Що вміє сівалка Rapid при посіві

2015-03-12 08:40:04 6587
Що вміє сівалка Rapid

Сівалка Rapid, на відміну від інших знарядь подібного призначення, вражає своєю високою результативністю, адже вона висіває практично всі культури за будь-яких можливих умов.

Більш ніж 17000 сільськогосподарських виробників в усьому світі прийшли до цього висновку, заощаджуючи кошти. До того ж, Rapid працює в умовах будь-якої системи основного обробітку грунту. Rapid зазвичай використовують в господарствах з традиційною технологією обробітку грунту на базі оранки плугами з відвалами, але особливою перевагою сівалки є можливість використання після технології мінімального обробітку або безпосередньо в стерню. Висока продуктивність та можливість роботи за подібних умов є основною коструктивною перевагою Rapid.

На європейський ринок сівалка Rapid вийшла в 1991 році і отримала миттєве визнання, відтоді піднімає свій авторитет у сфері посівної сільськогосподарської техніки з року в рік. Більш ніж 17000 машин обробляють сьогодні близько 5 млн. гектарів на рік у всьому світі. Секретом успіху сівалки є її гнучкість у роботі та надійність при сівбі будь-яких культур. На початку Rapid використовувався лише для сівби зернових, проте сьогодні він дає змогу фермерам висівати всі культури, включаючи кукурудзу і соняшник, та робить зайвим використання інших посівних агрегатів.

Дослідні випробування сівалки у полях показують не лише можливість її використання для сівби кукурудзи, але й доводять факт високої її продуктивності.

Починаючи з 2010 року дочірня компанія «Ведерстад» пропонує споживачам додаткове обладнання для сівалок Rapid, яке робить можливим посів кукурудзи з міжряддями 50 або 75 см.

Високий попит на сівалки Rapid для сівби кукурудзи спонукав конструкторський відділ компанії Väderstad створити спеціальне обладнання для полегшення цього технологічного процесу. Протягом декількох років власники сівалок Rapid власноруч експериментували з посівом кукурудзи подвійними рядками з широкими міжряддями. Для цього вони блокували відповідні сошники, створюючи міжряддя 50 і 75 сантиметрів. Додаткове знаряддя, що тепер почав виробляти завод, значно спростить цю операцію.

Кукурудзяні блоки серійно виробляються для механічних сівалок Rapid 300/400C. Блоки сконструйовані таким чином, щоб забезпечити висів подвійними рядками з міжряддями 50 і 75 см. Для сівби з міжряддям 50 см необхідно використовувати два додаткових адаптери на кожну машину. Для пневматичних машин типів Rapid 400 S, 600 S/C і 800 S/C серійно виробляється новий фільтр пневморозподільчої системи, що робить можливим висів подвійним рядком з міжряддям 75 см. Добриво за вибором можна вносити або просто в рядок, або в обидва міжряддя ліворуч та праворуч від подвійного рядка.

Апробація

Протягом 2009 року експериментальне впровадження сівалок Rapid продовжилося. В Україні, на базі підприємства «Заповіт Ілліча», що в Обухівському районі Київської області, провели посів 200 га кукурудзи за цією технологією.

Технологічно ми рекомендуємо створення подвійного рядка зі звичайною нормою висіву

– Підприємство, яке має в оренді 1220 га землі, намагається уніфікувати технологію, використовуючи для сівби всього одну сівалку Rapid 400C. Таких господарств, що мають в оренді від 1000 до 2000 гектарів, але користуються різноманітними агрегатами для обробітку та сівби культур на своїх полях, по території України досить багато. Наше господарство виконало висів усіх зернових культур, в тому числі кукурудзу і соняшник, сівалкою Rapid 400C, – розповів директор підприємства Черниш Валерій Борисович.

Відвідавши господарство в жовтні, ми були приємно здивовані результатами збору врожаю кукурудзи та посівами озимини.

– Очікували врожайність кукурудзи 70 ц/га, а збираємо по 88 ц/га, – почули ми від директора підприємства. – Насіння, гібрид LG 23-22, було придбано в компанії «Лімагрейн». Восени було зроблено попередню «дисковку», весною пройшлись дисками вдруге. Наразі плануємо придбати Carier 650 замість дискової борони під наш Сase 255. Сіяли в два рядки з шириною міжряддя 75 см на зерно і 50 см на силос для худоби (в хазяйстві 650 голів, з яких 300 дійні). Попадались, звичайно, двійники і трійники, але сівалка чітко висіяла задану кількість насіння на гектар. Ми не бачимо ніякої різниці між кукурудзою, висіяною сівалкою точного висіву, та сівбою Rapid, проте нашу увагу привернула надзвичайно висока ефективність праці, яка вражає при роботі з цією сівалкою: при набагато менших затратах часу та коштів ми отримали такі ж відмінні результати врожайності.

Європейський досвід останнього десятиліття підтверджує можливість заміни сівалок точного висіву сівалкою Rapid. Такий висновок можна зробити завдяки тим виробникам, які надали перевагу інноваційній техніці, зрозумівши факт економії затрат на посівну, адже ще однією перевагою Rapid є швидкість сівби без втрати якості висіву і чіткості глибини загортання насіння в грунт. Вражаючий результат досягається завдяки унікальній конструкції підвіски диску і висівного сошника, що витримує точну глибину навіть при високій швидкості. Це забезпечує високу продуктивність, економію часу при сівбі одиниці площі, а, отже, і значну економію коштів.

Сьогодні спостерігається тенденція до збільшення використання Rapid для сівби кормових сортів кукурудзи. Сівалка дає змогу розміщати ряди посіву за бажанням, відповідно налаштовуючи систему сошників. Можливо, точність відстані між рядками не є абсолютною, як у сівалки точного висіву, проте європейська практика засвідчує факт надзвичайно високої врожайності при суттєво менших витратах на гектар, отже, Rapid отримує вагому перевагу.

Переваги Rapid перед сівалкою точного висіву

Rapid обробляє та вирівнює ґрунт, висіває та відразу прикочує за один прохід, до того ж попередня підготовка насіннєвого ложа не потрібна. Принцип роботи висівної системи Rapid полягає ще й у тому, що кожне прикочувальне колесо за допомогою двох паралельних тяг управляє процесом заглиблення двох сошників висіву насіння. Саме завдяки цьому досягається така точна глибина висіву насіння. А використання комбінованої сівалки дозволяє ще й додаткове внесення мінеральних добрив.

Сівалка точного висіву використовується для надзвичайно точного розміщення насіння у рядках з метою контролю ширини міжряддя, проте така сівба вимагає попередньо обробленого насіннєвого ложа, адже слабкий тиск сошників не дозволяє ефективно обробити та вирівняти посівний шар. Це означає, що ґрунт повинен бути належно на оброблений заздалегідь, а також унеможливлює швидку сівбу через відскакування сошників, створюючи незручності та зайві проблеми при сівбі.

 
1 Передпосівний обробіток ґрунту не потрібен
Rapid обробляє посівний шар, вирівнюючи та висіваючи одночасно насіння, крім того, чітко контролює глибину висіву завдяки можливості її попереднього налаштування.
Фахівці компанії Vädertad радять, щоб ґрунт, призначений для сівби кукурудзи, попередньо оброблявся восени, тоді весною ви отримаєте ідеальні умови для сівби, висіваючи насіння з одночасним внесенням добрив в ґрунт сівалкою Rapid.
2 Сівба у два рядки
Зазвичай кукурудзу сіють на глибину 4-5 см; щоб компенсувати порівняно меншу точність, ніж дають сівалки точного висіву, рекомендується висівати кукурудзу в два рядки одночасно. Це покращує якість розподілення насіння по площі.
3 Ширина міжряддя – 75 см
Ця ширина є оптимальною для сівби в два рядки, перед цим слід чітко перекрити необхідні котушки вісівного пристрою відповідно до ширини міжрядь.
4 Збільшення густоти посівів
Збільшення цього показника на 10% забезпечує високу врожайність сортів та гібридів. Встановлення необхідної норми висіву насіння кг/га є ідентичним калібруванню для зернових. Норму в кг/га можна легко перерахувати, знаючи масу тисячі зерен і необхідну густоту посів.

Посів кукурудзи сівалкою Rapid – це дійсно серйозна і недорога альтернатива сівалкам точного висіву. Значна економія коштів досягається за рахунок економії пального, оптимізації строків сівби і уніфікації технології. Звичайно, універсальна зернова сівалка, навіть і з безумовною точністю посіву, чим відрізняється Rapid, не може остаточно замінити сівалки точного висіву. Саме тому ми рекомендуємо створення подвійного рядка зі звичайною нормою висіву. Накопичилось досить багато позитивного досвіду використання такої технології посіву у багатьох європейських країнах.

Виробництво кукурудзи зростає в усьому світі. Особливого значення воно набуло в США, де загальна площа посівів виросла на 3 млн гектарів лише за один рік, і це найбільша площа посіву кукурудзи за останні 60 років. В Україні також продовжується щорічне нарощування посівів кукуруди та соняшника як одних з найбільш рентабельних культур.

Більше дізнатися про техніку Vaderstad: vaderstad.com/ua та на FB.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР