Аграрії виступили на підтримку ув'язненого міністра агрополітики

2024-04-26 13:09:21 756
Аграрії виступили на підтримку ув'язненого міністра агрополітики

Нагадаємо, ексголову аграрного комітету Верховної Ради - чинного міністра агрополітики Миколу Сольського обвинувачено в заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

Суддя ВАКС задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та застосував до Сольського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів до (24 червня 2024 року), але в межах строку досудового розслідування.

Альтернативою тримання під вартою суд визначив ставу у 75,7 млн грн.

Крім Сольського, підозру у справі з оборудок із землею вручили ще і його заступнику - Маркіяну Дмитрасевичу, який нині перебуває у відрядженні за кордоном.

Провідні аграрні ассоціації виступили з підтримкою Миколи Сольського.

Український клуб аграрного бізнесу:

УКАБ висловлює свою підтримку Міністру аграрної політики та продовольства України Миколі Сольському та закликає правоохоронні органи бути зваженими й послідовними у проведенні розслідування у нещодавно порушеній кримінальній справі проти нього. 

Нагадаємо, що 23 квітня 2024 року була оприлюднена інформація НАБУ та САП про вручення підозри М.Т. Сольському у незаконному заволодінні землею. 

Поява подібних недоведених звинувачень в цей складний для України час, особливо в світлі останніх новин про можливе об’єднання Міністерства аграрної політики та продовольства з Міністерством економіки, викликає глибоке занепокоєння агроспільноти. Для України, як аграрної держави, в якій належне функціонування агросектору є життєво важливим для підтримки економіки, існування окремого профільного аграрного міністерства є базовою необхідністю.

Крім цього, інституційна незалежність та ефективність Мінагрополітики разом з плідною діяльністю агроасоціацій відіграватиме ключову роль у світлі євроінтеграції та адаптації агросектору до нових норм. Наразі робота міністерства є вкрай нагальною, оскільки формує політику для сектора економіки, що у 2023 році забезпечив левову частку ВВП та приніс 61% всіх валютних надходжень від експорту товарів з України. 

Варто відзначити, що ймовірне правове порушення Сольського стосується періоду, коли він був адвокатом і ще не працював ні в аграрному міністерстві, ні в аграрному комітеті ВРУ. Тому переконані, що це розслідування не повинно жодним чином впливати на роботу міністерства. 

На нашу думку, Микола Сольський є людиною з високими моральними принципами, яка завжди проявляла справедливість, чесність і добропорядність у своїх діях. У своїй роботі він постійно демонструє високий професіоналізм та має численні заслуги перед українською агроспільнотою, зокрема у забезпеченні належної роботи агросектору у цей турбулентний час.

Зі свого боку, УКАБ разом з іншими аграрними асоціаціями вже підписали клопотання до суду про взяття на поруки Миколи Сольського та висловило довіру до роботи Мінагрополітики. 

Враховуючи вищезазначене, УКАБ закликає керівництво правоохоронних органів об’єктивно розглянути всі матеріали справи, з урахуванням всіх обставин та доказів, щоб зробити виважені та справедливі висновки щодо неї.

Всеукраїнська аграрна рада:

Згідно з рішенням правління, ВАР висловлює свою підтримку Міністру аграрної політики та продовольства України Миколі Сольському та наголошує на необхідності збереження профільного міністерства.

За період роботи команди на чолі із чинним міністром у представників аграрної галузі не виникало зауважень щодо системної, фахової роботи Міністерство аграрної політики та продовольства України. У роботі з міністерством експерти та учасники ВАР завжди мали фаховий діалог та змогу відкритого обговорення усіх важливих питань для галузі. Незважаючи на протиріччя щодо позиції по ринку землі, весь цей час міністерство працювало професійно та злагоджено з агровиробниками та учасниками ВАР зокрема.

Спільно ми працювали над законодавчими ініціативами задля розвитку агросектору та разом вирішували складні обставини, в яких опинилися агровиробники через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Разом відстоюємо позицію українських виробників для продовження експорту та ефективної роботи «шляхів солідарності». Знаходимо конструктивні рішення для підприємств на деокупованих територіях.

Робота міністерства є, як ніколи, складною та відповідальною місією та потребує посилення та підтримки для представництва інтересів галузі та допомоги аграріям в Україні та на міжнародному напрямку.

Наголошуємо, що з огляду на майбутній переговорний процес між Україною та ЄС, перед Мінагрополітики стоять комплексні завдання та виклики в частині імплементації європейського законодавства та потребують продовження фахової роботи команди міністерства. Тому Всеукраїнська Аграрна Рада разом з провідними аграрними асоціаціями виступає за збереження Міністерства аграрної політики та продовольства України та посилення представництва агросектору на шляху до євроінтеграції та членства України в ЄС задля ефективної роботи ключової галузі для економіки держави.

Українська зернова ассоціація:

Українська зернова асоціація вкрай здивована рішенням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, і вважає такий захід надмірним. Адже висунуті звинувачення не стосуються його роботи як міністра агарної політики та продовольства, а стосуються справи, яка мала місце багато років тому, коли він не був ні міністром, ні народним депутатом.

УЗА вважає за потрібне наголосити, що за час роботи міністром аграрної політики та продовольства Микола Сольський самовіддано дбав і турбувався про захист, забезпечення стійкості та розвиток аграрного сектору України та відстоювання його інтересів, в тому числі на міжнародному рівні.

Закликаємо тих, хто вимагав такого запобіжного заходу пом’якшити його, адже Микола Сольський не несе загрози життю громадян, суспільству чи державі!

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР