Особливості нового порядку бронювання військовозобов’язаних-аграріїв

2023-02-08 12:40:15 988
Особливості нового порядку бронювання військовозобов’язаних-аграріїв

У аграріїв виникло багато запитань щодо нової процедури бронювання військовозобов’язаних. Зокрема, щодо бронювання за мобілізаційними завданнями. Пояснюють експерти ВАР.

Офіційно опублікована Постанова КМУ, якою затверджується новий порядок бронювання для підприємств, що мають критичне значення для економіки. У документі враховані правки Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Новий порядок затвердженою постановою КМУ №76 від 27 січня 2023 року. Експерти ВАР пояснили важливість нововведень.

Постанова встановлює критерії, при віднесенні до яких, підприємство вважається критичним для економіки і відповідно може бронювати своїх працівників без наявності на підприємстві мобілізаційних завдань. Є два обов’язкові критерії, яким треба відповідати. А також три додаткові критерії, з яких треба відповідати хоча б одному.

Обов’язкові критерії, яким треба відповідати обом одночасно, наступні:

  1. Відсутність заборгованості по податкам з заробітної плати працівників (підтверджується довідкою ДПС); 
  2. Розмір середньої заробітної плати працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. 

Щодо критерію середньої заробітної плати, то спочатку пропонувалось встановити що показник по підприємству повинен бути не менше ніж середній по регіону у 2022 році згідно даних Держстату. За такого підходу, половина ринку та більша частка учасників ВАР не змогли б відповідати цьому обов’язковому критерію та, відповідно, брати участь у бронюванні.

Оскільки на період війни є необов’язковою статистична звітність, яку підприємства подають в Держстат і з якої рахується середня зарплата по регіону, то неможливо об’єктивно встановити середню зарплату за 2022 рік.  Багато підприємств таку звітність не подають.

ВАР запропонувала, щоб середню зарплату по підприємству порівнювали з середньою у регіоні за останній квартал 2021 року. Таким чином, переважна більшість аграріїв будуть відповідати цьому обов'язковому критерію, бо враховуючи просідання долару у більшості підприємств середня зарплата зросла порівняно з кінцем 2021 року. 

Щодо кількості працівників, яких можна бронювати за такою процедурою, то спочатку Міністерство економіки пропонувало бронювати до 40% від штатного розпису підприємства, тобто всіх і чоловіків і жінок.

“ВАР зауважила, що такий підхід є неправильним, бо відсоток військовозобов’язаних в різних галузях та підприємствах різний. Тому доведеться прив’язуватися до відсотку від саме військовозобов’язаних на підприємстві, бо запропонований Мінекоміки варіант дозволяв забронювати всіх чоловіків, а жінок не бронювати. ВАР пропонувала показник у  75%, але у фінальному тексті постанови визначили, що бронювати можна 50% від військовозобов’язаних працівників, які є зараз на підприємстві”, – пояснив заступник голови ВАР Дмитро Кохан.

Також згідно з новою постановою, військовозобов’язані керівники зазначених підприємств, установ і організацій та їх заступники бронюються незалежно від військового звання та військово-облікової спеціальності.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР