12 способів підвищити врожайність кукурудзи

2019-10-28 13:30:35 8306
12 способів підвищити врожайність кукурудзи

Як інформує www.Agropravda.com, на полях ТОВ «Дібрівка-Агросервіс» було проведено унікальний експеримент – прикореневе підживлення кукурудзи різними сумішами рідких добрив за технологією Y-Drop.

Кукурудза на старті потребує лише 25% потрібного їй азоту. Потреба у цьому елементі живлення стрімко зростає після настання фази 10 листка. Як засвідчують результати досліджень останніх років, здійснені як у Північній Америці, так і в Україні впродовж останніх років, високу ефективність забезпечує пролонговане азотне живлення цієї культури.

При цьому традиційні підживлення по листу не дають змоги внести необхідну кількість азоту. Саме тому у минулому році компанія «АгроТерра» представила в Україні унікальну технологію прикореневого підживлення Y-Drop.

Цьогоріч технологія була успішно апробована на посівах кукурудзи в ТОВ «Дібрівка-Агросервіс».

Цієї осені ми відвідали господарство та поспілкувались із його керівником Юрієм Демцюрою. Юрій Васильович вже не перший рік застосовує рідкі добрива для азотного живлення кукурудзи та інших культур. Технологія, запропонована фахівцями компанії «АгроТерра» стала черговим якісним кроком вдосконалення цього агрономічного завдання.

  • Я вже забув, як виглядає селітра та карбамід. Основним азотним добривом для більшості культур є саме КАС у поєднанні із іншими елементами живлення, перш за все, сіркою. З метою здешевлення його застосування ми налагодили його зберігання у господарстві і маємо змогу купувати його в період найнижчої ціни, заощаджуючи до 3000 грн на тонні.

Ми вносили КАС у значній кількості відразу після сівби – приблизно по 450 кг/га. Проте із кожним роком помічали, що ефективність такого підходу знижується внаслідок погодних умов. До того ж ми прагнули знизити витрати на добрива шляхом їх більш оптимального застосування.

Дефіцит вологи в грунті призводить до погіршення азотного живлення кукурудзи, тому було прийнято рішення розділити внесення азоту на кілька прийомів, - розповідає Юрій Демцюра.

За його словами, на користь технології роздільного внесення азоту свідчить потреба забезпечити його необхідну кількість в період формування рослинами врожаю. До того ж, цільове внесення КАС дає змогу знизити собівартість вирощування кукурудзи.

Звісна річ, що здійснити внесення рідких добрив за допомогою традиційних способів на такій високорослій культурі як кукурудза після появи 7 і, тим більш, 10 листка складно з технічної точки зору. Грунтообробні агрегати пошкоджуватимуть, як самі рослини, так і кореневу систему.

Відповідно, було прийнято рішення про застосування спеціального обладнання Y-Drop – насадок-підживлювачів, які встановлюються на форсунках самохідного обприскувача. За допомогою насадок здійснюється вилив рідких добрив безпосередньо в прикореневу зону рослин – туди, де акумулюється вранішня волога.

Завдяки цьому навіть за досить посушливих умов, КАС та його компоненти потрапляють до кореневої системи рослин.

  • Звісно, що будь-яка нова технологія потребує на початку ефективного освоєння та налаштувань. Ми встановили стійки Y-Drop на самохідний обприскувач Case IH Patriot. Хочу відзначити технічну та технологічну підтримку з боку фахівців компанії «АгроТерра». Певним чином було непросто, оскільки поля господарства мають переважно нерівний рельєф і багато крутих схилів, - розповідає Юрій Демцюра.

Як інформує www.Agropravda.com, переобладнання обприскувача системою Y-Drop зайняло лише 3 години. При цьому швидкість роботи обприскувача із точною навігацією становила 9-10 км/год. Підживлення провадилося в темний час доби – за цей час оброблялося до 120 га за ширини захвату 20 м. Незважаючи на те, що штанга має більшу довжину, було вирішено не встановлювати насадки на її краї, аби оптимально копіювати рельєф поля на крутих схилах.

Підживлення у фазі від 7 до 10 листків на рослинах було здійснено на всій площі вирощування кукурудзи в господарстві – приблизно 1600 га. У якості стартового живлення було внесено 100 кг комплексних добрив та 100 кг/га КАС.

У господарстві також провадиться щорічне внесення органічних добрив на площі до 200 га у нормі 60 т/га гною. За словами Юрія Демцюри завдяки гною різниця у врожайності кукурудзи може сягати до 2 тон.

  • Ми вирішили не обмежуватися традиційним внесенням робочого розчину, до складу якого входить 300 кг\га КАС та 9 кг/га сірки і заклали тестові площі, на яких було випробувано 12 варіантів підживлення – із різним складом робочої суміші та різною кількістю діючої речовини. У всіх випадках використовувався той самий гібрид – Dekalb 4014, - пояснює Юрій Демцюра.

Перерахуємо ці варіанти разом із показниками врожайності, які було отримано:

  1. Чистий КАС – 300 кг/га – 91,5 ц/га
  2. КАС із мікродобривами без сірки – 300 кг/га – 108,8 ц/га
  3. Внесення в два прийоми з інтервалом в 10 днів: КАС 150 кг/га (з добривами плюс сірка)+КАС150 кг/га – 120,4 ц/га
  4. КАС з мікродобривами+сірка – 150 кг/га – 118,8 ц/га
  5. КАС з мікродобривами+сірка – 200 кг/га – 119,2 ц/га
  6. КАС з мікродобривами+сірка – 250 кг/га – 97,6 ц/га
  7. КАС з мікродобривами+сірка – 300 кг/га – 107,6 ц/га
  8. КАС з мікродобривами+сірка – 350 кг/га – 102,4 ц/га
  9. КАС з мікродобривами+сірка – 400 кг/га – 102 ц/га
  10. КАС з мікродобривами+сірка – 500 кг/га – 104,4 ц/га
  11. КАС + сірка – 300 кг/га – 98,8 ц/га
  12. КАС з мікродобривами+сірка – 300 кг/га – 105,2 ц/га

Відзначимо, що під мікродобривами у складі КАС мається на увазі складна суміш мікроелементів, необхідних для вегетації кукурудзи.

Як бачимо, очевидну ефективність з точки зору співвідношення витрат КАС та урожайності демонструє дворазове внесення КАС із добривами та сіркою із інтервалом 10 днів – по 150 кг/га. Це дало змогу отримати 120, 4 ц/га кукурудзи. При цьому посушливі умови вегетації за традиційної технології дали змогу отримати лише 105 ц/га за того самого обсягу добрив.

Як інформує www.Agropravda.com, найвищий економічний сенс мало внесення КАС із добривами та сіркою у нормі 150-200 кг/га, що забезпечило отримання 118-119 ц/га.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook!

 

 

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР