Законопроект №6013 може знищити фермерство в Україні

2023-05-15 14:00:16 811
Законопроект №6013 може знищити фермерство в Україні

Про це в ефірі «Суспільного» наголосив Іван Слободяник, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад.

Прийняття законопроекту №6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період» поставить під загрозу існування фермерства в Україні з його сімейним типом організації та ще більше загострить проблему рейдерства, зокрема в аграрній галузі – йдеться в повідомленні.

«Чому стосовно  норм законопроекту, який кардинально змінює умови функціонування та життєдіяльності фермерів, не відбуваються консультації з самим аграріями? У нас є специфічна форма організації підприємства, яка називається «Фермерське господарство» (ФГ). Вона регулюється окремим законом і передбачає сімейний тип господарювання. А законопроєкт №6013, який уже пройшов перше читання в ВР, готується до другого, не враховує ці норми. Основне, що турбує — це примусове перетворення фермерських господарств, ФОПів на ТОВ — товариства з обмеженою відповідальністю. Така форма організації несе в собі ризики, які ми вже передбачаємо, ґрунтуючись на досвіді діяльності в аграрній галузі. При цьому з нами перед тим як впроваджувати таке законодавство ніхто не порадився», — зазначив Іван Слободяник.

Він навів декілька прикладів, коли власники підприємства з формою організації ТОВ, скажімо, помирали, а надалі якимось чином їхня частка перепродувалась. І якби не допомога Асоціації (при цьому доводилось задіювати аж народних депутатів, Мін’юст та ін.), то успішне підприємство  перейшло б у руки рейдерів. З формою господарювання ФОП, де за законом власниками можуть бути лише члени родини, таких ситуацій не виникало б.

За словами Івана Слободяника, навіть якщо в наявному законодавстві про фермерські господарства і є недоліки, то їх потрібно вирішувати іншими шляхами, а не радикально змінювати систему. Поставивши під загрозу саме існування фермерства в Україні.

При цьому він наголосив, що одним зі способів допомоги вітчизняним аграріям наразі стало б полегшення адміністрування податків.

«У країні триває війна, а податкова поводиться так, наче сільське господарство не переживає найскладніші часи. Наче немає заблокованих портів, проблем із логістикою, реалізацією продукції, з персоналом тощо. Якщо ми вже говоримо про застосування європейської практики, то краще брати як приклад саме податкову систему і власне адміністрування податків для сільгоспвиробників», — підкреслив голова ВКФ.

Такої самої думки і Григорій Шамрицький, голова ФГ «Моя земля 2015» та заступник голови Всеукраїнського Конгресу Фермерів, який також надав свої коментарі для «Суспільного».

«Законопроект №6013 спрямований абсолютно на знищення фермерства як такого в Україні. І це не перебільшення. Наразі є понад 5 млн га землі, яку обробляють господарства з сімейною формою організації. Якщо законопроект буде остаточно затверджено в такому вигляді, як він є на сьогодні, то упродовж наступних 5 років ці підприємства змушені будуть реорганізуватись, дотриматись нових вимог зможуть не всі з них, більшість — передусім малі аграрії — найімовірніше просто припинять роботу», — зазначив Григорій Шамрицький.

Він навів як приклад своє господарство, що обробляє 500 га землі. Їх потрібно буде перереєстровувати, а це непроста процедура. Крім того, в господарстві є будівлі господарські, під якими також земельні ділянки. Наявна техніка належить ФГ, доведеться і її якимось чином на ТОВ реєструвати. Як бути з орендованою землею та іншими матеріально-технічними ресурсами? Наразі механізми цих процедур не прописані.

«Ще один момент — у нас є кредитна історія, яку ми «заробляли» роками. Завдяки їй маємо можливість кредитуватись в банках у необхідних для нас обсягах. Тепер питання: чи будуть банки позиціонувати нові ТОВ, які ми створимо під час реорганізації, як ті самі підприємства, які вже працювали упродовж попередніх 5-10-20 років?», — каже фермер.

І додає, що всі перелічені процедури потребують послуг юристів, адвокатів, нотаріусів. А це все — додаткові кошти, які українські фермери не можуть собі дозволити.

«Якщо справді зазначений закон №6013 конче необхідний з якихось причин для країни, то в будь-якому разі він має бути обговорений із фермерами, а пропозиції наші враховані». — наголосив Григорій Шамрицький.

І висловив припущення, що в такому вигляді законопроект можуть лобіювати великі агрохолдинги, які зацікавлені у знищенні малих фермерів, аби ліквідувати конкуренцію за земельні ресурси. А також за фінансову підтримку, яку в нинішніх умовах держава починає потроху надавати саме меншим аграріям.

В ефірі телеканалу прозвучала ще одна думка стосовно обговорюваного законопроекту. Її висловив Ярослав Рущишин, секретар комітету Верховної Ради з питань економіки (саме цей Комітет відповідає за цей нормативний документ).

«Фермери залежать від багатьох факторів. Від погодних, наприклад — від дощу, сонця, температури тощо. Зрозуміло, що вони чутливі до змін загалом, тож досить консервативні. І хоча я не бачу високих ризиків з його прийняттям для сільського господарства, залучення до обговорення законопроекту громадських організацій фермерів допоможе оптимізувати його, відшліфувати і зняти всі питання», — зазначив Ярослав Рущишин.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР