Чеські фермери чесно розповіли проти чого вони протестують

2024-02-19 15:00:24 678
Чеські фермери чесно розповіли проти чого вони протестують

У Празі в понеділок через протест фермерів ускладнено рух транспорту. Аграрії протестують проти чеської та європейської сільськогосподарської політики.

19 лютого до Праги прибули фермери на близько 500 тракторах. Поліція чеської столиці стверджує, що наразі загрози транспортного колапсу немає.

Акція протесту організована переважно профспілковими діячами, серед яких Об’єднання вільних профспілок на чолі з Богумиром Дуфеком. Він розповів, що головна вимога фермерів полягає у відмові Чехії від плану «Зеленого курсу для Європи» (Green Deal) – пише ukrinform.ua.

За словами активистів: «Зелений курс для Європи – це лиходійство по відношенню до людей. Фермери у біді, це питання не лише Чехії, а й усієї Європи».

У чеських фермерів, наголошує активіст, найнижча дотаційна підтримка в ЄС, а національні субсидії постійно скорочуються. Страждають фермери також збільшення імпорту.

Діячі профспілки хочуть передати список своїх вимог міністру сільського господарства країни Мареку Виборни.

Виборни заявив, що розуміє проблеми фермерів, однак розкритикував організаторів протесту. На його переконання, аграрії переслідують насамперед політичні цілі, і міністр не хоче обговорювати з ними зміни у секторі сільського господарства.

Через аналогічні причини великі галузеві організації Чехії, зокрема Аграрна палата, Сільськогосподарський союз та Асоціація приватних землеробів, дистанціюються від акції протесту, йдеться у матеріалі.

 

Ян Штефл, заступник голови Асоціації приватних хліборобів повідомив: «Наша асоціація не лише не братиме участі у цих протестах, ми від них дистанціюємося. Це захід групи людей, які виступають проти будь-яких урядових кроків. Те, що вони пропонують, наше сільське господарство не допоможе. До того ж, протест очолює керівник агрохолдингу, який сам прагне підім'яти під себе весь фермерський сектор нашої країни. Це неправильний шлях».

На думку представника Асоціації приватних землеробів, тези протестувальників, сформульовані з таким розрахунком, щоб вигоду отримало вузьке коло фермерів, але далеко не всі.

– Ми погоджуємося лише з тим, що надзвичайно розрослися обсяги бюрократичних операцій. У нас запровадили супутникову систему спостереження за оброблюваними угіддями, яка надзвичайно складна. З нею важко працювати, і я не впевнений у її ефективності. Друге – море бюрократичних операцій щодо «Зеленого курсу для Європи» (Green Deal). І в цьому випадку результативність є сумнівною.

А що зерно та постачання інших видів продукції з України? Це заважає розвиткові чеського сільськогосподарського сектору?

– У цьому випадку необхідно згадати проблеми в роботі чеського Міністерства сільського господарства. У Чехії потрібно всіма доступними способами донести до уваги громадськості, що дотації, які отримують фермери, не можуть бути пов'язані зі збільшенням обсягів виробництва тієї чи іншої продукції. Нараховані дотації – це плата за виконання «громадського замовлення», щоб наші господарники дотримувалися екологічних параметрів виробництва, щоб до землі, ландшафту ставилися обережно, берегли. У цьому є суть, а зовсім не в зростанні обсягів виробництва. Той, хто вказує на правила виробництва в Україні та говорить про відмінність від європейських, що це нібито робить продукцію дешевшою, має пам'ятати, що за дотримання суворіших та фінансово витратних екологічних правил чеським фермерам платять. В Україні сільськогосподарське виробництво діє інакше, але там немає і наших дотацій.

Зазначимо, у Чехії успішно домовилися про систему депозитів на імпорт із України. Депозити будуть повернені імпортерам, якщо зерно буде відправлене з ЄС на ринки третіх країн. На думку фахівців Аграрної палати Чехії, це могло б вирішити проблему, коли імпорт сільськогосподарської продукції з України знижує конкурентоспроможність чеських фермерів.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР