Horsch: огляд техніки для поверхневого обробітку ґрунту

2023-08-25 13:00:40 1558
Horsch: огляд техніки для поверхневого обробітку ґрунту

Поверхневий обробіток ґрунту виконує найрізноманітніші функції: знищення бур’янів, розподілення і зароблення соломи, подрібнення органічних решток і прискорення їх деструкції, збереження вологи в ґрунті, провокування проростання падалиці зернових і насіння бур’янів.

Філіпп Хорш і Даніель Хальбманн пропонують короткий огляд машин, призначених для обробітку ґрунту на глибину від 0 до 10 см. У нашому інтерв’ю йтиметься про модельні ряди HORSCH: Cultro, Cruiser, Finer, Joker та лапи TerraCut.

Cultro TC із різальними ножами на подвійних валах і низькою потребою у тяговому зусиллі має широкий спектр застосування. На фото HORSCH Cultro 9 TC

HORSCH багато чого змінив у сфері поверхневого обробітку ґрунту. Що стало для цього вирішальним?

Філіпп Хорш: Уже приблизно 15 років ми розвиваємо тему культивації разом із поверхневим обробітком, насамперед, завдяки важким машинам, таким як Tiger XL або Cruiser, а також за допомогою короткобазової дискової борони Joker. Однак знадобилися різноманітні доповнення портфоліо продуктів у зв’язку з появою інших тем. Наприклад, регулювання чисельності бур’янів. Тут ключовими стали юридичні обмеження на застосування гліфосатів. Тому актуальна робота з котком чи без, застосування агрегатів до 12 м із триточковою навіскою або причіпних, чотири- або шестибалкових.

Вдаємося також до ще більш поверхневого обробітку ґрунту й подрібнення пожнивних решток після обмолоту культур аж до ідеальної підготовки посівного ложа в екстенсивних господарствах (нульова технологія). Так у результаті кількох хвиль розвитку і розробок народилися моделі Finer і Cultro, які чудово доповнили наш наявний спектр техніки. Це забезпечило прозору і логічну картину всього спектра поверхневого обробітку ґрунту.

Давайте розглянемо детальніше й почнемо з агрегата, що працює на мінімальній глибині: чим вирізняється Cultro TC?

Даніель Хальбманн: Cultro TC складається із двох суміжних валів із розташованими на них ножами та штригельної борони або котка. У нашому портфоліо продуктів це профі з подрібнення пожнивних решток, наприклад, після збирання ріпаку, соняшнику, кукурудзи та сидератів. Перехресне розташування ножів забезпечує якнайліпший ефект подрібнення. В робочому положенні вся вага рами переноситься на вали. Це забезпечує додаткову якість подрібнення органічної маси. Окрім того, маючи робочу швидкість 20 км/год і відповідну робочу ширину захвату, ця машина виявляє високу продуктивність і низьку потребу тягового зусилля. Що більша робоча швидкість, то кращий ефект.

Основне призначення Cultro TC — подрібнення органічної маси та провокування проростання падалиці зернових і насіння бур’яну. Коли Cultro поєднують із важкою штригельною бороною, він ідеально розподіляє полем пожнивні рештки. Адже вали з ножами мають чудову здатність вихоплювати солому зі стерні. Самій лише бороні без валів із ножами доводиться спочатку захопити «килим» соломи першим рядом зубів, щоб зрушити її з місця, а тоді потім «розтягнути» цю масу задніми рядами зубів.

Окрім того, Cultro ефективний для пожнивного обробітку перед сівбою машиною Avatar. Він проводить мульчування поверхні на мінімальну глибину від 1 до 3 см, руйнує капіляри ґрунту, а також прискорює деструкцію органічних решток і провокує проростання насіння бур’янів і падалиці зернових. Після такого проходу згодом проводять сівбу (фактично «по нулю») посівним комплексом Avatar у щільний шар ґрунту, в якому збереглися капіляри, а значить, ними може проходити вода. Сіють нижче за мульчований шар — ця технологія максимально зберігає вологу й дуже добре працює у посушливих регіонах.

А що робити, як потрібний суцільний обробіток ґрунту на глибину більше за 2 см?

Даніель Хальбманн: Cultro не підходить для суцільного і глибокого обробітку ґрунту і механічної боротьби з бур’янами. Робочі органи Cultro TC створюють ударний та різальний ефект точково або лінійно. Завдяки інтенсивності ударів він руйнує падалицю зернових, але не скрізь на всій площі. Для боротьби з падалицею зернових у нашому портфоліо продуктів є інші машини.

Cruiser — профі з лущення стерні. Він ідеальний для післяжнивного обробітку ґрунту, забезпечує оптимальне розподілення соломи, готує посівне ложе. Його можна застосовувати як культиватор для механічної боротьби з бур’янами та весняного розпушування ґрунту. На фото — Cruiser 6 XL

Для чого найкраще пристосований Cruiser?

Філіпп Хорш: HORSCH Cruiser — це найкраща машина для стерньового обробітку ґрунту з максимальною робочою глибиною до 15 см. Він ідеально підходить для обробітку після збирання врожаю. Зокрема, ідеальне вирівнювання забезпечує гарну картину поля і відмінно розподілені пожнивні рештки. Це оптимальна підготовка для подальших робіт, які зрештою завершуються сівбою. Підготовка посівного ложа або весняна культивація задля механічної боротьби з бур’янами та розпушування ґрунту доповнюють спектр застосування цього агрегата.

Даніель Хальбманн: Протеіснують різні варіанти Cruiser: у нас є чотирибалковий Cruiser SL, причіпний варіант Cruiser XL із шістьма балками.

Cruiser SL у чотирибалковому виконанні із триточковою навіскою дещо легший. Це компактна проста в експлуатації альтернатива для універсального поверхневого обробітку ґрунту, механічного регулювання чисельності бур’янів і підготовки посівного ложа. Звісно, чотирибалкова конструкція має певні межі застосування для обробітку за один робочий прохід — поле після проходу комбайна має бути дуже чистим.

Шестибалковий Cruiser XL — це абсолютний профі, коли йдеться про якість перемішування, розподілення і, насамперед, вирівнювання поля за один робочий прохід. Висока прохідність у зоні стійок лап заввишки 700 мм забезпечує проходження великої маси пожнивних решток. Машину можна обладнати різними видами лап.

Коли основним завданням лущення стерні є розподілення соломи і вирівнювання поля, із Cruiser ви не прогадаєте. Принаймні, якщо плануєте зробити лише один прохід після збирання врожаю. Завдяки довгій конструкції вирівнювання є ще одним плюсом Cruiser.

На мою думку, невід’ємною частиною оптимального агрегата для лущення стерні є зворотне прикочування, щоб спровокувати проростання падалиці. А це, своєю чергою, потребує відповідного котка. І тут ми пропонуємо широкий вибір оптимальних котків як для поверхневого, так і для глибокого прикочування. Вибір котка завжди залежить від типу ґрунту. Портфоліо лап для Cruiser орієнтоване на лущення стерні. Ми оснащуємо Cruiser лапами чотирьох різних варіантів:

  • HM завширшки 5 см із робочою глибиною до 15 см ідеально підходять для підготовки посівного ложа і спушування ґрунту навесні;
  • HM завширшки 8 см із робочою глибиною до 10 см добре лущать стерню, розподіляють і зароблюють пожнивні рештки;
  • HM завширшки 10 см, із максимальною робочою глибиною 10 см призначені для лущення стерні і підготовки посівного ложа на дуже легких ґрунтах, ідеального перемішування і зароблення органічної маси;
  • стрілчасті лапи для поверхневої механічної боротьби з бур’янами і суцільного зрізання на робочій глибині від 2 см.

У чому різниця між SL та XL?

Даніель Хальбманн: Длясуцільного поверхневого зрізання Cruiser XL трохи задовгий. Для цього краще підходить агрегат коротшої конструкції, який точно витримає глибину обробітку як у передній, так і задній частині. Завдяки більш компактній конструкції Cruiser SL впорається із цим ліпше. Cruiser серійно оснащений котком (коток також слугує для регулювання робочої глибини машини) і має довшу конструкцію, тому обмежений у застосуванні для механічної боротьби з бур’янами. Для цього варто обрати Finer SL.

Тобто Finer SL — перший у сфері механічної боротьби з бур’янами?

Даніель Хальбманн: Саме так. Finer SL — це ідеальна машина для механічного способу боротьби з бур’янами. Саме для цього її сконструювали і саме це вона робить якнайкраще. З одного боку, завдяки міцній конструкції рами. Але, насамперед, завдяки компактному чотирирядному розміщенню лап і загалом компактній конструкції та відмінному веденню за глибиною як у передній, так і в задній частині рами. Окрім того, машину можна застосовувати без котка. Та визначна особливість у тому, що дворядну борону можна під час руху гідравлічно регулювати за робочою глибиною та агресивністю кута атаки зубів. Наприклад, борону можна регулювати під час руху залежно від того, скільки соломи лежить на полі, або від інших умов. Для цього оператору не треба виходити з кабіни, аби щось змінити ззовні, й лише потім продовжувати роботу.

Лапи добре впораються навіть у складних умовах застосування і забезпечать суцільне зрізання. Для складних умов застосування або важких ґрунтів лапи можна обладнати подвійними пружинами й у такий спосіб удвічі посилити зусилля спрацювання. Можна посилити опір робочих органів ґрунту й отримати кращий кут зрізання. Це дасть змогу працювати на мінімальній робочій глибині.

Finer SL можна застосовувати цілий рік. Він оптимально підходить для створення чорного пару, адже забезпечує суцільний обробіток ґрунту й перериває капілярність. Для зворотного прикочування існує широкий вибір котків. На фото — Finer 7 SL

Що ще характеризує цей агрегат?

Даніель Хальбманн: Ця машина із триточковою навіскою має невелику вагу. Тому навесні нею добре вдається зруйнувати кірку й обробити вимерзлі сидерати. Якщо провести ще один обробіток із суцільним зрізанням, можна знехтувати застосуванням гліфосату.

Із Finer SL можна висівати сидерати або ж зі стійками для сівби — сіяти ріпак і зернові за умови зависокої вологості. Загалом Finer підходить для обробітку ґрунту в будь-який сезон.

Якщо ж Finer SL дооснастити котком, він може забезпечити підготовку посівного ложа. До того ж у такій комбінації він ефективно ущільнюватиме ґрунт у посівному горизонті.

Чи існують обмеження у застосуванні Finer SL?

Даніель Хальбманн: Через компактну конструкцію не добре проходять пожнивні рештки. Тому лущити стерню цим агрегатом можливо лише після того, як солому забрали з поля, залишивши на ньому мінімальну кількість органічної маси. А коли треба провести пожнивний обробіток без зайвого клопоту, вибір Finer не є оптимальним. Адже доведеться піти на багато компромісів. Треба буде зважати на характер стерні, кількість соломи на полі, наявність ділянок із полеглими зерновими тощо. А за таких деталей це вже не робота «без зайвого клопоту». Агрегат для лущення стерні не має додавати проблем, адже його завдання — якісно підготувати ґрунт для наступної сівби і закласти основу майбутнього високого врожаю.

Філіпп Хорш: Коли бажаємо працювати«без зайвого клопоту», ліпше користуватися машинами з модельного ряду Joker. Короткобазова дискова борона — це агрегат, що відіграє центральну роль у поверхневому обробітку ґрунту в усьому світі.

Для яких умов він призначений?

Даніель Хальбманн: Нашим Joker можна проводити післяжнивний обробіток ґрунту фактично за будь-яких умов. Навіть не доводиться оцінювати, скільки органічної маси лишилося на полі чи наскільки заввишки виросли сидерати. Він має робочі органи, що обертаються, і достатню прохідність. За певних умов Joker може навіть подрібнювати пожнивні залишки й дуже добре заробляти їх у ґрунт. Що, на мій погляд, істотно вирізняє дискову борону, так це можливість працювати на невелику глибину, але при цьому все одно належно заробляти органічну масу в ґрунт. Натомість цей агрегат не так добре розподіляє масу вздовж і впоперек поля.

Є також певні межі щодо суцільного обробітку. Лущення стерні відбувається на робочу глибину від 4 до 6 см. А от суцільний обробіток дискова борона може забезпечити на робочій глибині не менше ніж 8 см. Причому це стосується будь-якої короткобазової дискової борони. Суцільний обробіток ґрунту за допомогою дискової борони можливий лише тоді, коли трикутник, утворений з перерізу і зламу шару ґрунту, є меншим за встановлену робочу глибину. Та навіть при цьому треба пильнувати, як це все працює в полі, чи справді забезпечується суцільний обробіток.

Натомість для лущення стерні дуже добре, що обробіток може бути поверхневий, але перемішування і створення контакту між соломою і ґрунтом при цьому дуже інтенсивне, що прискорює деструкцію органічної маси. Окрім того, Joker створює ідеальні умови для проростання падалиці зернових. Водночас можна працювати на високій швидкості. Потреба у тяговому зусиллі порівняно з культиватором менша. До того ж Joker особливо енергоефективний і потребує небагато дизеля на гектар.

Рідко трапляється, коли необхідно боротися з великою кількістю бур’янів одразу після збирання врожаю, оскільки за традиційної технології поле, як правило, чисте. Шар ґрунту зрізають суцільно лише за другий або третій робочий прохід. Тож Joker дуже ефективний для лущення стерні. Однак слід зважати на те, щоб солома якісно розподілялася на полі. Якщо одразу цього не домоглися, рекомендовано ще раз пройтися полем, аби рівномірно розподілити масу.

AJoker оснащений потужними роликовими підшипниками, що не потребують обслуговування. Вони сконструйовані для тривалого строку служби.

Joker завжди має коток, який ущільнює ґрунт і провокує сходи падалиці зернових. Тут можна помітити схожість із Cruiser, що також ідеально підходить для лущення стерні. Лише з тією відмінністю, що Cruiser здатен розподілити масу соломи за один робочий прохід, тоді як Joker — це синонім понять «без зайвого клопоту», «швидко», «малозатратно».

Joker оптимальний для поверхневого обробітку, щоб спровокувати проростання падалиці зернових, зруйнувати капіляри, заробити пожнивні рештки та підготувати посівне ложе. На фото — Joker 3 CT

Ми згадували ще про лапи TerraCut. Яким є спектр їх застосування?

Даніель Хальбманн: Лапи TerraCut — це робочі органи модельних рядів наших культиваторів, оснащених стійками TerraGrip. Лапи TerraCut призначені для поверхневого зрізання на глибину від 2 до 6 см. Вони забезпечують повне зрізання шару ґрунту на цій робочій глибині.

Ці лапи менше підходять для лущення стерні. Їх конструювали, насамперед, для боротьби з бур’янами. Лапи мають міцну конструкцію. Їх кріплять на стійки TerraGrip — жорсткі й стійкі до бічних відхилень стійки, які спрацьовують лише, коли натрапляють на перешкоду (каміння тощо). У решті випадків вони стабільно перебувають у ґрунті,. Такі стійки TerraGrip дають нашим клієнтам змогу суцільно зрізати навіть найщільніші ґрунти, наприклад, посіви конюшини, лише за один прохід. Тобто суцільний обробіток ґрунту можна забезпечити навіть у найскладніших умовах із щільним рослинним покривом і розвиненою кореневою системою, як у цілинних ґрунтах.

Ці лапи оптимальні, якщо, наприклад, клієнт не хоче для цього купувати Finer, але водночас прагне забезпечити суцільний поверхневий обробіток ґрунту. Для клієнтів і підприємств, які поки що не бажають купувати окремий агрегат, це оптимальний варіант дооснащення культиватора. У такий спосіб із глибокорозпушувача можна зробити культиватор для поверхневого обробітку.

Як аграрієві правильно розставити акценти і, відповідно, підібрати для себе оптимальний робочий агрегат?

Філіпп Хорш: Цьому допоможуть обмін інформацією і консультації між фермером, нашим дилером і, за можливості, нашим власним працівником. Разом ми швидко зможемо з’ясувати, який агрегат найкраще задовольнятиме потреби й очікування аграрія.

Даніель Хальбманн: Так, це правда. Ми пропонуємо чотири різні машини для поверхневого обробітку ґрунту плюс варіант дооснащення будь-якого культиватора лапами TerraCut.

Будь-який культиватор HORSCH можна оснастити лапами TerraCut

Не існує універсального агрегата, який підходив би всім однаково. Адже умови ведення сільського господарства істотно різняться, так само як різні потреби аграріїв і мета господарювання. Усе завжди залежить від того, чого прагне досягти фермер за допомогою певної технологічної операції. Виходячи з цього й слід обирати культиватор, що підходить до місцевих умов і зможе найефективніше впоратися із робочим завданням. А коли аграрій прагне поєднати багато різних речей, тоді доводиться миритися з компромісами. Безперечно, деякі компроміси можливі, якщо вони позитивні для певного підприємства.

Філіпп Хорш: Ми твердо впевнені, що на сьогодні в нашому портфоліо є дуже збалансований та оптимальний  набір техніки для обробітку ґрунту. Із ним ми спроможні забезпечити сталу підтримку аграріїв за умов актуальних викликів у рослинництві.

 

Компанія «Агробудівельний альянс «Астра» є одним з найбільших постачальників і сервісних операторів сільськогосподарської техніки в Україні. Основні напрямки діяльності компанії — це продаж нової та вживаної сільгосптехніки техніки; гарантійний сервіс та продаж запасних частин.

«Астра» пропонує своїм клієнтам широкий асортимент техніки для виконання практично всіх видів сільськогосподарських робіт: Fendt, Valtra, Manitou, Berthoud і Horsch, Framest, Bogballe, Valley, Trimble, Oros. Компанія постачає замовникам найширший спектр оригінальних запасних частин для підтримки всіх моделей сільськогосподарської техніки всесвітньо відомих виробників. Ключову позицію в діяльності компанії посідає сервісне обслуговування сільгосптехніки, що розповсюджується на майже всю територію України і забезпечує швидке реагування на запити від аграріїв.

Компанія «Астра» вже 25 років працює на аграрному ринку України та забезпечує сільгоспвиробників якісною сільгосптехнікою, інноваційними агротехнологіями та незмінно високим рівнем сервісу

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР