Що відбувається на ринку сільгосптехніки під час воєнного стану. Частина II

2022-05-27 17:10:31 1767
Що відбувається на ринку сільгосптехніки під час воєнного стану. Частина II

AgroPravda.com розпитала у виробників і дилерів - що відбувається на ринку сільгосптехніки під час воєнного стану. Публікуємо другий матеріал з циклу.

Нагадаємо, ми вже розповіли про те, як зараз працюють компанії – в умовах воєнного стану.

В цьому матеріалі поговоримо про те – чи вистачає сільгосптехніки українським аграріям і як працює логістика для нових поставок.

New Holland

Як розповів AgroPravda.com Олександр Суханов, менеджер з роботи з ключовими клієнтами New Holland Agriculture, на поставки техніки впливає дефіцит деяких комплектуючих, який ще досі спостерігається, це змушує зсовувати поставки, але компанія намагається задовольнити всі потреби.

Клієнти на тимчасово окупованих територіях повідмовлялися від закупок, тому великого дефіциту техніки наразі немає.

Але деякі склади дилерів були розграбовані окупантами, що також вплинуло на наявність техніки.

Як зазначив Олександр Суханов, кожного дня зростають ціни на логістику, через ріст цін на ПММ, тому це не може не позначитися на вартості техніки. Виробник, в свою чергу, старається максимально вплинути на логістичні компанії, отримати в них додаткові знижки, але втримати ціни не завжди вдається. Крім того досі зростають ціни на сировину та матеріали.

«Нових замовлень мало, бо було розміщено досить багато замовлень до війни, але поставки і продажі є безперечно, бо ж кому, як не нашим аграріям годувати країну, а для цього треба техніка» – кажуть в компанії.

Lemken

Як розповіли в компанії Lemken, 2022-й рік мав стати рекордним за оборотом, оскільки дилери Lemken планували замовлення на загальну суму приблизно 33 млн євро. Нажаль, зараз в силу зрозумілих причин змушені скоротити замовлення приблизно на третину. Можливо даної кількості техніки не вистачить, тому представник в Україні постійно в контакті із дилерами та за потреби шукає вільні місця у виробництві та пропонує готові агрегати з інших ринків.

У зв’язку з невизначеністю у перші тижні війни частина замовлених на літо агрегатів була перетермінована на осінь. Зараз ситуація стає більш чіткою і дилери повертають свої строки. Тому техніки має вистачити всім.

Слід нагадати, що завод ЛЕМКЕН не виготовляє техніку на склад, кожен агрегат – це замовлення від дилера/клієнта. Незважаючи на всі труднощі із імпортом та купівлею валюти за останні місяці, дилерам вдалося накопичити достатню кількість агрегатів для початку сезону стерньового обробітку гранту. Незважаючи на величезний попит з інших ринків, завод віддає перевагу у виробництві замовлень з України і тим самим підтримує наш агробізнес.

Звичайно, що відсутність експорту, черги на кордонах, проблеми з паливом збільшили вартість транспортування агрегатів та комплектуючих. Вартість логістики виросла приблизно в 2 рази, що, звичайно вплине на вартість техніки та рентабельність продажу. З іншої сторони, маємо подорожчання і самої техніки. У зв’язку зі зростанням ціни на сталь, електронні компоненти, порушення виробництва та логістичних зав’язків, спричинених Covid, завод підняв ціни з 2020 по 2021 рік орієнтовно на 12%. Також спостерігається наступна крокова зміна ціни на +5% з квітня 2022. Прогнозується і подальше підняття цін через здорожчання матеріалів та засобів виробництва.

Доставка агрегатів по Україні певний час була затруджена через дорожню обстановку, проте зараз проблем з цим немає. Також помічається значне пришвидшення роботи поштових операторів, через яких відбувається доставка запчастин.

Claas

Як розповів AgroPravda.com директор компанії «КЛААС Україна» Васілій Зайдер, останні роки були турбулентними для всіх глобальних бізнесів – усі відчули на собі наслідки пандемії.

Оскільки у всьому світі спостерігається нестача напівпровідників, порушені ланцюжки поставок, а в Китаї запроваджено додаткові локдауни – все це впливає на виробничі процеси, і CLAAS, і його постачальники не є винятком. На сьогоднішній день є велика ймовірність, що весь агросектор може зіткнутися з певними складнощами щодо постачання техніки в Україну.

Наразі техніка CLAAS постачається із Європи, і на сьогоднішній день логістика організована за допомогою автоперевізників. Цього року складно говорити про зміну вартості техніки через перебої в логістиці та постачанні.

Компанія докладає всіх зусиль, щоб ціни для українських аграріїв не піднімалися – CLAAS оновив виробничі лінії у Німеччині та у Франції, інвестував 40 млн євро у розвиток нового виробничого майданчика у м. Бад-Зальгау, що в майбутньому оптимізує витрати на виробництво. Але через неясність глобальної ситуації на ринку прогнозувати, що буде до 2023 року зараз неможливо.

Titan Machinery Ukraine

Як розповіли AgroPravda.com в Titan Machinery Ukraine, компанії довелось суттєво перебудувати ланцюги постачання по усім напрямкам – все що раніше працювало як годинник, йшло морем, летіло чи їхало по землі, в один момент зупинилось, тому команді довелось докласти чималих зусиль для зміни процесу поставки, щоб необхідні товари взагалі змогли потрапити в Україну.

Суттєву роль відіграла, звісно і держава, особливо на початковому етапі – профільні міністерства та асоціації оперативно реагували на пропозиції та вживались необхідні заходи. Все це разом, звісно, призвело до збільшення собівартості товарів, та у багатьох випадках також до зміщення самих термінів поставок.

Маємо пам’ятати, що у світі і без війни, м’яко кажучи, було і є не все гаразд з логістикою, тому маємо подвійний негативний ефект.

Тим не менше, основні питання вдалось вирішити, тому можна вважати, з огляду на весняну компанію, компанія свою роль, в цілому, виконала.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР