Як покращити подрібнення у кормозбиральному комбайні

2023-04-28 15:34:30 2193
Як покращити подрібнення у кормозбиральному комбайні

В останні роки вимоги до збирання кукурудзи на силос неухильно зростають. Причому це стосується не лише дотримання оптимальної довжини різання, а й до подрібнення зерна. Чому якісне подрібнення кормозбирального комбайна так важливо і як можна його покращити?

Крохмаль у зернах кукурудзи має бути добре доступний для ферментації. Це досягається подрібненням зерна та наданням якомога більшої поверхні для впливу мікроорганізмів. І тут немає різниці, про роботу яких бактерій йдеться: тих, які працюють в рубці у ВРХ або ж у силосній ямі. Але цей крохмаль у зернах закритий їхньою твердою оболонкою, яку необхідно пробити, причому якісно. Адже чим більше буде площа взаємодії бактерій із незахищеною частиною зерна, тим краще та інтенсивніше відбуватиметься процес ферментації. Для тваринників це, звісно ж, плюс щодо збільшення конверсії кормів, отже, і продуктивності тварин. Багато в чому саме тому тваринники останнім часом стали придивлятися до заготівлі силосу за технологією SHREDLAGE з використанням однойменного корнкрекера для кормозбиральних комбайнів CLAAS. Цінність цієї технології для годування ВРХ, як з'ясувалося, дуже висока. Поряд з отриманням більш доступного крохмалю, особлива форма поверхні вальців корнкрекера SHREDLAGE покращує структурну якість кормів, розплющуючи та витягуючи волокна стеблинної частини кукурудзи вздовж.

У технічному плані впливати на ступінь доподрібнення зерна будь-яким корнкрекером у кормозбиральному комбайні можна за рахунок двох факторів: зазору між вальцями та різниці у їх швидкості обертання. Перше досягається звичайним регулюванням положення вальців, а друге - за рахунок використання приводних ремінних шківів іншого діаметра. Чим менший зазор і що більше різниця швидкостей, тим більш інтенсивно протікає процес доподрібнення.

Однак який із двох факторів дає більший ефект і наскільки? Для відповіді на ці питання компанія CLAAS вирішила провести практичний дослід на базі одного із фермерських господарств у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн (ФРН).

Базовою машиною для тестів став топовий JAGUAR 990 із двигуном потужністю 925 к. с. і напівгусеничною системою ходової частини TERRA TRAC у парі з 9-метровою кукурудзяною жниваркою ORBIS 900. Що ж до корнкрекера, то в CLAAS вирішили не обмежуватися одним типом, а перевірити відразу два MULTI CROP CRACKER (MCC): MAX і SHREDLAGE. Перший оснащений двома вальцями діаметром 265 і 245 мм із сегментами, що комбінують ділянки тертя та різання, і допускає різницю швидкостей обертання 30 або 40%. MCC SHREDLAGE оснащений двома вальцями діаметром 250 мм, з пилкоподібним профілем та спіральною канавкою по периметру, схема зубів 110/145. Допустима різниця швидкостей вальців цього корнкрекера становить 50 і 60%. Таким чином, у ході цього тесту виявилося можливим ще й наочно побачити різницю реакції різних типів при однаковій (10%) зміні різниці частот обертання вальців. Також обидва корнкрекера працювали з двома варіантами зазору між вальцями: 2 та 1 мм. При цьому для чистоти експерименту і для порівняння відбір проб подрібненої маси кожної тестової оцінки проводився триразово.

До речі, для однаковості виміру якості доподрібнення зерна протягом усіх тестів його проводила та сама людина. Процедура дуже проста. Спочатку з проби силосної маси з літрової мірної склянки відбиралися всі зерна та їх частини, а потім вони сортувалися на три групи: непошкоджені (незалежно від розміру), частково подрібнені (наприклад, розламані на дві частини або тріснуті) і подрібнені (розділені більш ніж на чотири фрагменти та розплющені).

У всіх випадках тестів абсолютно неушкоджених зерен у силосній масі не було знайдено в жодній із проб. А от щодо збільшення кількості повністю подрібнених зерен, то результати були отримані наступні.

Зменшення зазору корнкрекера MCC MAX з 2 до 1 мм призвело до подвоєння повністю подрібнених зерен (+100%). При цьому збільшення різниці частот обертання вальців MCC MAX сприяло ще більшому зростанню частки повністю подрібненого зерна - +130%.

З корнкрекером MCC SHREDLAGE зменшення зазору між вальцями з 2 до 1 мм спричинило майже триразове (+275%) зростання якості подрібнення зерна. А ось ефект від збільшення різниці швидкості обертання вальців з 50 до 60% у MCC SHREDLAGE виявився не таким значним – 22%.

Таким чином, можна зробити висновок, що при використанні MCC MAX на кормозбиральних комбайнах CLAAS JAGUAR і зазор, і різниця частот обертання вальців корнкрекера мають схожий за величиною ефект. Це означає, що використовувати як інструментарій для налаштування їх краще спільно. А ось у випадку MCC SHREDLAGE вирішальне значення має зазор. І від його грамотного вибору якість доподрібнення зерна в силосі можна отримати набагато більшу.

Зазвичай оптимальний зазор у корнкрекерів кормозбиральних комбайнів CLAAS JAGUAR знаходиться в діапазоні від 1 до 1,5 мм.

Звичайно, поряд з бажанням подрібнити зерно в силосі якнайкраще, вам так чи інакше доведеться враховувати економіку цього процесу: можливе зниження швидкості збирання, підвищена витрата палива та прискорене зношування вальців. Отже, приймати рішення за конкретними цифрами потрібно виважено, враховуючи поточні умови прибирання та техніку.

Таблиці

Модель корнкрекера

Зазор між вальцями

Збільшення частки повністю подрібненого зерна

MCC MAX

2 мм

-

MCC MAX

1 мм

100 %

 

Модель корнкрекера

Різниця швидкостей обертання

Збільшення частки повністю подрібненого зерна

MCC MAX

30 %

-

MCC MAX

40 %

140 %

 

Модель корнкрекера

Зазор між вальцями

Збільшення частки повністю подрібненого зерна

MCC SHREDLAGE®

2 мм

-

MCC SHREDLAGE®

1 мм

+275 %

 

Модель корнкрекера

Різниця швидкостей обертання

Збільшення частки повністю подрібненого зерна

MCC SHREDLAGE®

50 %

-

MCC SHREDLAGE®

60 %

+22 %

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР