Реєстрацію сільгосптехніки знову планують передати до МВС

2024-02-28 14:00:57 827
Реєстрацію сільгосптехніки знову планують передати до МВС

До кінця 2024 року Держпродспоживслужба, яка зараз займається реєстрацією сільськогосподарської техніки, планує передати ці повноваження до МВС України.

Про це повідомив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук.

“У серпні минулого року спеціальна міжвідомча робоча група розглянула та прийняла рішення, що функції реєстрації сільськогосподарської техніки не мають входити до компетенції нашого органу, тому мають бути передані до Міністерства внутрішніх справ. До кінця цього року ми плануємо передати ці не притаманні нам функції МВС”, - сказав Ткачук.

За його словами, для цього необхідно прийняти відповідний закон, проєкт якого вже розробляється спеціалістами служби та дотичних відомств.

“Сьогодні існує складна законодавча база стосовно реєстрації сільськогосподарської техніки, там дуже багато нормативів, наказів та підзаконних актів. Тож ми потребуємо суттєвих змін законодавчого поля. Ми плідно співпрацюємо з МВС, намагаємося створити нову процедуру реєстрації, яка буде врегульована одним законом. Наша мета - організувати облік усіх транспортних засобів в єдиному реєстрі та під “дахом” одного міністерства, що дозволить уникнути різних маніпуляцій у цій сфері”, - додав голова Держпродспоживслужби.

Ткачук також наголосив, що протягом 2023 року Держпродспоживслужба розглянула та реалізувала понад 75 тис. звернень про реєстрацію сільськогосподарських транспортних засобів, а також видала необхідну кількість посвідчень трактористів.

 

Нагадаємо, реєстрацію сільгосптехніки лихоманить ще з 2014 року. Постановою №442 від 10 вересня 2014 р. Кабмін ліквідував Державну інспекцію сільського господарства, а її функції розділив за кількома відомствами. Реєстрація та облік машин – були передані Міністерству внутрішніх справ, державний нагляд у частині експлуатації та технічного стану машин – передано Державній службі з безпеки на транспорті.

Але щось пішло не так, і тільки через два роки, у вересні 2016 р., Парламенту рекомендували прийняти за основу законопроект 4613, який передбачав внесення змін до закону «Про дорожній рух» щодо реєстрації транспортних засобів – тобто дійсно передавав повноваження МВС.

Але врешті-решт саму ідею з залученням МВС визнали безперспективною, і постановою Кабміну №1051 від 28 грудня того ж 2016 р. реєстрацію сільгосптехніки та видачу посвідчень тракториста-машиніста переклали на Держспоживслужбу (чим вона по-троху і займалась).

Через рік, у 2018 р. реєстрацію сільгосптехніки намагались знову перевести до сервісних центрів МВС. Тодішній начальник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій розповів:

«До кінця року (2018-го – ред.) за підтримки Міністерства внутрішніх справ, я сподіваюся, що ми досягнемо і реєстрації сільськогосподарської техніки, ці функції перейдуть нам як вид сервісної послуги».

Але й тут з МВС не склалося. Держспоживслужба продовжила діяльність до липня 2021 р., коли ухвалення Міністерством економічного розвитку та торгівлі наказу №210-21 (від 8 липня 2021 року) призвело до того, що низка прийнятих раніше постанов, що регламентували процедуру реєстрації с/г техніки, втратила чинність. З того часу територіальні органи Держпродспоживслужби були змушені припинити реєстрацію техніки, а реєстрація мала бути покладена на новостворений орган. Через деякий час, як вже не дивно, Держпродспоживслужба продовжила реєстрації.

Кажуть, що гарна рехформа ніколи не буває швидкою. І з третього разу, може, й дійсно вдастся дійти до логічного завершення.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР