Ян Беднар про інвестиції, відновлення та перспективи України після війни

2022-06-21 10:00:15 880
Ян Беднар про інвестиції, відновлення та перспективи України після війни

Компанія BENDAR FMT почала працювати в Україні вже більше 10 років тому та активно розвивалася протягом цього часу, задовольняючи потреби українських аграріїв в якісній, високопродуктивній сільгосп техніці.

Серед 40 держав, де наразі працює техніка чеського виробника, у 2021 році найбільшими ринками були саме Україна та росія. В компанії звісно не очікували початку повномасштабної війни, як і більшість з нас. Але з її початком Компанія чітко засудила агресію проти України та повністю вийшла з російського ринку.

Під час прес-конференції з українськими журналістами, що була організована BEDNAR FMT, представники компанії відверто говорили, що як і більшість людей у світі, не очікували, що росія почне повномасштабну війну проти України. Коли почалася війна у виробництві знаходилися сотні агрегатів для України та росії, поставка яких зупинилася. Також негативним фактором було те, що буквально через декілька днів Чеські державні банки через війну скасували фінансування для обох країн. Тоді в компанії перенаправили ці агрегати на інші країни. До кінця травня було продано майже всі агрегати, частина з яких пішла і в Україну в тому числі. Наразі BEDNAR FMT працює в Україні на тому ж рівні, що і раніше, та очікує покращення ситуації.

«Ми вирішили вийти з росії, бо вважали, що це правильне рішення. Це було боляче, так як ринок росії був одним з найбільших для нас. На жаль, майже всі наші конкуренти продовжують поставляти техніку на російський ринок та приймати замовлення. Це звісно не добре».

На думку Яна Беднара, бізнес директора BEDNAR FMT, війна дуже змінила світовий ринок сільського господарства. Він зауважує, що зростання світових цін на сільгосп продукцію внаслідок війни певною мірою допомагає всім фермерам у світі, нажаль окрім українських. Це звичайно не справедливо. Але очікує відновлення економіки і сільського господарства України після закінчення війни.

«Ціни на пшеницю, кукурудзу, ріпак та інші культури відчутно зросли, через блокування українського експорту. Як тільки Чорне море стане вільним, ціни впадуть. Як тільки війна зупиниться, я очікую великих інвестицій із західних ринків, особливо в інфраструктуру та сільське господарство України. Ви маєте найкращі кліматичні умови та високоякісні ґрунти, які тільки є в Європі. Великі поля, великі площі дозволяють виробляти велику кількість продукції з низькими витратами на тонну, завдяки використанню широкозахватних агрегатів. Майбутнє українського агросектору просто величезне. Системи точного землеробства підвищать продуктивність, тому український фермер буде дуже конкурентоспроможним по відношенню до європейських фермерів. Але коли Україна увійде до ЄС, то й у сільському господарстві можуть виникнути певні регуляторні правила націлені на збереження ґрунтів та екології в цілому. До цього також треба бути готовим».

В 2021 році BEDNAR FMT досяг рекордного обороту в понад 100 мільйонів євро. За результатами минулого року для BEDNAR FMT ринок росії був лідером щодо об’єму продажів, Україна лідирувала по кількості проданих агрегатів. Також до числа найбільших ринків входили Франція, Польща, Австралія та Чехія. Але повертатись до російських агровиробників BEDNAR FMT не планує. За результатами декількох місяців поточного року рівень продажів в країнах Європи зріс: лідерство перейшло до Франції, об’єм продажів в Чехії виріс на 100%, тощо. Поставки в Україну звісно суттєво впали через бойові дії та відповідні наслідки.

Стратегічно компанія BEDNAR FMT планує розвиток бізнесу, розподіливши частки наступним чином: 30% країни Східної Європи та колишнього СНД, 30% Європа, 30% США, Канада, Австралія, 10% – інші країни. Такий розподіл дистрибуції планується задля стійкого розвитку глобального бізнесу.

«Ми не знаємо, коли закінчиться війна, але сподіваємось якомога швидше. Щодо України у нас великі плани. Ми очікуємо зростання долі ринки як завдяки конкурентним перевагам нашої техніки, так і завдяки тому, що аграрії будуть враховувати активну позицію компанії BEDNAR та з іншої сторони позицію інших компаній, що залишилися працювати на росії. Коли війна закінчиться для BEDNAR FMT Україна стане ринком №1».

Директор BEDNAR в Україні Михайло Кришко наводить дані, що до 60% агрегатів, які були на початок війни в стадії виробництва, були збережені українськими дилерами та вже фактично всі відвантажені в Україну. Решту замовлень дилери попросили скасувати в зв’язку з наслідками війни.

За наявною у компанії інформацією, BEDNAR відвантажив дилерам всі агрегати, які українські клієнти хотіли б весною отримати.

«Якщо ж говорити про літньо-осінній сезон, більшість замовлень нині розміщується під конкретного клієнта, так як дилери переважно не замовляють техніку на склад. Хоча потрібно зауважити, що вже і під час війни українськими аграріями було придбано до 20 нових агрегатів BEDNAR».

Під час онлайн-конференції піднімалися питання і щодо шляхів оптимізації виробничих витрат. Адже через заблоковані рашистами морські порти України основні експортні потоки не працюють і більшість вітчизняних фермерів має обмежені фінансові ресурси.

«Якщо говорити про скорочення витрат, то треба по можливості почати рухатися в сторону Strip-Till чи No-Till технології. Наразі ж головна проблема та завдання – це транспортування продукції з України за кордон, тобто логістика. Я вважаю, що хороша стратегія — сіяти дрібне насіння з високою цінністю, як-от ріпак чи гірчиця. Вам не потрібно стільки вантажівок для експорту цих товарів за кордон, як, наприклад, для кукурудзи. Також, можливо, щоб земля відпочила один рік посіяти тільки покривні культури» – висловлює думку Ян Беднар.

Підтримуючи Україну BEDNAR FMT кожного місяця робить фінансові перекази через спеціальні офіційні українські фонди. Значну підтримку також надали співробітники компанії в різних країнах, багато з яких є волонтерами.

BEDNAR FMT надає спеціальні умови фінансування дилерам, які отримали кредитні лінії від банків. Таким чином певні дилери BEDNAR можуть запропонувати клієнтам довші терміни оплати.

Компанія швидко відновила всі умови роботи по постачанню запасних частин. Їх відвантажують без будь-яких обмежень, спричинених війною. На складах дилерів сьогодні вдосталь запасних частин. Сервісну підтримку здійснюють так само, як і до війни, в тому числі неподалік зони бойових дій. Для аграріїв, шлях до яких заблоковано, створено спрощені презентації та відеоінструкції підготовки агрегату до роботи. Компанія готова допомагати своїм клієнтам 24/7.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР