Що відбувається на ринку сільгосптехніки під час воєнного стану

2022-05-20 17:53:42 2255
Що відбувається на ринку сільгосптехніки під час воєнного стану

Третя весна поспіль не несе позитиву, крім роздумів на кшталт «чим гірше зараз, тим краще буде потім». AgroPravda.com розпитала у виробників і дилерів - що відбувається на ринку сільгосптехніки під час воєнного стану. Публікуємо перший матеріал з циклу.

Нагадаємо, перший «ковідний» 2020-й рік сформував суттєвий відкладений попит, а на додачу до цього були й хороші ціни на продукцію. Тому у 2021-у ринок показував досить пристойне зростання порівняно з 2020-м, і навіть з 2019-м. І тут прийшов 2022-й.

Як розповіли AgroPravda.com представники бізнесу, в перші дні нового наступу РФ на Україну майже ніхто не міг працювати. Але вже через кілька днів почались спроби відновити роботу, які ускладнювалися ще й тим, що багато філій опинилися на окупованих територіях, чи територіях, на яких велись активні бойові дії.

Багатьом довелося й самим переїжджати в більш безпечні регіони, й перевозити техніку на інші майданчики.

AgroPravda.com розпитала у виробників і дилерів - що зараз відбувається на ринку сільгосптехніки. Публікуємо перший матеріал з циклу.

New Holland

Як розповів AgroPravda.com Олександр Суханов, менеджер з роботи з ключовими клієнтами New Holland Agriculture, наразі компанія працює у віддаленому режимі, дехто з колег повернувся до офісу, але з власної ініціативи.

Через пандемію в компанії й так працювали значний час віддалено, тому кардинально перебудовувати роботу не довелося.

Зараз на поставки техніки впливає дефіцит деяких комплектуючих, який ще досі спостерігається, це змушує зсовувати поставки, але в компанії намагаються задовольнити всі потреби. Клієнти на тимчасово окупованих територіях повідмовлялися від закупок, тому великого дефіциту техніки наразі немає.

Запчастини й сервіс були і є завжди у пріоритеті, тому з поставками проблем нема.

«Дякуємо також уряду, що вчасно створили «список критично важливих товарів», куди попали і запчастини, тому великих затримок пощастило уникнути» – зазначили в компанії.

Lemken

Як розповіли в компанії Lemken, з перших днів війни працівниці офісу та регіональні співробітники із областей, де були бойові дії, працюють дистанційно.

Основна робота пов’язана з комунікацією дилерів із заводом, особливо в цей нелегкий час. У зв’язку із небезпекою для співробітників певний час була відсутня можливість відвантаження запасних частин із нашого центрального складу. Але дилери були забезпечені всіма необхідними деталями і змогли підстрахувати.

На сьогодні всі підрозділи ЛЕМКЕН-Україна працюють на місцях. Регіональні менеджери спілкуються із дилерами на клієнтами, проводять демопокази. Сервісна служба була активно зайнята на посівній під час навчання дилерів, які мають продані сівалки точного висіву Азуріт.

«В цьому році наприкінці травня компанії ЛЕМКЕН-Україна виповнюється 25 років, хоча техніку Lemken в Україні знають на багато довше. Ще в лютому ми планували відсвяткувати цю визначну для нас подію разом із нашими партнерами та друзями. Проте святкування переноситься на мирний час. Головне, що ми й далі продовжуємо працювати в команді» - кажуть в компанії.

Claas

Як розповів AgroPravda.com директор компанії «КЛААС Україна» Васілій Зайдер, з перших днів війни було ухвалено рішення перемістити співробітників у безпечніше місце.

Агросектор є одним із найпріоритетніших у структурі економіки країни, і ні в якому разі неможна полишати українських аграріїв. Але ж перші атаки були зроблені на Київ, тому кілька перших тижнів компанія не могла здійснювати постачання запасних частин Україною, оскільки склад знаходиться в столиці. І CLAAS Україна терміново почав налагоджувати процеси поставок безпосередньо з Німеччини.

«У березні ми налагодили системне експрес-постачання запчастин зі складу в Німеччині вже на постійній основі. Компанія продовжує працювати разом з нашими дилерами у всіх підконтрольних Україні областях. Демонстраційну техніку було перевезено до західних регіонів» – розповідає Васілій Зайдер.

Наразі компанія має спеціальний сервіс – Remote CLAAS Service 2.0, який дозволяє діагностувати техніку віддалено. Таким чином можна знизити візити до небезпечних регіонів і виявити можливу несправність дистанційно.

Оскільки у всьому світі спостерігається нестача напівпровідників, порушені ланцюжки поставок, а в Китаї запроваджено додаткові локдауни – все це впливає на виробничі процеси, і CLAAS його постачальники не є винятком. На сьогоднішній день є велика ймовірність, що весь агросектор може зіткнутися з певними складнощами щодо постачання техніки в Україну.

Наразі техніка CLAAS постачається із Європи, і на сьогоднішній день логістика організована за допомогою автоперевізників.

У цілому нині на ринку спостерігається дефіцит. Але майже ніхто з клієнтів не відмовляється від своїх замовлень і готові чекати.

Як зазначив Васілій Зайдер, у 2022 році компанія планувала відзначити 20 –річний ювілей в Україні, але, на жаль, війна завадила це зробити.

Titan Machinery Ukraine

Як розповіли AgroPravda.com в Titan Machinery Ukraine, наразі компанія працює у військово-карантинному режимі. Це означає, що діяльність відбувається настільки, наскільки дозволяє ситуація: в деяких регіонах діє комбінований робочий графік, в деяких відділена робота та виїзди суто за запитом.

Загалом в компанії роблять все для того, щоб надати максимальну підтримку аграріям та допомогти вчасно якісно провести комплекс польових робіт.  

Суттєво довелось перебудувати ланцюги постачання по усім напрямкам – все що раніше працювало як годинник, йшло морем, летіло чи їхало по землі, в один момент зупинилось, тому команді довелось докласти чималих зусиль для зміни процесу поставки, щоб необхідні товари взагалі змогли потрапити в Україну.

 «Тим не менше основні питання вдалось вирішити, тому, вважаю, з огляду на весняну компанію, ми свою роль, в цілому, виконали… Суттєву роль відіграла, звісно і держава, особливо на початковому етапі – профільні міністерства та асоціації оперативно реагували на наші пропозиції та вживались необхідні заходи» - кажуть в компанії.

 

Продовження матеріалу читайте вже скоро на наших сторінках.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР