Аграрії розповіли як працює Horsch Leeb 5 LT

2023-06-21 12:10:37 822
Аграрії розповіли як працює Horsch Leeb 5 LT

Agroprogres Kateřinky s.r.o — це не лише сільськогосподарське підприємство, розташоване у Моравії Чеської Республіки. Ця фірма ще й надає агротехнічні послуги найрізноманітнішого спектру. Проте особливу увагу приділяють вирощуванню цукрових буряків.

Підприємство обслуговує багато постійних клієнтів на значній території від Богуміна до Велке Геральтіце. Agroprogres пропонує своїм клієнтам повний спектр послуг — від звичайного обробітку ґрунту і сівби до внесення мінеральних добрив, мульчування, захисту посівів та збирання врожаю.

Компанія традиційно спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків. Це можна побачити з її технічного оснащення. Цукрові буряки є основною культурою на власних полях фірми. Окрім того, на площі 735 га вирощують зернові, ріпак, кукурудзу, мак і сою. Багато клієнтів користуються, зокрема, послугами із захисту рослин. Із цього боку цукрові буряки особливо вибагливі. Особливо обережно слід застосовувати гербіциди. Тут конче потрібен досвід професіоналів.

ЛИШЕ НАЙКРАЩЕ ДЛЯ КЛІЄНТА

«Ми не можемо приїхати до клієнта із застарілою технікою. Тому постійно інвестуємо в сучасний машино-тракторний парк», — розповідає керівник фірми інженер Гінек Валік.

— У березні 2018 року ми придбали причіпний обприскувач HORSCH Leeb 5 LT. Він ідеально підходить до умов підприємства. Зокрема, завдяки ширині штанги 27 м він може оптимально обробляти зернові й цукрові буряки. Для сівби цукрових буряків Agroprogres застосовує спеціальну 12-рядну сівалку точного висіву із шириною захвату 5,4 м.

Озиму пшеницю висіваємо пневматичною сівалкою завширшки 6 м. З нею теж збігається ритм технологічних колій Leeb 5 LT. Щоб не пошкодити рослини колесами на краях технологічної колії, обприскувач обладнали спеціальними шинами відповідної ширини і великого діаметра. Завдяки підрулювальному дишлу рослини не пошкоджуються і на розворотах. Колеса копіюють колію трактора в автоматичному режимі без додаткового з’єднання з трактором — цьому допомагає інформація, отримувана з гіроскопа, що розміщений на дишлі обприскувача.

«Звісно, щоб зробити вибір на користь HORSCH Leeb 5 LT, важливим для мене також було стабільне і точне ведення штанги», — розповів Гінек Валік про аргументи на користь купівлі обприскувача.

Фірма Agroprogres Kateřinky — сільськогосподарське підприємство, що також надає послуги польових робіт. Причіпний обприскувач HORSCH Leeb 5 LT застосовують для захисту рослин і внесення добрив

НАЙКРАЩА ЯКІСТЬ У ПОТРІБНИЙ ЧАС

Як на власних полях, так і під час надання послуг клієнтам HORSCH Leeb 5 LT функціонує відмінно. Підряди завжди вдається виконати вчасно і якісно. Обприскувач обладнаний системою автоматичного відключення форсунок AutoSelect 4-2. Форсунки вмикаються/вимикаються автоматично залежно від норми внесення і швидкості руху. Коли обприскувач агрегатують із Fendt Vario 720, встановлений на ньому термінал Topcon спільно з функцією SectionControl забезпечує автоматичне вмикання/вимикання окремих секцій штанги.

Як оператор, так і керівництво Agroprogres задоволені роботою обприскувача, зібраного на заводі в Ландау. Та все одно вирішили не зупинятися на цій машині й стежать за подальшими розробками з Ландау, зокрема, завдяки тісному контакту зі своїм дилером фірмою Lukrom, spol. s.r.o. На Agritechnica-2019 HORSCH представив іншу інновацію — PrecisionSpray: обприскування за допомогою широтно-імпульсної модуляції. Й одразу навесні 2020-го Lukrom представив цю нову технологію в Agroprogres. «Ми дуже цінуємо можливість бути на вершині технологій та застосовувати їх на практиці. Саме тому обприскувач HORSCH Leeb 5 LT замінили новою машиною, оснащеною системою PrecisionSpray.

Причина дуже проста: традиційно ми цілеспрямовано вносимо добриво DAM зі змінною нормою. Широтно-імпульсна модуляція дає змогу регулювати обсяг внесення добрив. Застосування добрив DAM практикуємо як на власних полях, так і на полях клієнтів. Найчастіше це господарства, яким ми надаємо повний спектр послуг від сівби до збирання врожаю», — пояснює керівник свої аргументи щодо наступної інвестиції.

Карти аплікацій, що створили в офісі на комп’ютері, переносять у мобільний телефон оператора обприскувача й потім завантажують на термінал трактора. У ньому оператор створює нове завдання й обирає опцію не однакової норми внесення на гектар, а відповідно до даних аплікаційної карти. Під час роботи електроніка фіксує фактично внесену норму добрив. Відповідно, карта фактичного внесення добрив потім завантажується назад на комп’ютер.

На терміналі ISOBUS оператор не лише має супутникову навігацію, а й може налаштовувати обприскувач. Найважливішими функціями можна керувати за допомогою функціональних кнопок на джойстику трактора Fendt 720 Vario

ЗАВЖДИ В КРОК ІЗ ЧАСОМ

Перший HORSCH Leeb 5 LT за три сезони напрацював вже 25 000 га і вніс декілька мільйонів літрів робочого розчину. І це без жодних збоїв. Тому наступний обприскувач вибрали не вагаючись. Новий HORSCH Leeb 5 LT надійшов до Agroprogress Kateřinky у березні 2021 року. Обприскувач має бак об’ємом 5000 л рідини, як і в попередній моделі, бак для чистої води на 500 л, вісь із пневматичною амортизацією і штангу із шириною захвату 27 м.

Однак різниця полягає саме у штанзі. Якщо в попередній версії машини відключення форсунок було пневматичним, то тепер ними керує електроніка. Вмикати і вимикати форсунки під час руху тепер не потрібно, потік рідини регулюється за допомогою широтно-імпульсної модуляції. Кожна форсунка здатна відкриватися і закриватися двадцять разів за секунду. Істотною перевагою широтно-імпульсної модуляції є точний розмір краплі на всій ширині захвату штанги. Навіть коли трактор з обприскувачем оминатиме якусь перешкоду (наприклад стовп), норму внесення буде відповідно оптимізовано. За словами працівника Agroprogres, система компенсації на розворотах працює чудово.

НАВІТЬ ЗА ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВ

На відміну від звичайних польових робіт, внесення засобів захисту рослин суттєво залежить від погодних умов. За допомогою обприскувача HORSCH Leeb 5 LT обробляти поля можливо навіть у разі сильного вітру. А це велика перевага для підприємства, що надає послуги польових робіт.

«За вітряної погоди можемо вносити робочий розчин зі зменшеним тиском. Спектр краплі залишається незмінним згідно із заданою величиною, навіть за різної швидкості руху. Це великий плюс, зокрема, коли обробляємо гербіцидами посіви цукрових буряків», — підтверджує Гінек Валік. Знесення вітром мінімальне, адже машина без жодних проблем працює із відстанню штанги до оброблюваної поверхні 30 см. «Задана висота насправді ідеально витримується на всьому робочому проході. Попри значну ширину захвату положення штанги завжди виважене та рівне», — ділиться Гінек Валік власним досвідом. Форсунки розміщені на штанзі на відстані 25 см, а система SectionControl керує секціями завширшки 50 см, тобто кожними двома форсунками. Якщо оператор бажає щось відрегулювати вручну, вся ширина захвату машини розподілена на дванадцять віртуальних секцій.

За допомогою HORSCH Maestro 12.45 CX цього року посіяли 200 га цукрових буряків. Значна перевага — висока продуктивність навіть за великої кількості пожнивних решток
Такий вигляд має штанга зблизька, коли обприскувач HORSCH Leeb оснащений системою PrecisionSpray

Машина оснащена системою освітлення для роботи в нічний час NightLight, яка автоматично очищується та промивається. Тож оператор може з кабіни трактора контролювати факел розпилення навіть у темний час доби. Це важливо, оскільки лише третину робіт з обприскування проводять удень, решта відбувається вночі. Ще однією суттєвою перевагою при цьому є система автоматичного підрулювання трактора, що підтримується через Topcon. Оператор може бачити на терміналі форму поля, що він обробляє, і визначати, на скільки гектарів залишилося в баку робочої рідини. Автоматичне вмикання/вимикання секцій запобігає подвійним обробкам чи пропускам, тобто оператор може покладатися на точне ведення штанги. Якщо в темну пору потрібно долити води й додати ЗЗР, у пригоді стане практична світлова LED-планка у нижній частині відкидної кришки.

ПРОСТЕ КЕРУВАННЯ

Система керування обприскувачем зрозуміла інтуїтивно. Це надзвичайно великий плюс саме за його інтенсивного застосування. Керують HORSCH Leeb 5 LT через термінал ISOBUS. Схему внесення можна побачити, викликавши за допомогою значка на дисплеї. На ньому ж можна задати чи обрати функції (всмоктування, перемішування чи обприскування тощо).

Важливі функції можна призначити як функціональні клавіші на джойстику трактора. У такий спосіб оператору достатньо двох кнопок для керування дишлом обприскувача. Великі колеса за потреби можна повернути в будь-який момент, навіть коли обприскувач стоїть. Ще однією передумовою якісного надання послуг є відмінне функціонування системи очищення обприскувача. Для його забезпечення HORSCH Leeb 5 LT оснащений системою CCS Pro. Бажану програму очищення можна легко обрати одним натисканням кнопки з кабіни трактора, і система безперервного очищення бака і штанги почне працювати — очищення й промивання відбуваються автоматично. За словами Гінека Валіка, система очищення функціонує ідеально: «Ані з попереднім, ані з теперішнім обприскувачем ще не траплялося випадків, щоб у баку залишалися ЗЗР».

Цієї весни Agroprogres Kateřinky протестував обприскувач на стрічковому обприскуванні багряного покриву конюшини суцільним гербіцидом. Ґрунт обробляли смугами з міжряддям 75 см разом із внесенням добрив, згодом висівали кукурудзу. Червона конюшина у ґрунті в міжряддях зв’язує азот із повітря.

Agroprogres також дуже задоволений продуктивністю Leeb 5 LT. За подовженої зміни ним встигають обробити 150 га. Єдиний лімітувальний фактор — далекі відстані між полями. Якби поля були розташовані поруч одне з одним, за один світловий день можна було б встигнути обробити навіть 200 га.

ВІДПОВІДЬ ЩОДО ЗНАЧНИХ ЗАЛИШКІВ СОЛОМИ

Agroprogres Kateřinky проводить безплужний обробіток площі вже другий рік поспіль. Основні машини для основного обробітку ґрунту: культиватор HORSCH Terrano 6 FM і глибокорозпушувач Tiger 4 MT. Вони продемонстрували свою ефективність також під час надання послуг клієнтам. Особливо Tiger 4 MT є чудовою знахідкою для підприємства, адже він здатен заробити у ґрунт значну кількість пожнивних решток.

Цього року працівники компанії на сівбі цукрових буряків протестували нову сівалку точного висіву HORSCH Maestro 12.45 CX (12-рядна з міжряддям 45 см), водночас вносили добрива під рядок. Завдяки великому центральному бункеру для добрив ця машина забезпечила високу продуктивність. Іншою перевагою під час вирощування буряків є можливість якісної сівби, навіть коли на полі значна кількість пожнивних решток. Машина дуже добре впоралася з такими умовами. Точність і якість розміщення насіння були на високому рівні. Висіяні на 200 га буряки цього року дали 76 т/га врожаю.


Компанія «Агробудівельний альянс «Астра» є одним з найбільших постачальників і сервісних операторів сільськогосподарської техніки в Україні. Основні напрямки діяльності компанії — це продаж нової та вживаної сільгосптехніки техніки; гарантійний сервіс та продаж запасних частин.

«Астра» пропонує своїм клієнтам широкий асортимент техніки для виконання практично всіх видів сільськогосподарських робіт: Fendt, Valtra, Manitou, Berthoud і Horsch, Framest, Bogballe, Valley, Trimble, Oros. Компанія постачає замовникам найширший спектр оригінальних запасних частин для підтримки всіх моделей сільськогосподарської техніки всесвітньо відомих виробників. Ключову позицію в діяльності компанії посідає сервісне обслуговування сільгосптехніки, що розповсюджується на майже всю територію України і забезпечує швидке реагування на запити від аграріїв.

Компанія «Астра» вже 25 років працює на аграрному ринку України та забезпечує сільгоспвиробників якісною сільгосптехнікою, інноваційними агротехнологіями та незмінно високим рівнем сервісу.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР