на сільське господарство та засоби до існування сільського населення в Україні: Результати загальнонаціонального опитування сільських домогосподарств», кожен четвертий з 5 200 опитуваних респондентів скоротив або зупинив сільськогосподарське виробництво через війну. Гіршою є ситуація у регіонах України, де понад 40 відсотків домогосподарств припинили виробництво сільськогосподарської продукції.

16 грудня Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України представили найнагальніші потреби та проблеми агросектору, а також спільний план дій ФАО та Мінагрополітики з їх вирішення у 2023 році. Під час пресконференції представили результати нещодавно опублікованого звіту ФАО «Вплив війни на сільське господарство та засоби до існування сільського населення в Україні: Результати загальнонаціонального опитування сільських домогосподарств».

У вересні Мінагрополітики спільно з KSE оприлюднило оновлені збитки від війни в сільському господарстві. Вони показували, що втрачено майже чверть галузі – прямі збитки сягають $ 6,6 млрд, а непрямі – $ 34,5 млрд.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації України Денис Башлик зазначив, що сьогодні ситуація в агрогалузі є непростою. При цьому саме агро в умовах, коли фактично зупинено промисловість, продовжує залишатися основним драйвером економіки.

«Кожний день із цих 9 місяців війни наші аграрії несуть серйозні збитки. Втрачено понад 30 % наявних посівних площ і понад 70 % зрошуваних площ. Наш цьогорічний врожай буде приблизно на 40 % меншим, ніж торік. Більш ніж на 1 млн га цього скоротився посів озимих», - наголосив він.

Денис Башлик підкреслив важливість надання належної міжнародної допомоги.

«Ми дякуємо всім міжнародним партнерам, які протягом усієї війни надавали нашим аграріям посильну підтримку: забезпечували насіннєвим матеріалом та добривами до весняної посівної, започаткували реалізацію ініціативи «Шляхи солідарності» для спрощення експорту альтернативними маршрутами, допомагають із фінансовою підтримкою сільгоспвиробників, а зараз сприяють у забезпеченні рукавами для зберігання врожаю, генераторами та вже сьогодні обговорюють потреби на проведення весняної посівної кампанії», - сказав заступник Міністра.

Велику допомогу Україна отримує і з боку ФАО, яка, зокрема, активно підтримує дрібних фермерів та сільські родини. Наразі вони отримують насіння озимої пшениці для забезпечення виробничих потреб під урожай 2023, а також зернові рукави (понад 30 тис. плюс 105 комплектів спеціальної техніки для їх завантаження/ розвантаження) для забезпечення зберігання та захисту врожаю в цьому сезоні. ФАО також надає сільським домогосподарствам корми для тварин, багатоцільову грошову допомогу та ваучери на придбання інших засобів виробництва.

Зокрема, у 2022 році ФАО спрямувало $ 2,4 млн на закупівлю насіння овочів, насіння зернових та картоплі для українських аграріїв. Крім того, на модернізацію фітосанітарної та ветеринарної лабораторій в Ізмаїлі спрямовано $ 3 605 717.

Нагадаємо, у вересні Мінагрополітики спільно з KSE оприлюднило оновлені збитки від війни в сільському господарстві. Вони показували, що втрачено майже чверть галузі – прямі збитки сягають $ 6,6 млрд, а непрямі – $ 34,5 млрд.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР