Хто продовжував постачати сільгосптехніку на російський ринок у 2023 році

2024-01-15 15:00:19 1378
Хто продовжував постачати сільгосптехніку  на російський ринок у 2023 році

З початком повномасштабної війни цивілізовані виробники сільгосптехніки почали залишати ринок росії.

Хтось просто не підтримував загарбницькі наміри, хтось зважив репутаційні ризики, а хтось це задекларував, але тишком продовжив поставки. І сьогодні ми побачимо, які компанії де-факто залишилися на російському ринку.  

За період 2022 та 2023 років кількість великих міжнародних виробників сільгосптехніки в росії значно зменшилась. Але, судячи з даних імпорту сільгосптехніки до рф, вийшли не всі.

Наприклад, ми знаємо, що ринок росії не полишили такі виробники самохідної техніки як Claas, Deutz-Fahr, в той час як Case IH, New Holland, AGCO, John Deere – з ринка пішли. І про це свідчать не тільки офіційні заяви, але й реальні дії та статистика.

Видання «Акценти» нещодавно оприлюднило статистичну інформацію імпорту культиваторів, сівалок та дискових борон до росії з січня по жовтень 2023 року. І там виявилось багато цікавої інформації. Отже, давайте розглянемо цю статистику докладніше (всі фото - відкриваються).

Найбільші імпортери сівалок в рф в січні-жовтні 2023 року:

Так, цей список не є великою тайною: жодна з перелічених компаній дійсно не робила заяв про прощання з ринком рф, а російські сайти (у кого вони є) – продовжують успішно функціонувати. То ж виробники у цьому списку продовжують працювати на ринку рф.

Але, розглядаючи наведену «Акцентами» статистику, подив викликало те, що в переліку є бренди, що офіційно оголосили про свій вихід з ворожого ринку. Але якщо подивитись скільки було ввезено техніки цих брендів – картина буде трохи інакша:

Судячи з наведених даних, хтось продовжує успішно постачати на російський ринок власні вироби, використовуючи прямі поставки, чи якісь схеми, але техніка до російських фермерів перелічених брендів успішно потрапляє. Інше питання, чи знають про це у головних офісах цих виробників, і чи це є свідома їх позиція, чи просто намагання заробити на крові. Бо намагання постачати власну техніку мають припиняти саме штаб-квартири виробників. І деякі так і роблять.  

Як нам розповіли в представництві AGCO (а вони одними з перших полишили ринок рф), вони помітили, що один з дилерів в Казахстані тишком передає техніку на росію. В результаті цей канал був обрубаний, дилер наказаний.

Але давайте далі розглянемо, що відбувалося з постачанням дискових борон до рф.

Найбільші імпортери дискових борон в рф в січні-жовтні 2023 року:

В сегменті дискових борін відмінність імпорту техніки через провідного постачальника і фактичні перетини кордону – ще більш наочні:

Як бачимо, обсяги поставок дискових борон до росії зовсім не малі, щоб їх не помічали в головних офісах. А тепер кілька слів про культиватори.

Найбільші імпортери культиваторів в рф в січні-жовтні 2023 року:

В сегменті культиваторів результати ще більш цікаві:

Що у підсумку

Задля підсумку зберемо остаточну таблицю з наведених даних. А саме – для порівняння просумуємо кількість імпортованої техніки (в грошовому еквіваленті) по брендах. І подивимось лідерів.

Зазначимо, жодного виробника сільгосптехніки (і хімії) в переліку спонсорів війни НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції) Головна база даних про санкції накладені через напад росії | Війна і санкції (nazk.gov.ua.) – немає. Ближче всіх до агросегменту зі списку визнаних спонсорами війни – Bonduelle.

Критерії, за якими додають у цю базу, наступні:

  • Іноземне (неросійське) походження компанії
  • Міжнародний характер бізнесу (як правило – відомий бренд), присутність у різних юрисдикціях
  • Надання непрямої підтримки військовим зусиллям росії (наприклад, податки, постачання важливого (але на який не поширюються санкції) товару, сприяння російській пропаганді, мобілізаційній кампанії)
  • (опційно) Відсутність заяв про вихід з російського ринку та/або навпаки заяви на обґрунтування рішення залишатися в росії
  • (опційно) Наявність ознак збільшення присутності на росії та/або зростання прибутку від початку повномасштабного вторгнення (за рахунок послаблення конкуренції внаслідок виходу конкурентів з ринку, збільшення інвестицій тощо)

Тож питань до жодної з перелічених в статистиці компаній – теж нема. Принаймні у НАЗК.

Крім того, можна побачити, що низка компаній, – дійсно поставила свою роботу на паузу, забезпечивши імпорт тільки на рівні операційної підтримки свого представництва. А хтось постачає великими обсягами. І особливо цинічним є позиція тих виробників, хто офіційно повідомив про вихід з рф, а на ділі продовжує постачання, аж гай шумить. Соромно повинно бути за такі дії.

Але є й інші приклади.

Статистичні дані щодо імпорту в рф тої чи іншої техніки в повному обсязі приведені на сторінці https://akzenty.com/test-na-etichnist-dlya-mizhnarodnogo-biznesu-chomu-vidomi-vyrobnyky-silgosptehniky-dosi-praczyuyut-v-rosiyi/ , а також https://agroreview.com/content/test-na-etychnist-dlya-mizhnarodnogo-biznesu-chomu-vidomi-vyrobnyky-silgosptehniky-dosi-praczyuyut-v-rosiyi/ та https://proagro.com.ua/news/world/chomu-deyaki-svitovi-vyrobnyky-silgosptehniky-dosi-praczyuyut-v-rosiyi.html

Як пишуть автори аналізу ринку, підрахунок виконано на основі даних митної статистики російської федерації без урахування торгівлі з країнами ЄАЕС. А це значить, що цей звіт не включає інформацію про торгові потоки росії з Білоруссю, Казахстаном, Вірменією, Киргизією, а ще з Сирією та Іраном.

Як ми можемо пригадати, з введенням санкцій саме ці країни збільшили подекуди в десятки разів імпорт товарів, якими раніше зовсім не цікавились. Тож скільки сільгосптехніки проходить до росії через країни ЄАЕС – можна тільки здогадуватись. Але і тут сумлінні виробники знаходять важелі для врегулювання цих питань.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР