Чи допоможуть українські виробники бензовозів подолати дефіцит пального в Україні

2022-06-17 11:55:39 2327
Чи допоможуть українські виробники бензовозів подолати дефіцит пального в Україні

Паливний ринок в Україні продовжує ліхорадити. Дефіцит нікуди не зникає, хоча растуть і обсяги імпорту, і сама кількість імпортерів.

Намагається усунути усі перепони і держава, спрощуючи проїзд кордону для бензовозів, відмінивши цінове регулювання. Але подолати дефіцит все ж не вдається. AUTO-Consulting розбирався у головних причинах цього явища і можливих напрямках його подолання.

Причини дефіциту пального

Причин дефіциту - декілька. Головна, це повністю нова логістика доставки пального через західний кордон без зберігання на нафтобазах. До війни пальне Україна отримувала, головним чином, з білорусії та росії, переважно залізницею. Працював Кременчуцький нафтопереробний завод. Крім того були поставки морем і імпорт транзитом через ту ж білорусь. 24 лютого все змінилось в один день. Тепер є можливість возити паливо лише через західний кордон і переважно автомобільними шляхами.

І тут виявилось, що у вітчизняних нафтотрейдерів в обігу є лише 1000 бензовозів, якими вони раніше розвозили паливо з нафтобаз до АЗС. А тепер вони повинні їхати у Європу, а потім везти це паливо безпосередньо до АЗС, бо хранити його на нафтобазах вже небезпечно. Інколи, за паливом потрібно їхати за 2000-3000 км, бо у Європі ніхто не розраховував на наші обсяги споживання і приходиться шукати вільні літри.

Нові реалії

Як пояснює співвласник та керівник відділу продажу виробника автоцистер - компанії EVERLAST Дмитро Коваленко, математика тут проста: щоб перевезти потрібну Україні кількість палива, потрібно або 4000-4500 бензовозів, або возити залізницею. Після того, як українські нафтотрейдери скупили всі вільні бензовози, які тільки були у Європі та Україні, вдалося стрімко наростити парк до 2000 бензовозів. Є певний оптимізм і по перевезенням залізницею у західному напрямку, де є різна з ЕС ширина колії. Але дефіцит подолати не вдається, бо потрібно просто ще більше цистерн.

Де їх взяти? Вільних цистерн у Європі вже не має - наші скупили все, що хоч якось рухалося і має відповідний сертифікат ADR. І тоді вітчизняні трейдери почали креативити і возити паливо у відмитих бітумовозах, або спиртовозах.

Як пояснює співвласник компанії EVERLAST Дмитро Коваленко, бітумовоз більш важкий, має меншу ємність 26-28 м3, проти 32-34 м3 у бензовозах, зрозуміло, що він менш рентабельний при перевезеннях, але на певний час може стати в нагоді. За оцінками Дмитра Коваленко, за потреби можна ще залучити до 500 бітумовозів під перевезення нафтопродуктів. Ще якусь частину можна знайти у Європі. Також підійде для перевезень нафтопродуктів і напівпричіп-спиртовоз. Він також має відповідний сертифікат, меншу ємність (30 м3) та більш дорогий, ніж бензовози. Але й таких десь набереться по Україні більше 100 штук.

Чи врятують українські виробники?

Отже вихід у подоланні дефіциту тільки один - замовляти виготовлення нових бензовозів і чекати. Чому чекати? Бо їх виготовляють під замовлення. Так усюди.

В Україні раніше існувало декілька виробників бензовозів, проте із-за війни деякі були пошкоджені, хтось перебуває у процесі релокації, деякі взагалі припинили діяльність.

Новий, але відомий гравець на ринку транспорту для нафтопродуктів - це Завод спецтехніки "Техкомплект". Це підприємство раніше спеціалізувалося на автозаправниках, а зараз планує почати виробляти затребувані напівпричипи-бензовози. Як повідомив AUTO-Consulting директор з продажів "Техкомплект" Артем Синенко: "Ми маємо багаторічний досвід виробництва ємностей для нафтопродуктів і розробка великого бензовозу на фінальній стадії.

Це буде сталева цистерна на 30м3, з передпідготовкою до встановлення нижнього наливу та можливості встановлення насоса через систему гідроприводу. По розробці такої ємності ми звернулися до інжирингової компанії з відповідним досвідом 15 років, так що "дитячих хвороб" не буде, у нас не має часу на розгойдування та допилювання серійного зразка. Вже заказані і всі комплектуючі до перших зразків. Першу партію ми плануємо виготовити 5 одиниць. Далі будемо бачити попит і нарощувати обсяги."

З точки зору можливостей, AUTO-Consulting розглядав і виробника пожежної техніки - "Пожмашина". Це підприємство, також має досвід виробництва паливозаправників та напівпричипів-зерновозів. Але підтвердити, чи спростувати інформацію для AUTO-Consulting про розробку бензовозів, на підприємстві так і не змогли.

Отже бачимо, що власними силами українські виробники закрити усю потребу швидко не зможуть. Максимум, на який можуть поки розраховувати нафтотрейдери - це десь 25 бензовозів у місяць. У перспективі - більше.

Закордон нам допоможе?

Але дефіцит треба ліквідувати. Щоб швидко закрити потребу, українським нафтотрейдером доведеться замовляти бензовози у турецьких та європейських виробників. За інформацією AUTO-Consulting обсяг українських замовлень тільки у Туреччині - близько 1000 одиниць. За оцінками фахівців, турецькі Nursan, Ali Riza Usta, Ozgul, в залежності від завантаження, зможуть видавати по 100-150 бензовозів у місяць. Близько 100 одиниць можуть до України постачати Kassbohrer, Schwarzmuller, Magyuar, Sievering та інші европейські виробники.

Тобто, до кінця літа дефіцит бензовозів подолати повністю навряд чи власться, але підійти близько до насичення ринку, а у комплексі з розширенням залізничних перевезень пального, стане значно краще.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР