Чому план вантажоперевезень «Укрзалізниці» виглядає нереалістичним

2024-02-16 10:00:07 897
Чому план вантажоперевезень «Укрзалізниці» виглядає нереалістичним

«Укрзалізниця» оприлюднила в ЄБА презентацію свого бачення доходів та видатків на 2024 рік, де окреслено, що вона розраховує перевезти 28 млн тонн зернових вантажів.

УЗ вже підрахувала доходи від перевезення цих 28 млн тонн, крім цього вона покладається в цих розрахунках на ще більше зростання вагонної складової (яке перевищує навіть показники 2023 та 2022 років, коли зернові вантажі приносили залізниці найбільші доходи). Експерт логістики, член Комітету з логістики ЄБА Юрій Щуклін оцінює цей план «Укрзалізниці» як нереалістичний та аргументує сумніви у його виконанні.

– Для досягнення запланованих обсягів необхідна умова, що у 2024 році залізницею буде перевезено не менший обсяг зернових вантажів, ніж за 2021 рік (коли вартість перевезення не перевищувала 10% вартості зерна, а оренда одного рейсу вагона не перевищувала 0,40% вартості нового вагона).

Друга умова: вагонами «Укрзалізниці» у 2024 році мають скористатись більше вантажовласників, ніж у 2022 році (коли весь приватний парк гальмувався та стояв в чергах і це змушувало користуватися вагонами УЗ навіть тих вантажовласників, які не планували цього робити).

Третя умова: вартість вагонної складової має зберігатися на рівні 2022 року (40-60$ за тонну перевезення). Тобто «Укрзалізниця» будує розрахунки на гіпотезі: попри те, що аграрії перевитратили на вагонах у 2022 і 2023 роках, вони теж саме робитимуть у 2024 році.  Але «Укрзалізниця» зовсім не враховує в прогнозах реальних намірів аграріїв – як щодо планів посівів, так і щодо засобів та способів перевезення, – зазначає Юрій Щуклін.

Експерт акцентує, що головним джерелом прогнозів виробництва та настроїв агровиробників для «Укрзалізниці» є асоціації, де думки формують переважно менеджери експедиторів та трейдерів. Але це джерело інформації не відображає реальної картини щодо майбутніх обсягів виробництва зерна, зазначає він.

– Справжніх настроїв реальних виробників, власників агробізнесу, менеджмент «Укрзалізниці» не знає. Його єдиний повноцінний контакт – з менеджерами компаній-власників вагонів, експедиторів-перекупників та трейдерів,  які у складі асоціацій приходять на наради. Саме з їхньої подачі в «Укрзалізниці» на рівні перших осіб сформовано чітке переконання: "Аграрії сіятимуться і нікуди не дінуться!".  З безпосередніми виробниками більшої частини зернових вантажів «Укрзалізниця» не веде діалогу. А те джерело інформації, на яке вона зараз спирається у своїх розрахунках, не узагальнює цілісну картину, і не може вважатися обʼєктивним. Це саме той прошарок посередників та перекупників, який зацікавлений зберегти правила «Укрзалізниці» в нинішньому вигляді. Звісно, вони не стануть зараз розповідати правду, що чекає на «Укрзалізницю», інакше вона почне змінювати правила, а вони у цьому не зацікавлені. Альтернативне джерело інформації, виробників, «Укрзалізниця» не може сприйняти через свою ментальність монополії, яка завжди диктувала умови іншим. Крім цього, УЗ не визнає взаємозвʼязку між її політикою ціноутворення та придбанням багатьма агровиробниками власних вагонів або вантажних автомобілів. Агровиробники відмовляються від послуг залізниці, але її менеджмент поводиться так, ніби цієї проблеми не існує, – констатує Юрій Щуклін.

Експерт окреслив ще один чинник, що змушує сумніватись у можливості УЗ залучити до перевезення очікувані 28 млн тонн зерна. Дрібні аграрії, що спеціалізуються на вирощуванні зернової групи, і в доступі до ринків покладались саме на залізничні перевезення, оренду вагонів комерційних парків та «Укрзалізниці», саме цьогоріч можуть почати виходити із бізнесу.

– Вони намагались триматися, але вже другий військовий урожай розпродують з великими труднощами. До кінця лютого вони дивитимуться, скільки у них на руках живих грошей і оцінюватимуть, чи зможуть вони ці гроші повернути, якщо ще раз зайдуть у посівну. Ті, хто не зможе себе в цьому переконати, пропустять сезон та чекатимуть кращих часів із залишками зерна та грошей. Середні та крупні виробники, що не такою мірою постраждали від дорогої логістики, ризикнуть і сіятимуться ще раз. Ця категорія виробників не може зупинити бізнес-процеси та не може собі дозволити втратити свої ринки. Тому вони урізатимуть інші витрати (на кшталт соціалки), але сіятимуть. Проте саме ця категорія виробників і придбала велику кількість альтернативного транспорту. Як би «Укрзалізниця» не переконувала у своїй безальтернативності, ці вантажі вона втратить. Тому що куплений автомобіль потрібно завантажувати роботою, і його витратна частина це лише солярка та зарплата водія. Весь транспорт, який належить аграріям, що будуть проводити посівну, забиратиме ту вантажну базу, на яку розраховує «Укрзалізниця». Тому 28 млн тоннам вантажів немає звідки взятись. «Укрзалізниці» варто повернутись до відкритого діалогу з агровиробниками та дати їм сигнал, що вона готова до здорових економічних відносин з ринком. Це дасть аграріям впевненість, що їм варто проводити посівну. Тоді й план УЗ виглядатиме більш наближеним до реалій, – підсумовує експерт.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР