Українському агробізнесу стали доступні супутникові знімки Planet Labs

2022-09-06 09:21:29 862
Українському агробізнесу стали доступні супутникові знімки Planet Labs

Компанія AgriChain виводить спостереження за станом посівів на якісно новий рівень та однією з перших в Україні розпочинає співпрацю з флагманом спостереження за поверхнею землі з космосу ― компанією Planet Labs.

«Відтепер AgriChain, щоб відстежувати стан посівів, рівень вегетації, якість сходів на полях Астарти буде використовувати не тільки звичні ринку знімки з  супутників Sentinel-2, якими користуються більшість компаній, а співпрацюватиме із компанією Planet Labs. І це лише початок співпраці на базі потужностей Астарти. Надалі ми плануємо розширити співпрацю і надавати послуги для інших учасників ринку на комерційній основі. Але про це згодом»,ділиться Наталія Богачева, директор компанії AgriChain.

Planet Labs – це американська приватна компанія, яку створили колишні співробітники NASA ще у 2010 році. Вона досліджує поверхню Землі за допомогою мініатюрних супутників формату CubeSat. Це маленького розміру супутники кубічної форми 10х10х10 см³ не важче 1,33 кг, які доставляють на орбіту як попутне навантаження інших космічних об’єктів. Кожен такий супутник має власну назву, але загалом на них кажуть dove (анг. голуб). Їхній флот із понад 200 супутників для зйомки Землі є найбільшим в історії за час стеження за нашою планетою.

Кожен «голуб» обладнаний потужним телескопом, камерою та сучасним програмним забезпеченням для знімання різних ділянок земної поверхні. Усі сателіти ведуть безперервне знімкування Землі, що дозволяє щодня отримувати зображення поверхні роздільною здатністю до 3,5 метрів на піксель.

Planet Labs надає щоденні супутникові дані, які допомагають компаніям, урядам, дослідникам і журналістам зрозуміти фізичний світ і вжити заходів. Тому співпраця компанії AgriChain з Planet Labs здатна зробити революцію в спостереженнях за вегетацією полів Астарти, адже для агрономічної служби знімки в такій високій якості та з такою частотою дають можливість ефективніше проаналізувати загальний стан поля, виокремити проблемні зони, оцінити в динаміці якість виконання технологічних операцій, прогнозувати планову врожайність, аналізувати вплив погодних умов, природних явищ чи стихійного лиха та оперативно приймати управлінські рішення.

Наталія Богачева, директор компанії AgriChain, пояснює: «Департамент с/г виробництва Астарти обрав поля, де саме вони хочуть контролювати стан посівів. Так ми починаємо працювати з 20 тис. гектарів і надалі будемо нарощувати обсяги. При виборі пілотних підприємств пріоритет віддавали агрофірмам, які працюють з елементами точного землеробства - це ТОВ «Житниця Поділля» та СТОВ «Мусіївське». Такий вибір дозволить нам розвивати інструменти точного землеробства з використанням супутникових знімків високої якості. І вже, починаючи з серпня, ми надаємо агрономічній службі знімки Planet Labs для аналізу сходів посівів озимого ріпаку».

«Через API (Application Programming Interface – програмний інтерфейс) застосунку Planet Labs ми інтегрували сервіс в свою систему AgriChain Scout, яка уже 2 сезони використовується в АСТАРТІ для моніторингу стану посівів. Налаштували обмін, підтягнули геометрію усіх полів, які були цікаві бізнесу, і кожного дня наша система опрацьовує по цих полях знімки, які надає компанія Planet Labs. Наразі ми доопрацьовуємо технічну складову з налаштування коректного відображення геометрії деяких полів, після чого плануємо провести навчання спеціалістів агрономічної служби АСТАРТИ», ― додає Анатолій Ковальчук, менеджер проєктів AgriChain.

Супутникові знімки такої якості, опрацьовані алгоритмами програми, AgriChain дозволяють швидко та віддалено аналізувати великі масиви землі, виокремлювати проблемні ділянки, створювати по ним завдання на огляди та оперативно реагувати на можливі ризики. І все це можливо завдяки тому, що знімки мають розрішення 3,5 метри на піксель. 3,5 метри на піксель! Уявляєте? Власне, це ті знімки, які компанія буде отримувати щодня. Це дасть можливість збільшити їхню кількість в сезоні, тобто обрати якісні кадри без хмар, щоб точно контролювати стан посівів з точки зору візуалізації.

Сьогодні головне завдання, яке перед нами стоїть – це забезпечити максимальний об’єм виробництва, який АСТАРТА може отримати для того, щоб максимально ефективно продовжувати свою операційну та благодійну діяльність.

Наразі компанія AgriChain стала провайдером супутникових знімків компанії Planet Labs в Україні, даний сервіс в першу чергу буде імплементований для потреб компанії Астарта, на майбутнє планується комерціалізація продукту для існуючих та нових клієнтів компанії.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР