Чим цікава нова лінійка комбайнів CLAAS українським аграріям

2023-03-27 17:00:31 2821
Чим цікава нова лінійка комбайнів CLAAS українським аграріям

CLAAS TRION – це новітня лінійка універсальних зернозбиральних комбайнів. Чим же вони будуть цікаві саме аграріям України? Читайте далі!

Почнемо з того, що CLAAS завжди випробовував свої комбайни перед початком їх серійного виробництва саме в Україні, і TRION не став виключенням. Тож і фінальні риси комбайн отримував з урахуванням досвіду його використання в українських полях. І тільки після цього відбулась його світова презентація.

Наразі модельний ряд CLAAS TRION складається з трьох нових серій, які починаються з п'ятиклавішного комбайну 258 к.с. і простягаються аж до найпотужнішого гібридного комбайну  з двома роторами на 427 к.с. Доступні також кілька версій з гусеничним рушієм TERRA TRAC. Загалом – це 11 різних моделей TRION для ринку Україні. Тож, вибір є.

Комбайни TRION 500-ї серії побудовані на базі молотильно-сепарувальної системи (МСУ) APS WALKER шириною 1420 мм з 5-клавішним соломотрясом, у свою чергу TRION 600-ї серії мають аналогічний концепт МСУ APS WALKER, проте у 6-клавішному виконанні та шириною 1700 мм. Зернозбиральні комбайни TRION 700-ї серії мають гібридну МСУ APS HYBRID шириною 1420 мм з однороторною сепарацією у моделей TRION 710 – 730 та двороторною у моделі TRION 750.

Як розповіли представники виробника, розмаїття моделей, широкий вибір додаткового обладнання та корисних функцій може задовольнити найвибагливіших замовників від невеликих сімейних господарства до високотехнологічних сільгосппідприємств. TRION може працювати на будь-яких полях з різними культурам навіть за найскладніших умов, адже його призначення – це долати щоденні виклики під час жнив.  Усе зроблено таким чином, щоб кожен фермер зміг створити свій TRION – той, що підходить саме для нього, для його господарства та культур.

Перевірена технологія обмолоту APS з очищенням JETSTREAM, великим зерновим бункером і високими показниками вивантаження сприяють збільшенню можливостей комбайнів цього модельного ряду. 

Двигуни комбайнів CLAAS TRION

Зазначимо, всі моделі серії TRION оснащені новітнім поколінням 6-циліндрових двигунів Cummins, які характеризуються добрим крутним моментом, хорошою паливною економічністю та є невибагливими в експлуатації. Двигун Cummins QSB6.7 (Stage IIIA) об'ємом 6,7 літрів живить увесь модельний ряд комбайнів TRION 500-ї серії та найменшу модель 600-ї серії – TRION 640. Решта моделей – від TRION 650 до флагмана гібридного ряду TRION 750, отримали двигун Cummins QSL9 (Stage IIIA та II) з робочим об'ємом 8,9 л.

Цікавим рішенням є зниження обертів колінчастого вала обох типів двигунів до рівня 1600 об/хв під час руху комбайна дорогою, що дозволяє економити пальне при переїздах.

Крім того, всі двигуни мають систему автоматичного регулювання вихідної потужності DYNAMIC POWER. Якщо повна потужність двигуна не потрібна (наприклад під час валкування) то блок управління зменшує потужність, що також позитивно відображається на споживанні дизелю.. Ця інтелектуальна система здатна заощаджувати до 10% пального.

Молотильно-сепарувальні системи комбайнів CLAAS TRION

Обмолот і первинна сепарація у всіх моделях TRION здійснюється системою обмолоту APS з прискорювальним барабаном (діаметр 450 мм) та великим молотильним барабаном (600 мм). На цій стадії проходить м’який обмолот практично всього об’єму зерна, що надходить до молотарки, і близько 90% цього зерна піддається первинній сепарації. Швидкості всіх трьох синхронізовані між собою і знаходяться у прямій залежності від обертів молотильного барабана, які у свою чергу налаштовує оператор з кабіни через термінал CEBIS.

Термінал CEBIS також використовується для паралельного та синхронного регулювання вхідного та основного підбарабань. Гідравлічний захист від перевантаження дозволяє працювати на межі продуктивності, запобігає забиванню, а також забезпечує захист від пошкоджень від сторонніх об’єктів.

Завдяки ексклюзивному концепту MULTICROP будь-який власник TRION, може адаптувати свій комбайн до обмолоту тієї чи іншої культури. За необхідності три сегменти вхідного підбарабання, які доступні у різних варіантах виконання, можна замінити через каменевловлювач. За допомогою спеціального змінного сегменту більшу частину основного підбарабання, а це понад 60% площі обмолоту, можна замінити збоку машини. На вибір доступно декілька конфігурацій таких сегментів основного підбарабання, які можна обрати відповідно до культури.

Вторинна сепарація в TRION 500-ї та 600-ї серій виконується п’ятьма або шістьма клавішними соломотрясами  з відповідними площами сепарації 6,25 і 7,48 кв.м. Усі моделі даних серій  обладнані інтенсифікаторами сепарації MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS), які встановлюються над клавішним соломотрясом.

В TRION 710, TRION 720 та TRION 730 вторинна сепарація здійснюється одним ротором, а флагман модельного ряду комбайн TRION 750 використовує для вторинної сепарації два ротори. Окрім того, для українського ринку гібридні моделі поставляються зі спеціальними заслінками дек роторів, які можна закривати, і тим самим регулювати активну площу вторинної сепарації для зменшення навантаження на решітний стан під час роботи у сухих умовах. Ці заслінки можуть керуватися вручну (стандартно для моделей TRION 710, 720 та 730) та гідравлічно (стандартно для TRION 750)

У всіх моделях TRION з гібридною компоновкою (системою обмолоту APS і роторною сепарацією ROTO PLUS) швидкість обертання роторів можна змінювати з кабіни незалежно від швидкості обертання молотильного барабана, що дозволяє адаптувати параметри обмолоту та сепарації до будь-яких умов роботи.

Зерновий бункер комбайнів CLAAS TRION

Висока продуктивність комбайна вимагає відповідної продуктивності його системи вивантаження та більшої автономності за рахунок коректних параметрів зернових бункерів.

Розміри зернового бункера CLAAS TRION – 8 000, 9 000, 10 500, 11 000 або 12,000 л – варіюються відповідно до моделі і версії.

Швидкість вивантаження –до 130 л/с забезпечує вивантаження 10 тон зерна в межах 100 с. Великий 105-градусний кут повороту вивантажувальної труби дозволяє оператору комфортно контролювати процес вивантаження зерна. Ще більше контролю під час процесу вивантаження можна отримати за допомогою опційної системи PROFI CAM, яка забезпечує відмінний огляд причепів і кузовів транспортних засобів безпосередньо на моніторі. Додатковий поворотний наконечник вивантажувальної труби, який можна регулювати за допомогою багатофункціонального важеля управління CMOTION, забезпечує надзвичайно точне вивантаження навіть під час руху.

Електронні системи CLAAS TRION

Новітні комбайни обладнані не менш сучасними електронними системами, які допомагають значно підвищити ефективність роботи і звести майже нанівець «людський фактор» - нестача знань, брак досвіду, помилки та втома оператора. Для цього усі моделі TRION можуть бути оснащені системами підтримки оператора CEMOS AUTOMATIC та CEMOS DIALOG.

CEMOS AUTOMATIC  включає цілий набір модулів автоматичного керування робочими процесами комбайна TRION. Система здатна до самонавчання, а її автоматичні функції постійно і активно допомагають оператору у процесі роботи.

На основі ряду критеріїв оптимізації, таких як якість і чистота зерна, якість обмолоту, якість соломи і продуктивність, система постійно перевіряє поточні налаштування і оптимізує їх, аби вивести TRION на максимальну продуктивність, яка відповідатиме обраним оператором критеріям.

У комплексі – низка допоміжних модулів, які можна компонувати відповідно до власних потреб.

Система CRUISE PILOT автоматично контролює швидкість руху відповідно до одного з трьох обраних режимів: постійна швидкість, постійна продуктивність, або максимальна продуктивність з врахуванням втрат.

Система автоматичного контролю потоку маси AUTO CROP FLOW виявляє пікові  навантаження і за необхідності перериває надходження хлібної маси до молотарки. Вона забезпечує якісну безперебійну роботу основних вузлів комбайна, запобігає забиванню, оберігає приводи від перенавантаження, а клинопасові передачі від пошкодження і виходу з ладу.

Система AUTO SLOPE налаштовує швидкість обертання вентилятора турбіни на затяжних схилах так, щоб продуктивність очищення залишалася сталою, залежно від того вверх чи вниз по схилу рухається комбайн.

CEMOS AUTO CLEANING дбає про те, аби система очистки комбайна TRION забезпечувала оптимальні параметри з очищення зерна, продуктивності та допустимих втрат за рахунок автоматичного налаштування обертів вентилятора та зазорів верхнього та нижнього решіт.

CEMOS AUTO SEPARATION знаходить вірні налаштування роторної сепарації гібридних TRION  та автоматично застосовує їх до частоти обертання ротора та положення заслінок дек роторів відповідно до поточних умов роботи.

Система CEMOS AUTO THRESHING безперервно проводить аналіз зерна, що надходить до зернового бункера, та оптимізує налаштування роботи системи обмолоту шляхом регулювання частоти обертання молотильного барабану та зазору підбарабання відповідно до поточних умов обмолоту та обраної оператором стратегії.

Тож повний пакет CEMOS AUTOMATIC безперервно регулює всі робочі процеси комбайна від швидкості до режимів роботи молотарки , адаптуючи його до конкретних умов збирання врожаю. Таким чином досягається максимальна продуктивність при найвищій якості і чистоті зерна, а також мінімальній витраті пального.

Дещо іншою, проте не менш ефективною системою з оптимізації налаштувань комбайнів TRION є CEMOS DIALOG. Система, робота якої побудована на режимі інтерактивного діалогу. Вона постійно стежить за всіма робочими процесами комбайна, аналізує дані та підказує оператору, як використати потенціал машини на повну. Щойно оператор розпочинає «діалог» з комбайном, на екрані з’являються пропозиції щодо налаштування тих чи інших систем, котрі він може переглянути, а потім прийняти або відхилити. Таким способом CEMOS DIALOG спрямовує оператора до вірних налаштувань, котрі відповідають поточним умовам.

Усі системи автоматики легко керуються та параметризуються за допомогою 12-дюймового терміналу CEBIS з сенсорним екраном.

Для правильного руху по полю використовуються на вибір кілька автоматичних систем кермування. Серед них лазерно-оптичні системи, як LASER PILOT, котра здійснює управління комбайном, використовуючи лівий край стеблестою як опорну лінію, та FIELD SCANNER, що змонтована на даху кабіни, і спрямовує комбайн вздовж лівого або правого краю стеблестою, або ж тримає його точно по середині технологічної колії; електромеханічна система ведення по комбайна по рядкам кукурудзи; і на завершення найбільш точна радіоелектронна, яка використовує супутникові та доступні корекційні сигнали для навігації комбайна у полі – GPS PILOT.

Жниварки для CLAAS TRION

Доповнити та розширити можливості CLAAS TRION можна чималою кількістю різних типів жниварок.

Окрім класичних жниварок для суто зернових культур CERIO, в асортименті є жниварки зі змінним за довжиною робочим столом VARIO та новітні стрічкові жниварки CONVIO, які відмінно підходять для збирання ріпаку. Для бобових культур, таких як горох або соя, асортимент включає жниварку MAXFLEX та стрічкову жниварку CONVIO FLEX з гнучкими ножовими брусами. Асортимент доповнюється навісним обладнанням для збирання кукурудзи CORIO та CORIO CONSPEED, а також SUNSPEEED для молотьби соняшнику.

Завдяки ідентифікаційному модулю, TRION точно знає з якою жниваркою він загрегатований і оператору значно легше проводити базову параметризацію.

TERRA TRAC

Дві топові моделі гібридного сімейства TRION, а саме TRION 730 та TRION 750, також доступні у виконанні з TERRA TRAC.

Гусеничний рушій TERRA TRAC забезпечує неперевершені тягові характеристики, відмінну керованість та безумовний комфорт під час комбайнування. Занадто вологий ґрунт та затяжні схили – завдяки його унікальним всюдихідним властивостям ви зможете працювати практично за будь-яких умов, тримаючи ваш TRION точно по заданому курсу. Величезна контактна площа забезпечує не лише хороше зчеплення з ґрунтом, але й дбає про його структуру завдяки меншому ущільненню, що у наступному сезоні позитивно відобразиться на врожайності. У доповнення, чималий діаметр коліс гусеничного рушія створює менший опір перекочування, що у підсумку зменшує витрату пального.

За більш детальною інформацією – звертайтесь до дилерів та виробника www.claas.ua.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР