Українські фермери звозять до кордону знищену росією техніку

2024-02-23 10:23:00 1852
Українські фермери звозять до кордону знищену росією техніку

На кордон з Польщею, де тривають масові протести фермерів, привезли українську сільськогосподарську техніку, яка знищена внаслідок обстрілів Росії.

З боку України на кордон з Польщею звозять підірвану рашистами сільськогосподарську техніку українських фермерів, ймовірно, для того, щоб продемонструвати полякам, якою ціною українці отримують зерно.

«Наша мета – показати польським колегам умови, в яких ми працюємо вже два роки. Техніка наших аграріїв, яку ми привезли з різних регіонів України, була знищена російськими загарбниками. Вона була підірвана на українських полях, обстріляна артилерією, спалена окупантами. За кожним комбайном чи трактором стоїть трагічна історія господарства, часом – з людськими втратами. Ми платимо надвисоку ціну за кожну зернину», - коментує Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради. 

За два роки війни загальна вартість знищеної сільськогосподарської техніки становить $5,8 млрд. Частково або повністю пошкоджено близько 181 тисячі одиниць сільськогосподарської техніки та устаткування. Загальні втрати та збитки українського агросектору за два роки війни, згідно з останніми оцінками Світового банку, зросли до $80 млрд. До цього щодня додаються збитки від блокади україно-польського кордону. 

За словами учасників ВАР польські колеги мають розмірковувати фактами, а не пропагандою рф, адже від блокади кордону Польща втрачає більше, ніж Україна. Лише за перший рік війни польський експорт в Україну вперше майже досяг показника у $10 млрд, а в 2023 році він склав $6,6 млрд. Такі результати в рази перевищують український експорт до Польщі. Проте, через блокаду кордону зараз обидві країни втрачають мільйони доларів, які у випадку України критично важливі для виживання малих і середніх аграріїв, що становлять 65% всього агросектору.

«Ми розуміємо, що становище польських аграріїв є важким, але не Україна в цьому винна. На світових ринках спостерігається перевиробництво зернових. Лише в ЄЄ надлишок пшениці становить 36 мільйонів тонн, а з часів минулорічного врожаю вона подешевшала на 25%. До цього додається величезна надлишкова пропозиція з боку росії. Російський експорт зерна до Європи, за підрахунками польських колег, у другому півріччі 2023 року щомісяця збільшувався на 23%, в той час як український експорт зерна впав на 13%», - каже очільник ВАР.

Серед розстріляної аграрної техніки є трактори, обприскувач, вантажівка ГАЗ-53 і комбайни з деокупованих територій Херсонської області. Наприклад, трактор К-701 наданий підприємством, яке знаходиться на території Білозерської селищної громади. Господарство було в окупації з березня по листопад 2022 року. Окупанти знищили фактично всю техніку, вкрали врожай. Від ворожих обстрілів на території підприємства залишились лише руїни та воронки від снарядів. Прямі збитки цього підприємства склали близько 5 млн євро.

Водночас польські аграрії запланували нові великі мітинги, які відбудуться у Варшаві у вівторок, 27 лютого.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР