Техніка Väderstad Rapid + Carrier: навіщо платити більше?

2022-07-28 17:12:12 1231
Техніка Väderstad Rapid + Carrier : навіщо платити більше?

На Київщини вже довгий час успішно працює не дуже велике як для України сільськогосподарське товариство, що обробляє близько 1100 га. Основні напрями діяльності підприємства — рослинництво та тваринництво.

Понад 30-35% площ господарства розташовано на схилах. Тому, згідно з рекомендаціями фахівців, на схилах висівають переважно трави або озимі культури.

Питання мінімального обробітку для керівника господарства були досить актуальні завжди. Сьогодні ж — важливі, як ніколи. Адже кожен прохід техніки полем — це перевитрата дизпалива, зменшення ресурсу техніки, додаткові витрати на оплату праці.

Щодо технології обробітку ґрунту, то з 2007 року тут практикують тільки мінімальний обробіток дисковими знаряддями. «Першочергово це енергоощадна технологія. Схили не дають великих показників врожайності, але щодо фінансового показника, то ми ніколи не залишаємось у програші. Досить показовими є посушливі роки: завдяки мінімальній технології обробітку ґрунту нам вдається отримати бодай невеликий, але плюс до прибутку. Тому немає сенсу палити зайве дизпаливо. Адже за дотримання технології врожайність одних і тих самих культур, порівняно з результатами колег-сусідів, геть не відрізняється», — ділиться  виробничим досвідом керівник господарства Валерій Черниш.

Щодо ґрунтообробної та посівної техніки, слід зазначити, пан Валерій — палкий прихильник шведського бренда Väderstad. І наразі в його господарстві працює три одиниці цього відомого у світі закордонного виробника агротехніки, які повністю закривають усі технологічні операції з обробітку ґрунту та сівби.

«Під час переходу на «мінімалку» основним нашим знаряддям були дві дискові борони БДТ-6. Так, знаряддя не з найкращих, але інших не було. Залежно від вологозабезпечення, польовий фон після себе вони залишали досить строкатим. Тому обов’язковою наступною операцією було вирівнювання полів та кришіння груддя. А це вже аж ніяк не «мінімалка», адже така кількість проходів техніки аж ніяк не сприяла економії ресурсів. Тому практично того самого року придбали комбінований посівний комплекс Rapid 400 С від компанії Väderstad, який, на моє переконання, є одним із найкращих для роботи у важких умовах. І не помилилися з вибором. Адже в цьому агрегаті поєднано декілька сільськогосподарських машин, що дає змогу якісно підготувати ґрунт під посів, внести мінеральні добрива, виконати сівбу та прикотити посіви. Сходи завжди рівномірні: два ряди дисків у передній частині агрегату якісно вирівнює поле, розгортає горби, а диско-анкерні сошники із системою індивідуального копіювання поверхні поля завжди висівають насіння на задану глибину по всій ширині захвату.

Я сіяв після осіннього обробітку дисковими боронами БДТ комплексом Rapid — результат роботи останнього був відмінний, і жодних додаткових обробітків не потрібно», — говорить керівник.

Останнім наразі придбанням господарства був дисковий культиватор Carrier, який замінив дві дискові борони БДТ-6 і наразі є одним сільськогосподарським знаряддям, що відповідає за основний обробіток ґрунту. «Точність дотримання глибини обробітку цією машиною досить висока. Завдяки значній вазі агрегату (на 20% важчий від аналогів конкурентів. — Прим. ред.), він легко проникає в ґрунт на задану глибину. А конічний диск із дрібною насічкою якісно зрушує ґрунт і перемішує його із рослинними рештками на потрібну глибину обробітку. Диски в одному ряду розташовано в різні боки від центра машини, що сприяє високій стійкості до прямолінійності руху агрегату під час роботи. Проблем із його «стягуванням» навіть за роботи на схилах немає. Після проходу агрегату все поле вирівняне, наче стіл, а структура ґрунту оптимальна для висіву навіть дрібнонасіннєвих культур. Щодо надійності та довговічності, то можу сказати, що диски експлуатуються практично вдвічі довше, порівняно з тими, що встановлено на аналогічних агрегатах інших виробників.

Діаметр диска нашого Carrier становить 450 мм, що дає змогу якісно обробляти ґрунт на глибину від 2,5 до 10,0 см. Ми ніколи не заглиблювали його на повну можливість і працюємо гранично до 8 см. На ринку це єдина машина, яка забезпечує якісний обробіток на мінімальній глибині, тут вона, як кажуть, як риба у воді. Але я бачу потребу в агрегаті з більшим діаметром дисків, які краще б працювали з великою кількістю рослинних решток та якісно загортали перегній. Тобто, за потреби, перший обробіток на глибину 12-14 см, а наступний — на 5-8 см. Що це буде дискове знаряддя від Väderstad, я впевнений, але чи це буде нова машина із дисками більшого діаметра, наприклад Carrier Xl, чи, можливо, обійдуся встановленням на свою машину дисків збільшеного діаметра (470 мм. —Прим. ред.) — побачимо, — ділиться  своїми думками щодо майбутніх господарських планів Валерій Черниш.

Експлуатація такого тандему є досить вигідною з економічної точки зору. Адже, наприклад, витрата палива дискового культиватора Carrier від 4,5 до 6 л/га (залежно від глибини та стану ґрунту), а витрата палива Rapid 400C становить від 9 л/га. Також не слід забувати, що за використання посівного комплексу Rapid 400C  повністю відпадає потреба в проведенні передпосівного обробітку, попередньому внесенню мінеральних добрив та прикочуванні  ґрунту — всі ці технологічні операції виконує один агрегат та один оператор. Далі — рахуйте самі!

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР