Як підготувати обприскувач на зиму – розповів інженер з 15-річним досвідом

2023-10-30 17:10:45 1631
Як підготувати обприскувач на зиму – розповів інженер з 15-річним досвідом

Експерт поділився порадами щодо того, як проводити огляд і готувати обприскувач до зимового зберігання.

В цьому матеріалі про тонкощі консервації обприскувачів на зимовий період розповів Олександр Лобов, експерт АБА «Астра», офіційного дилера Berthoud, Horsch (і ще багатьох відомих брендів сільгосптехніки) в Україні.

1. Промивка системи обприскування.

В першу чергу, і наскільки можливо, раніше – треба провести промивку системи обприскування, що робиться з допомогою поверхнево активних речовин (ад'ювантів).

Насамперед наповнюємо бак для промивки чистою водою у кількості 10% від номінального об’єму основного баку. Ад'ювант (наприклад All Clean Extra) додаємо у кількості, згідно рекомендацій виробника.

І тепер, з промивочного баку – проводимо промивку основного.

Наступним етапом – проводимо промивку міксера для заправки хімії. Заливаємо воду, ад'ювант, і під час промивки користуємось всіма функціями: промивкою стінок міксера, промивкою тари з під хімікатів, тощо.

Наступний етап – промивка секцій штанги. Спочатку є сенс зняти увесь комплект форсунок, і в першу чергу витіснити робочий розчин напряму з тримачів для того, щоб великі частки не позабивали форсунки. Після цього – промиваємо розчином ад'юванта і самі форсунки.

Після промивки ад'ювантом обов’язково треба промити систему обприскування чистою водою.

2. Консервація системи обприскування з допомогою антифризу.

Після очищення є сенс одразу і законсервувати систему обприскування з допомогою антифризу або іншої незамерзаючої речовини.

На цьому етапі в промивочний бак наливається 60-70% антифризу, від об’єму, який використовується для постановки на зимове зберігання. Для штанги робочою шириною 36 м це буде орієнтовно 120-150 л, для штанги 30-32 м – 100 л; для штанги 20 м – 80 л.

Разом з заправкою промивочного баку антифризом, промиваємо і бак для миття рук.

Потім – запускаємо процес промивки основного баку з промивочного.

На наступному етапі промиваємо міксер для заправки хімії. Під час промивки – також користуємось всіма функціями: промивкою стінок міксера, промивкою тари з під хімікатів, тощо.

Відкачуємо антифриз в основний бак.

Тепер промиваємо секції штанги. Спочатку промиваємо крайові форсунки, а потім промиваємо штангу посекційно. Зазначимо, що обов’язково треба промити всі комплекти форсунок.

На заключному етапі – заповняємо антифризом всі порожнини і патрубки системи. Для цього використовуємо всі доступні функції.

3. Технічне обслуговування.

Обприскувач, який готується до зимової консервації, треба очистити від всіх механічних забруднень, помити, а разом з тим – перевірити штангу і корпус на пошкодження лакофарбового покриття.

За допомоги захисного спрею або консистентного масла виконуємо обробку гідроциліндрів штанги. Складаємо штангу, і проводимо обробку штоків циліндрів крил та підйому-опускання центральної рами. При довготривалому зберігання рекомендовано зафіксувати центральну рамку за допомогою стопорів.

Проводимо огляд всіх комунікацій і шлангів на предмет обривів, пережимів, тощо. Перевіряємо фільтри, клапани, ущільнювачі.

Перевіряємо якість і кількість масла в насосі та двигуні. За допомогою універсального рефрактометру перевіряємо температуру замерзання технічних рідин. При необхідності – замінюємо.

Для самохідного обприскувача – проводимо регламентне обслуговування, яке стосується двигуна, ходової частини, тощо.

Акумуляторну батарею, а також манометр – знімаємо, і відносимо на зберігання.

Правильна підготовка обприскувача до зими – запорука того, що навесні агрегат буде готовий до роботи в найкоротший термін.

Придбати сучасні обприскувачі можна у офіційного дилера Berthoud, Horsch компанії АБА «Астра».

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР