В Україні з'явились нові лідери ринку добрив

2023-01-25 10:00:29 1507
В Україні з'явились нові лідери ринку добрив

Україна імпортувала в 2022 році 1,118 млн тонн добрив, на суму в 1,402 млрд доларів США, це антирекорд за останні 15 років, але причини катастрофічного зниження імпорту та споживання добрив відомі всім.

Про це в своєму матеріалі розповіла infoindustria.com.ua. Наводимо майже дослівно.

Військовий стан, проблеми з логістикою та бойові дії на теренах нашої держави вибили з ринку найбільш потужних гравців не лише серед постачальників, але й серед імпортерів. В результаті список імпортерів оновився і ми стали свідками зародження справжньої нової ери торгівлі добривами. Вектор закупівельна змінився зі сходу на захід, корабельні партії маже зникли, а возити нефасований товар змогли одиниці. Хоча в списку імпортерів лишились старі лідери (завдяки всього двом місяцям білоруського імпорту, але є й потужні новачки. Хто вони нові королі ситуації? Та завдяки яким зусиллям вони змогли зайняти свої сьогоднішні позиції.

Спочатку здається, що ринок змінився, старі лідери зникли, а нові починають зростати, але це не зовсім так.

По-перше, слід зазначити, що зникнення великого білоруського Титаніка затягнуло з собою на дно багато імпортерів, які заплатили попередню оплату за товар в білорусь. Ці компанії купили на десятки тисяч тонн товару в той час, коли він вже коштував чималих грошей. Звісно, що коли з території білорусі в Україну ринулись «асвабадіделі», то ніхто навіть за великого бажання гроші в Україні, тим більше товар, повернути не зміг.

До війни, останні 5 років в Україні формувалась нова плеяда імпортерів добрив. Це компанії, які орієнтувались на поставки виключно з одного  регіону. Вони наполегливо створювали власні торгові марки, намагались взяти ексклюзив від виробника (джерела) та формували власну мережу менеджерів по Україні. Це дистрибутивна робота і їх товар, як правило був не дешевий. По сукупності якісно-кількісних характеристик більшість їх добрив поступалась добривам з білорусі, тим більше з росії, але український споживач ще гарно клював на імпортні назви, сподіваючись, якщо не найкращі характеристики, то точно на гарантовані.

Якщо читач думає, що ми говоримо тільки про імпортерів добрив з Польщі, це не зовсім так. Це й добрива з Сербії, Литви, Фінляндії, Казахстану та Узбекистану. Серед постачальників майже зникла Грузія…

Ось з відходом білорусів, казахів та узбеків, на полі залишились тільки ці гравці і один великий український гравець, який собою заміняв цілу команду. Так сталось, що їх сили виявились рівні. Поляки та литовці домінували в поставках добив, але мали схожі з Україною ціни на сировину. Традиційно більша собівартість виробництва добрив в цих країнах перекривалась повним завантаженням виробництва, тоді як українські виробники працювали менш ніж на половину потужностей.

Звісно, що імпортери відчули рівні можливості і спустошеність ринку. Дехто одразу почав діяти – боротись з проблемами логістики і шукати нових клієнтів в центрі та на сході України, де раніше було багато білоруської продукції.

Однак, крім «дистриб’юторів» та нових гравців, на ринку лишились старі гравці, що раніше оперували чи то російською, чи то білоруською, чи то литовською продукцією, але попали під санкції, бо раніше мали зв’язки з російським капіталом. Ці компанії з початком війни почали уникати прямої присутності на ринку. Чим змогли вберегти себе від асоціації з інтервентами, а їх імпорт абсолютно ніяк не був пов’язаний з колишніми постачальниками (росія та білорусь). Головна цінність цих гравців – капітал та гарне знання ринку. Головний мінус – обмеженість в зростанні, адже вони не могли активно працювати з тими клієнтами, які раніше «сиділи» на білоруському товарі. Часто керівництво просто було не в Україні. До речі, більшість керівників компанії – імпортерів добрив й досі перебувають поза Україною. І справа навіть не в тому, що вони бояться мобілізації. Не виключно, що вони уникають неприємних розмов та звинувачень, що їх компанії тим чи іншим чином можуть пов’язати із росією.

Але й ці компанії успішні імпортери в 2022 році і нарощують імпорт в 2023 році.

В списки лідерів імпорту потрапили і новачки, які обрали досить ризикований спосіб просування на ринку. Цей найбільш агресивні з точки зору конкуренції імпортери. Вони везуть з дальніх країн (Туркменія, Іран, Корея, Китай, Йорданія тощо) маючі великі партії й дуже великі ризики. Як правило товар ходовий, але дуже дешевий. Ці гравці, часто не мають власних складських  потужностей, але гарні домовленості в точках перевалки і ще кращі — у виробників. При цьому, як показала практика, у виробників вони не мають абсолютних дистрибуційних прав, лише можливості кращої ціни.

Ще одна формація імпортерів — регіональні гравці. Вони мають власні склади, у яких постійний потік покупців, що змушує шукати самим гарантовані джерела товару. Тут немає розвитку імпорту, тільки бажання задовільнити постійний попит. В останні декілька років з’явились цікаві тандеми трейдерів, тих що мають розгалужену дистрибуцію та можливості крупного опту. Як правило обидва в тандемі мають за спинами достатній капітал, який рухається тільки в зоні їх відповідальності в тандемі, без попередніх значних передоплат.

Тандеми бувають і з залученням міжнародного капіталу. Тобто, всі закупки здійснюються коштами зарубіжного партнера, а вже в Україні «світиться» тільки українська компанія. По суті – товарне кредитування українського агента, який добре знає ринок. Цього року (2022) ця схема була зламана, через те, що українські партнери використовували однобічні поставки морським шляхом, а він довгий час був недоступний (і зараз досить обмежений).

Ринок різноманітний, а головне, попри війну і всі труднощі, досі живий. Зараз можемо точно сказати, що імпорт в 2023 році ще більше зміниться і аналізувати буде що, адже імпортери знайшли кошти, напрацювали схеми поставки і українські аграрії побачать доступні (більш дешеві) добрива вже весною.

До імпортерів в грудні-січні вже долучились агрохолдинги. Українські аграрії намагаються врятувати майбутній врожай маже так само, як українські бійці рятують Україну на передовій.

Нижче наводимо рейтинг імпортерів добрив у фізичній вазі й грошовій вазі.

рейтинг складений аналітиками ІА Інфоіндустрія на основі зібраних на ринку даних, статистичних та з відкритих джерел

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР