Як агрофірма отримала кримінальну справу разом із держпідтримкою

2023-05-11 15:00:36 1066
Як агрофірма отримала кримінальну справу разом із держпідтримкою

Про це розповідає прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради.

Як йдеться в повідомленні, побудувавши зерновий комплекс та, отримавши державну компенсацію СТОВ «Агрофірма «Маяк», що на Черкащині отримала кримінальну справу, а засновнику загрожує позбавлення волі. При цьому претензій від Мінагрополітики до виконання умов отримання держпідтримки не було та й досі не має.

СТОВ «Агрофірма «Маяк» Заснована у 2000 році героєм України Миколою Васильченко. На сьогодні агропідприємство має 8400 га земель в обробітку. Вирощують традиційні культури, корма, мають 4000 голів ВРХ, 25 тисяч свиней, власну переробку. Господарство дає роботу 260 місцевим мешканцям та регулярно сплачує пайові. У 2004 році розпочалось будівництво зернового комплексу включно із сушаркою та елеваторами. Гроші у будівництво вкладали поступово. у 2019 році комплекс ввели в експлуатацію. Загалом на цей проєкт господарство витратило понад 55 млн грн.  Керівництво агрофірми вирішило скористатись державною програмою підтримки тваринництва в частині компенсації 30% будівництва зернових комплексів. Зі слів Олексія Васильченко, сина засновника, вони подали всі необхідні  документи до Мінагрополітики та у 2020 році отримали 15 млн 142 тис. грн компенсації.

“Перші слідчий на території господарства з’явився у 2021 році. Почали шукати до чого можна придертися. Нічого кращого не змогли вигадати, як завищену заробітну плату. Якась державна установа порахувала, що ми могли платити 8 тис. грн будівельникам на місяць, а сплачували 16 тис. грн. На думку правоохоронців, таким чином ми, начебто, привласнили понад 2 млн грн. Тепер моєму семдисятиричному батьку погрожують взяттям під варту. Хоча до того як ми отримали державні гроші ми не мали жодної кримінальної справи проти діяльності господарства”, - розповів Олексій Васильченко.

Адвокат Дмитро Лошаков, який захищає права СТОВ «Агрофірма «Маяк» каже, що правоохоронці досі не ознайомили їх із експертизою та матеріалами слідства.

“Хочемо звернути увагу, що об’єкт був збудований повністю, введений в експлуатацію і тільки після цього були подані документи до комісії Мінагрополітики, яка вирішує виділяти держпідтримку чи ні. З їх боку не було претензій і немає сьогодні. Заробітна плата виплачувалась в “білу”, з неї сплачені податки. Гроші отримали будівельники.  Це ж добре, коли люди можуть отримати більше за свою роботу, а керівництво агрофірми за це хочуть судити”, - зауважив Дмитро Лошаков, адвокат СТОВ «Агрофірма «Маяк».

Проте, правоохоронці й досі стоять на своєму. На підприємстві був проведений обшук на якому  нічого не було вилучено. А керівників “бомбардують” повістками. В агрофірімі звернулась до органів генпрокуратури з вимогою провести перевірки слідчих органів, які ведуть цю справу.

“Вважаємо це тиском на бізнес, який прагне розвиватись, сплачує всі податки, дає робочі місця та справно сплачує пайові внески”, - додав Олексій Васильченко.

У Всеукраїнській Аграрній Раді занепокоєна такими діями правоохоронних органів.

“За роки існування господарства ВАР ніколи не сумнівалась у чесності його керівництва, підтвердженням цього є десятки мільйонів гривень сплачених податків до бюджетів всіх рівнів. Також хотіли звернути увагу на безперервну допомогу від господарства, яка надходить до Збройних Сил України.  Натомість правоохоронці, хочуть створити перешкоди відповідальному бізнесу у ці нелегкі часи. ВАР буде уважно спостерігатиме за перебігом слідства. Сподіваємось на швидке врегулювання ситуації, що склалась навколо СТОВ «Агрофірма «Маяк», зазначив заступник голови ВАР Денис Марчук.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР