Гра Китаю та росії на ринку добрив призводить до зростання цін

2023-09-07 16:10:36 1076
Гра Китаю та росії на ринку добрив призводить до зростання ціни

Окремі великі китайські виробники добрив припинили підписання нових експортних угод з початку цього місяця відповідно до урядового доручення. Обмеження поки що стосується лише карбаміду.

Ф’ючерси на карбамід на товарній біржі Чженчжоу зросли майже на 50% за семитижневий період із середини червня до кінця липня, але відтоді коливалися. Ціни впали майже на 6% у четвер, перервавши два дні зростання – передає infoindustria.com.ua.

Низькі запаси в Китаї та збільшення експорту разом підштовхнули ціни на сечовину, сказала Чень Лі, аналітик Huatai Futures у Гуандуні.

«Споживання добрив для таких культур, як соя та кукурудза, у першій половині року повинно було зрости через збільшення потреби в підгодівлі після екстремальних погодних умов», — сказала вона (повідомляє Блюмберг).

Обмеження експорту Китаю може завдати шкоди таким покупцям, як Індія.

Найбільші імпортери карбаміду за перші сім місяців 2023 року були Індія. Південна Корея, Австралія, М’янма, Мексика.

Коментуючи події, аналітик ІА Інфоіндустрія Дмитро Гордейчук висловив думку, що «найбільш зацікавлені в обмеженнях експорту карбаміду та зростанню цін в Азії є саме Китай та росія, Індія навіть тендер перенесла на більш ранні терміни, закуповуючи карбамід саме зараз. При цьому звістка про тендер з’явилась 4 вересня і буквально в наступні два дні почались розмови щодо обмеження експорту Китаю. Ми бачимо дивний збіг обставин, які спричиняють зростання цін на ринку, який схилявся до падіння ціни карбаміду в жовтні 2023 року. Обмеження експорту Китаю неминуче закріпить ціни на високих відмітках до кінця жовтня 2023 року» — повідомив Дмитро Гордейчук.

Китай є найбільшим у світі виробником і споживачем карбаміду, і будь-яке значне зниження експорту загрожує скороченням поставок і підвищенням світових цін. Серед найбільших експортних ринків саме на осінь є Індія, Південна Корея, М’янма та Австралія. Китай та росія є найбільшими постачальниками карбаміду в цих регіонах, конкуруючи із виробниками на Близькому Сході.

Акції китайських виробників сечовини завершили сесію падінням після звіту. Державна China BlueChemical Ltd. впала на 1,5%, а Sinofert Holdings Ltd. втратила 1% у Гонконзі. На Шанхайській біржі Cangzhou Dahua Co. впала найбільше за майже два тижні, тоді як Shandong Hualu Hengsheng Chemical Co. впала на 1,4%.

Міністерство торгівлі Китаю та Національна комісія розвитку та реформ не відповіли одразу на заяви з проханням прокоментувати.

Щонайменше один виробник уже публічно заявив про плани скоротити експорт добрив. У минулі вихідні CNAMPGC Holding Co. заявила , що компанія обмежить поставки, щоб забезпечити поставки та підтримувати ціни на стабільному рівні.

Обмеження додають ще один елемент волатильності світовому сільськогосподарському ринку, на який вплинули екстремальні погодні умови в регіонах вирощування, обмеження експорту Індією та війна росії в Україні.

Поточна ситуація для України не є сприятливою, адже український ринок добрив має високу залежність від імпорту, навіть попри панування українських виробників на ринку добрив в останні роки.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР