Чи можна сіяти прямо по оранці

2023-02-24 11:20:21 1252
Чи можна сіяти прямо по оранці

Весна вже не за горами і ви підете в поля. Перша задача, що стоїть перед аграрієм, це закриття вологи, потім передпосівна підготовка ґрунту та безпосередньо посів.

А чи можна оптимізувати процеси на полі та відповідно витрати господарства, при цьому зберегти якість посіву?

Таку перевагу надають посівні комплекси з одночасною підготовкою ґрунту.

На полях України із кожним роком зростає кількість агрегатів із яскраво-жовтим забарвленням виробництва чеської компанії BEDNAR. Нічого дивного, адже чехам вдалося знайти саме ті конструктивні особливості, що дозволяють якісно готувати ґрунт, висівати та адаптувати агрегати до наших умов роботи, а також оптимальне співвідношення поміж ціною та якістю сільгосптехніки.

Зокрема, мова йде про одну із найцікавіших моделей BEDNAR – універсальну сівалку OMEGA OO_FL, призначену для висіву широкого спектру культур із різними міжряддями та одночасним внесенням добрив. І що важливо – за різними технологіями обробітку ґрунту, в тому числі по стерні. Це дає змогу заощадити час і обмежені сьогодні ресурси українських аграріїв.

Ми зателефонували двом вітчизняним власникам BEDNAR OMEGA, котрі працюють на Чернігівщині, аби поцікавитися їхньою думкою щодо оптимальної експлуатації цієї моделі. Які враження у вітчизняних фермерів від роботи універсальної сівалки BEDNAR OMEGA OO6000FL.

Олег Мельник, заступник директора ФГ «Мельник»

  • Ми працюємо у Носівському районі Чернігівської області і обробляємо приблизно 500 гектарів землі за класичною технологією. Вирощуємо переважно чотири культури – пшеницю, ячмінь, сою та кукурудзу. 6-метрова сівалка BEDNAR OMEGA OO6000FL працює у нас рік, за її допомогою ми сіяли озиму пшеницю восени та ярий ячмінь навесні.

Коли ми обирали сівалку, то звертали увагу перш за все на те, щоб агрегат міг працювати по зораному чи подискованому полю, аби мати змогу відмовитися від додаткових ґрунтообробних операцій. Тобто, виграти час, зберегти вологу та заощадити кошти. OMEGA вже відпрацювала в нас гектарів 400, і маю сказати, що виконує це та інші завдання на «відмінно».

6-метровий агрегат у нас працює із 340-сильним трактором. Такий потужний трактор необхідний, оскільки спереду у сівалки встановлена батарея дисків, якими та ретельно готує ґрунт до сівби. Дуже добре працюють і диски, і вирівнюючи планка, і пневматичний коток разом із прикочуючими колесами.

Минулого року доводилося сіяти переважно в перезволожений ґрунт і ми працювали із перервами. Тим не менш, якість сівби виявилася на висоті, а продуктивність нашої моделі сукупно становила до 40 га впродовж робочої зміни.

Дуже добре в конструкції OMEGA реалізована функція припосівного внесення добрив. Адже міндобрива сьогодні просто «золоті» і ми намагаємося якось заощадити, відмовившись від основного внесення. Натомість даємо по 120 кг/га гранул припосівним способом, закладаючи живлення безпосередньо в зону розвитку кореневої системи рослин. Це дає змогу істотно покращити фінальну рентабельність вирощування сільгоспкультур.

Сівалку поставила компанія АМАКО. Хочу відзначити бездоганний підхід до клієнта з боку компанії BEDNAR як в плані консультацій, так і реакцій на наші запити. Втім, жодних претензій до надійності сівалки немає, оскільки у неї дуже добротна конструкція.

Сергій Чубовський, директор ТОВ «Козацьке»

  • Ми обробляємо 2,5 тисяч гектарів землі і маємо дуже розмаїту сівозміну, яка включає усі основні для України сільгоспкультури плюс менш поширені, такі як овес та гречка. Сівалка BEDNAR OMEGA працює у нас поки що лише рік, але вже зараз можу сказати, що це класний високоефективний агрегат. Жодних претензій у нас немає ані до якості сівби, ані до надійності цієї моделі. Втім, ми цього і очікували, адже техніка BEDNAR справедливо належить до вищої ліги світових виробників сільгоспобладнання.

Модель BEDNAR OMEGA OO6000FL ми обрали, орієнтуючись на її можливість працювати відразу по оранці, аби обійтися без додаткового передпосівного обробітку ґрунту. Ця сівалка виконує відразу чотири основні операції – передпосівну підготовку ґрунту та ущільнення, власне сівбу та прикочування. До того ж, вона якісно провадить припосівне внесення мінеральних добрив.

На даний час увесь комплекс цих функцій дає змогу досягти низки агрономічних та економічних переваг. Ми швидше виконуємо польові роботи, виграючи таким чином час і зберігаючи вологу в ґрунті. Також це дає змогу заощадити певний обсяг пального та більш раціонально використовувати дорогі мінеральні добрива.

Продуктивність роботи BEDNAR OMEGA залежить від культури, яку ми сіємо, а також організації логістики в полі. В середньому ми робили за день 6-метровим агрегатом по 50 гектарів, що я вважаю є чудовим результатом.

Приємно, що представники продавця та виробника – компанії АМАКО і BEDNAR – чітко виконують свої сервісні зобов’язання. Коли ми придбали сівалку, їхні спеціалісти здійснили всі необхідні налаштування і провели навчання наших працівників. Також вони приїздили до нас перед посівною восени і сподіваюся, відвідають нас знову навесні. Це дуже важливо для нас в плані найбільш ефективного використання такого класного посівного комплексу.

OMEGA OO_FL

Універсальна сівалка для сівби з одночасним внесенням добрив або для посіву кількох видів культур за один прохід. Робоча ширина – від 4 до 9 м.

OMEGA OO_FL має двосекційний бункер, розділений у співвідношенні 60:40 або 50:50. Двокамерна конструкція бункера дозволяє висівати культуру разом з одночасним внесенням добрив в рядок або міжряддя, або ж одночасно висівати кілька культур, таких як основна і покривна культура.

Модель вирізняється неперевершеною легкою конструкцією, дисковою робочою секцією та широким рядом додаткового обладнання, включно з двома варіантами міжряддя – 12,5 або 16,7 см.

Універсальні сівалки OMEGA мають дискові секції, розташовані X-подібно, завдяки чому відсутнй ефект бокового зносу агрегата під час роботи, тобто сівалка чітко слідує за трактором.

Дводисковий сошник зі зміщенням зрізає рослинні рештки і створює чисту підготовлену канавку для рівномірного закладання насіння. Між двома дисками встановлюється або стандартний, або твердосплавний чистик.

Сівалку OMEGA можна оснастити висіваючим апаратом ALFA DRILL, який можна використовувати для внесення мікрогранульованих добрив або для посіву другої чи навіть третьої культури. Висівний апарат має об’єм 400 л. Розподільча голівка сівалки також дозволяє висівати культуру у кожен другий рядок, наприклад, з міжряддям 25 або 33 см.

Жодна інша сівалка на ринку не пропонує можливості комбінувати передню вирівнюючу планку Crushbar з пневматичним шинним котком. Планка руйнує великі грудки та усуває нерівності, пневматичний коток рівномірно ущільнює ґрунт по всій ширині агрегату та сприяє кращій стабільності сівалки при високій робочій швидкості.

Для отримання персональної консультації ви можете звернутися до офіційних дилерів BEDNAR в Україні.
Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР