Ціни на пшеницю почали зростати

2023-04-18 18:00:49 1222
Ціни на пшеницю почали зростати

Пшеничні котирування на світових біржах почали тиждень зростанням на 2-2,5% на новинах про блокування росіянами роботи зернового коридору та заборону з боку вже третьої країни ЄС на експорт агропродукції з України.

Після протестів місцевих фермерів Польща, Словаччина та Угорщина до 30 червня заборонили експорт зерна з України, хоча Єврокомісія виступає проти кроків, які суперечать рішенням ЄС, тому днями в Брюсселі пройде обговорення проблеми – сповіщае graintrade.com.ua.

Найкраще тиск українського урожаю на ринки ЄС знизило би розблокування чорноморських портів України, але більше року світові інституції не можуть змусити рф виконувати вимоги безперешкодного руху судів міжнародними водами Чорного моря.

Вчора травневі ф’ючерси на світових біржах виросли:

  • на 2% до 255,9 $/т -  на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго (+2,6% за тиждень),
  • на 1,3% до 326,9 $/т - на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті (+1,6%),
  • на 1,5% до 316,8 $/т - на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі (+1,7%),
  • на 0,1% до 279,75 $/т - на чорноморську пшеницю в Чикаго (0%),
  • на 2,4% до 255 €/т або 280 $/т - на пшеницю на паризькій Euronext (+1,5%).

Найактивніше на тлі блокування експорту з України до ЄС дорожчає європейська пшениця.

Україна за половину квітня експортувала 574 тис т пшениці (651 тис т за аналогічний період березня), а загалом у сезоні – 13,57 млн т (18,45 млн т на цю дату торік) із прогнозованих USDA 14,5 млн т.

У США холодна дощова погода затримує сівбу ярої пшениці в зоні Великих Рівнини, що підтримує ціни. За даними щотижневого звіту Crop Progress, станом на 16 квітня ярою пшеницею засіяно 3% запланованих площ у порівнянні з 8% торік та 7% в середньому за 5 років на цю дату. 

Кількість посівів озимої пшениці в доброму або відмінному стані залишилася на рівні минулого тижня – 27% (30% торік), але в Канзасі, Техасі та Оклахомі стан посівів погіршився.

За період 7-13 квітня у США кількість проінспектованої на експорт пшениці зменшилася у порівнянні з попереднім тижнем на 38% до 239,907 тис т, а загальний експорт сезону сягнув 17,5 млн т, що на 3,4% поступається торішнім темпам. Щоб вийти на прогнозовані USDA 21,09 млн т, до кінця сезону потрібно експортувати 550 тис т щотижня.

Холодна дощова погода у США та в Україні затримує сівбу ярої пшениці. І після завершення оптимальних термінів сівби фермери можуть частину площ засіяти не пшеницею, а пізніми культурами.

В той же час ціни саме на українську пшеницю падають через блокаду інспекції суден “зернового коридору” у Чорному морі.

Про це розповідає прес-служба ВАР. Як йдеться в повідомленні, нещодавнє посилення країною-агресором блокади інспекції суден «зернового коридору» вкрай негативно впливає на ринок української пшениці. Якщо рух кораблів на Чорному морі не буде відновлено, пропозиція зерна переміститься до малих портів, що суттєво знизить темпи українського експорту і обвалить ціни. При цьому європейські заборони на імпорт українського зерна не є значним фактором впливу на ринок.

Про це йшлося 18 квітня під час щотижневого брифінгу, організованого аналітичним центром кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

“Основний експорт української пшениці здійснюється через морські порти в рамках “зернової ініціативи”. Але 17 квітня російська сторона вдруге заблокувала інспекції суден «зернового коридору» у водах Туреччини. Тому темпи експорту будуть просідати. Наразі умовні ціни на пшеницю на базисі CPT Одеса становлять 194-197 $/т, але показники ймовірно будуть просідати цього тижня до 190 $/т. Далі ціни будуть залежати від можливості експортувати “зерновим коридором”. Більшість трейдерів укладають угоди з максимальним строком поставки 10-12 травня, не ризикуючи контрактуватися, з огляду на невизначеність ситуації із “зерновою угодою”. Якщо ситуація в Босфорі не покращиться, то пропозиція пшениці буде переміщатися на малі порти з відповідним зниженням цін”, - розповіли в аналітичному департаменті кооперативу “ПУСК”.

Заборони на імпорт українського зерна з боку Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини не є настільки критичними, як посилення блокади на Чорному морі.

“Паніка навколо європейських заборон імпорту українського зерна є невиправданою. Якщо подивитися на структуру експорту, то більше 60% пшениці Україна поставляє морем. Через ту ж Румунію фактично відбувається реекспорт української продукції. Частка експорту української пшениці до Польщі, Болгарії та Словаччини не є суттєвою для ринку. Україна зацікавлена у транзиті через Європу. Звісно, фермерам західних областей було зручно продавати до країн ЄС. Але для решти аграріїв більш важливим є повноцінне функціонування “зернового коридору” та доступ до портів Чорного моря”, - додають аналітики.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР