Польські фермери продовжують блокувати кордон з Україною. До чого йде

2024-03-04 12:21:36 590
Польські фермери продовжують блокувати кордон з Україною. До чого йде

Вчора усі шість напрямків на кордоні з Польщею були заблоковані. Сьогодні – ситуація не менш критична.

На українсько-польському кордоні польські фермери продовжують блокувати прикордонні переходи. Пропускають лише вантажні засоби, які слідують в Україну, і жодна вантажівка не пропускається в бік Польщі.

В Держприкордонслужбі наголосили, що протестувальники не блокують рух для інших категорій транспорту, зокрема легкових автомобілів та автобусів.

Нагадаємо, активні фермерські протести відбуваються по всій Польщі вже кілька тижнів. Їхні учасники блокують дороги, автостради, автомагістралі та прикордонні переходи з Україною (та навіть з Німеччиною та Литвою).

Фермери виступають проти напливу українських товарів, а також проти європейської політики, пов'язаної з так званим «Зеленим курсом» ЄС. Фермери інших країн – також виступають проти «Зеленого курсу», але їм заважають вже не товари з України, а товари з Марокко, Алжиру, Туреччини, тощо.

«Потрібно знайти нарешті рішення і щодо ситуації, зокрема, на польському кордоні, яка вже давно вийшла за межі і економіки, і моралі. Просто неможливо пояснити, як складнощі країни, що стікає кров’ю, можна використовувати у внутрішній політичній боротьбі», - наголосив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Зазначимо, у зв’язку з цією ситуацією, через Польщу з України вже другий місяць проходить не більше 5% товарів, в той час, як товаропотік переорієнтовано на Дунай та Одесу.

Судна з дунайських портів – Рені, Ізмаїл, Вилкове (порт Усть-Дунайськ) прямують морем до споживачів Туреччини, Італії, Греції та Єгипту. Інший шлях передбачає рух річкою через Чернаводе до хабу в Констанці, де вантажі з барж перевалюють на великі судна. Є ще й кілька річкових маршрутів.

Загалом, сьогодні понад 90% всього агроекспорту йде через порти Великої Одеси та Дунайські порти.

Більше того, вантажообіг портів Великої Одеси у лютому 2024 р. склав рекордні 8 млн тонн, з яких 5,2 -- продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише Українським коридором, а і за часів повномасштабного вторгнення.

Наразі, як пише unian.ua, Польща веде неофіційні переговори з ЄС про поступки для фермерів. Таку заяву зробив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна в ефірі радіо ZET. Виняток для Польщі можуть зробити як для великого сільськогосподарського ринку, який знаходиться найближче до України.

За словами Шейна, він стосуватиметься як «Зеленої угоди», так і «напливу продукції, яка призведе до постійних збоїв на ринку однієї або більшості країн».

«Якщо нам вдасться узгодити вимоги Польщі в ЄС, як ми успішно узгодили заходи ЄС, вони стануть спільною позицією Союзу. Я також хочу сказати, і тут я цитую прем'єр-міністра Туска, що якщо це займе занадто багато часу, ми внесемо зміни, запровадимо прикордонні блокади, дамби та мита в односторонньому порядку», - сказав він.

За його словами, під час консультацій з українською стороною 28 березня «тема проблеми на кордоні більше не існуватиме».

І це все відбувається на фоні того, що ЄС розблокувала значні субсідії для польських аграріїв і для Польщі в цілому.

Тож наразі все йде до того, що кордон з Польщею буде замкнений ще надовго, а експорт зернових та й інших товарів на 100% переорієнтується на порти Великої Одеси та Дунаю.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР