Комбайни Claas Jaguar відзначають 50-річний ювілей

2023-11-02 11:26:47 1512
Комбайни Claas Jaguar відзначають 50-річний ювілей

Випустивши в 1973 році модель JAGUAR 60 SF, компанія CLAAS заклала основу для безпрецедентної історії успіху в сегменті самохідних кормозбиральних комбайнів.

Завдяки численним інноваціям і надійній, ефективній технології, JAGUAR дуже швидко завоював не тільки світову репутацію, але й лідерство на світовому ринку. Сьогодні JAGUAR залишається вибором номер 1 для фермерів і підрядників по всьому світу завдяки своїй видатній технологічності,  економічності і надзвичайно низькій собівартості.

Сьогодні самохідний кормозбиральний комбайн є ключовою машиною не лише для багатьох фермерів і підрядників, але й для цілого сільськогосподарського сектору, власне як трактор і комбайн. Він гарантує ідеальну довжину подрібнення та плющення зерна, а також високу продуктивність і універсальність - як то заготівля високоякісних кормів для виробництва молока та відгодівлі бичків, чи збирання біомаси. CLAAS, як лідер світового ринку, може підбити підсумки півстолітньої історії самохідних кормозбиральних комбайнів JAGUAR, яких було випущено понад 45 000 одиниць. «Протягом 50 років JAGUAR уособлює інновації, ефективність, продуктивність і надійність, і, безсумнівно, не має собі рівних в сегменті кормозбиральних комбайнів за ці п'ять десятиліть», - говорить Домінік Гроте, старший віце-президент з питань самохідних комбайнів. «CLAAS зобов'язаний своєю позицією лідера світового ринку не лише технологічним досягненням і, як наслідок, розробникам та відгукам наших клієнтів. У значній мірі це також і заслуга наших дистриб'юторів та сервісних партнерів, адже кормозбиральний комбайн є ключовою машиною, особливо для підрядників, які високо цінують свій час, тому безперебійна робота, яка забезпечується не лише надійністю, але й високоефективною системою постачання запасних частин та швидким, професійним сервісом, є їхнім вирішальним фактором».

Лідер за низькою собівартістю та управлінням життєвим циклом продукції

Технологічний прогрес і оптимальна ефективність - не єдині фактори, які дозволили JAGUAR утримувати свої лідируючі позиції донині. Високоякісні компоненти з низькими експлуатаційними витратами, першокласний сервіс, що надається дистриб'юторами CLAAS, а також швидка доступність запасних частин також відіграють важливу роль. Це фактори, на які клієнти можуть розраховувати незалежно від того, купують вони нову чи вживану машину. У глобальній торговій мережі CLAAS вживані машини JAGUAR перетинають національні кордони і навіть океани, щоб подрібнити слонову траву або солому цукрової тростини в Таїланді та лаванду на півдні Франції. Ось чому жоден інший кормозбиральний комбайн не працює так довго, як JAGUAR. І саме тому вживаний JAGUAR ніколи довго не чекає на нового власника.

Початок роботи - за допомогою технології комбайнового збирання

Починаючи з 1970-х років, збільшення обсягів вирощування кукурудзи та тенденція до використання самохідних машин призвели до поступового переходу від причіпних до самохідних кормозбиральних комбайнів, що відбулося майже одночасно в Північній Америці, Європі та країнах Східного блоку. Компанія CLAAS увійшла в цей дуже перспективний сегмент ринку в 1973 році з моделлю JAGUAR 60 SF після того, як два дистриб'ютори виготовили перші прототипи за власною ініціативою. Продажі 120-сильної моделі, розробленої на основі ключових вузлів причіпного кормороздавача JAGUAR 60 і тогочасних зернозбиральних комбайнів, склали 33 одиниці в перший рік і зросли до 500 машин до моменту завершення виробництва в 1976 році.

З часом стало зрозуміло, що підрядники, зокрема, хотіли ще більш потужну машину. Відповідь прийшла в 1975 році у вигляді JAGUAR 80 SF. Нова машина, розроблена на заводі CLAAS в Бад-Заульгау, мала потужність 213 к.с., три- та чотирирядні кукурудзяні жатки, вивантажувальний шнек та нову автоматичну систему рульового керування від CLAAS. Новинкою стала також можливість відокремлення корпусу живильника від корпусу подрібнювального циліндра, що значно полегшило  технічне обслуговування. У той же час компанія CLAAS вже розробляла наступника для JAGUAR 60 SF. JAGUAR 70 SF мав більший подрібнюючий циліндр і двигун потужністю 150 або 175 к.с. на вибір. Він був випущений на сезон 1976/77 і міг збирати кукурудзу зі стабільною пропускною здатністю 75 т/год.

Законодавець моди стає лідером світового ринку

Через десять років після випуску JAGUAR 60 SF у 1983 році відбувся гігантський технологічний стрибок у вигляді нової серії моделей JAGUAR 600, яка встановила нові стандарти продуктивності та якості подрібнення, а також дизайну. Головними новинками стали металодетектор, зернодробарка та прискорювач врожаю. Найсучасніші двигуни Mercedes-Benz обіцяли високий крутний момент при низькому споживанні палива. Вражаюча нова кабіна, запозичена у зернозбиральних комбайнів DOMINATOR, яка була встановлена на сайлент-блоки, забезпечила відмінну ергономіку і звукоізоляцію. Новий важіль управління дозволив керувати кількома функціями без необхідності змінювати положення правої руки оператора. Потужність двигуна до 300 к.с. означала, що тепер можна було використовувати кукурудзяні качани шириною до 6 рядів, що призвело до подальшого значного підвищення ефективності машини. Новий багатоножовий подрібнюючий циліндр з ножами, розташованими у вигляді зміщеної літери «V», був доступний для збирання силосу з цілого врожаю або подрібненого качана кукурудзи. У 1988 році модельний ряд був оновлений, в тому числі і новою кабіною. JAGUAR 695 MEGA з потужністю 354 к.с. також дебютував як нова флагманська модель успішної серії.

Поява абсолютно нової серії JAGUAR 800 в 1994 році стала сенсаційною подією, яка вивела CLAAS на новий рівень продуктивності і підкреслила його претензії на технологічне лідерство - марка, яка була лідером європейського ринку з JAGUAR 600, тепер стала світовим лідером ринку самохідних кормозбиральних комбайнів. Крім того, JAGUAR 880 з його двигуном на 481 к.с. також був найпотужнішим кормозбиральним комбайном у світі на той час. Завдяки цьому вперше стало можливим збирати 8 рядів кукурудзи однією жаткою. Через рік в асортименті продукції з'явилася модель RU 450 - перша незалежна від рядків кукурудзяна жатка CLAAS з робочою шириною захвату 4,5 м. Завдяки розташуванню двигуна поперечно за задньою віссю, вона могла безпосередньо передавати потужність на подрібнюючий циліндр за допомогою пасової передачі. Він також діяв як противага широкому передньому навісному обладнанню. При переході від збирання кукурудзи до збирання трави зернодробилку можна було швидко і легко викотити з місця - і навпаки, за потреби. Потужний прискорювач врожаю забезпечує тривале і точне вивантаження на вантажівки і причепи - і навіть через верх транспортного засобу, до якого причеплений причіп. Нова кабіна з вигнутим лобовим склом і сидінням інструктора встановила новий стандарт, особливо щодо кругового огляду і простору. З 1997 р. невеликими серіями було випущено декілька моделей FIELD SHUTTLE - більшість з контейнером, що перекидається набік або назад, але деякі з них мали причіпний візок, що здатний використовувати напівпричіп.

У 2001 році JAGUAR 900 став першою моделлю, яка подолала «звуковий бар'єр» у 600 к.с. І знову нова кабіна з цифровим терміналом і сучасним багатофункціональним джойстиком керування випередила конкурентів. Крім того, з 2003 року JAGUAR SPEEDSTAR не тільки збільшив максимальну потужність до 623 к.с., але й став першим кормозбиральним комбайном, який отримав дозвіл на рух по дорогах зі швидкістю 40 км/год.

Ефективність завдяки інтелекту

2008 рік приніс наступний якісний стрибок: нова серія JAGUAR 900, яка ще більше розширила межі продуктивності і навіть оснастила модель 980 системою з двома двигунами, здатною розвивати до 830 к.с. Подрібнювальний циліндр нової конструкції V-MAX з ножами у вигляді лопаток став родзинкою завдяки якості подрібнення, ефективності та очевидним перевагам у технічному обслуговуванні. Нове покоління кабіни забезпечило більший комфорт і зручність для оператора, так само як і опційно доступна AUTO FILL камера і система управління. На додаток до цих переваг, серія 900 отримала високу оцінку завдяки інтелектуальній системі управління двигуном DYNAMIC POWER, яка підлаштовує криву потужності двигуна до виконуваного завдання і забезпечує економію палива до 10% при роботі з частковим навантаженням. З 2012 року наявність опціонально доступного інфрачервоного датчика дозволила безперервно вимірювати вміст сухої речовини та інших складових на додаток до точного документування врожайності для конкретної ділянки - наприклад, для балансу потоку поживних речовин. Система регулювання тиску в шинах з заводу також була доступна не тільки для ведучого, але й для керованого моста, що було унікальною особливістю в сегменті кормозбиральних комбайнів, яка оптимізувала захист ґрунту та підвищила комфорт водіння. У 2014 році багато з цих особливостей також з'явилися в новій серії JAGUAR 800.

У 2015 році компанія CLAAS придбала розроблену в США технологію подрібнення кукурудзи SHREDLAGE® і з тих пір пропонує MCC (MULTI CROP CRACKER) SHREDLAGE®, яка доповнює успішну і надзвичайно універсальну систему подрібнення кукурудзи JAGUAR. Подальша оптимізація потоку культури та шасі JAGUAR 900 у 2017 році супроводжувалася новим поколінням кукурудзяних жаток ORBIS у 2019 році. Через два роки в JAGUAR 900 дебютували автоматичні функції CEMOS, які ще більше підвищили продуктивність і ефективність «великої» серії кормозбиральних комбайнів від Харзевінкель. Два кормозбиральні комбайни на гусеничному ходу також були додані до модельного ряду CLAAS у вигляді JAGUAR 960 і 990 TERRA TRAC, чия унікальна система захисту поворотної смуги дозволяє використовувати їх як для збирання кукурудзи, так і для збирання трав'янистих культур. Окрім захисту ґрунту, ця система встановлює нові стандарти в управлінні передньою навісною технікою.

Спеціальна модель на виставці Agritechnica

На виставці Agritechnica 2023 компанія CLAAS відзначить 50-річчя JAGUAR випуском спеціальної моделі з ювілейним гравіюванням, а також «пакетом оператора». Центральним моментом святкування стане презентація на стенді CLAAS на виставці Agritechnica (павільйон 13) спеціальної версії JAGUAR 990 TERRA TRAC з ексклюзивною ювілейною палітрою кольорів. Ця машина буде демонструватися під час жнив 2024 року, а також на ювілейних заходах JAGUAR, які організовуватимуть обрані дистриб'ютори.

Огляд еволюції CLAAS JAGUAR:

  • 1973 рік: Запуск JAGUAR 60 SF.
  • 1975 рік: Розроблений компанією CLAAS в Бад-Заульгау, JAGUAR 80 SF виводить кормозбиральні комбайни на новий рівень продуктивності завдяки дизельному двигуну V10 на 213 к.с. .
  • 1977 рік: CLAAS виводить на ринок JAGUAR 70 SF як наступника JAGUAR 60 SF.
  • 1983 рік: Абсолютно нове покоління JAGUAR 600 встановлює нові стандарти для самохідних кормозбиральних комбайнів.
  • 1989 рік: JAGUAR 600 S/SL/MEGA з новою кабіною, потужністю до 354 к.с. та ще вищою загальною продуктивністю.
  • 1994 рік: JAGUAR 800 з поперечним розташуванням двигунів, потужністю до 481 к.с. і вперше з 8-рядною кукурудзяною жаткою. Того ж року було побудовано 10 000-й JAGUAR, а також започатковано традицію спеціального забарвлення для відзначення знаменних дат у виробництві JAGUAR.
  • 1997 рік: JAGUAR FIELD SHUTTLE поєднує в собі кормозбиральний комбайн і розвантажувальний контейнер.
  • 1998 рік: CLAAS будує 15 000-й JAGUAR із сенсаційним аерографічним малюнком.
  • 2001 рік: Зміна моделі та новий флагман у вигляді JAGUAR 900 потужністю 605 к.с.
  • 2003 рік: JAGUAR SPEEDSTAR схвалений для руху на швидкості 40 км/год.
  • 2004 рік: Виробництво 20 000-го JAGUAR.
  • 2006 рік: Випуск JAGUAR 900 GREEN EYE потужністю до 623 к.с.
  • 2008 рік: Запуск абсолютно нового модельного ряду JAGUAR 900 з системою DYNAMIC POWER і великою кількістю автоматичних функцій.
  • 2009 рік: 25 000-й JAGUAR - це JAGUAR 980 з подвійним двигуном потужністю 830 к.с.
  • 2011 рік: CLAAS виготовив 30 000-й JAGUAR  зі спеціальним чорним лакофарбовим покриттям.
  • 2012 рік: Вбудована система інфрачервоних датчиків дозволяє точно вимірювати вихід сухої речовини і вимірювати інші складові, такі як сира зола, сира клітковина і цукор, точно для кожної зібраної площі.
  • 2014 рік: Оновлення серії JAGUAR 800 з більшим комфортом, більшою ефективністю та більшою продуктивністю.
  • 2017 рік: Нове покоління JAGUAR 900 має безступінчастий привід передньої навіски та нову концепцію шасі.
  • 2019 рік: CLAAS випускає JAGUAR 900 TERRA TRAC з інноваційними гусеницями з унікальною системою захисту поворотної смуги і одночасно представляє CEMOS AUTO PERFORMANCE для JAGUAR.
  • 2019 рік: 40 000-й кормозбиральний комбайн JAGUAR виготовлено на заводі в Харзевінкелі.
  • 2020 рік: Нові кукурудзяні жатки ORBIS поєднують робочу ширину до 9,00 м з транспортною шириною всього 3,00 м та інтегрованим транспортним захистом: більша безпека на дорозі та значно менший час налаштування.
  • 2022 рік: Запуск на JAGUAR нової системи GPS PILOT CEMIS 1200 для автоматизованого керування та точного землеробства.
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР