Українських аграріїв хочуть обкласти податком на рівні нафто- і газодобувних компаній

2021-08-05 10:00:33 1622
Українських аграріїв хочуть обкласти податком на рівні нафто- і газодобувних компаній

Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон розповів виданню «Коментарі» про неприємності, які готує для аграріїв держава. Наводимо майже дослівно.

Як йдеться в матеріалі, за минулі десять років політика державної підтримки аграрного сектору змінилася поступовим, але планомірним скасуванням минулих преференцій і все більшим затягуванням гайок в оподаткуванні сільськогосподарських виробників.

Успіх агросектору, здобутий тяжкою працею, виснажливою конкурентною боротьбою та розбудовою інфраструктури, став об’єктом особливої уваги фіскалів. Спочатку позбавили молоко- та м’ясопереробну галузь преференцій по ПДВ, далі позбавляли відшкодування при експорті по зерновим культурам, збільшували фіксований сільськогосподарський податок в рази, закрутили історію з “соєвими правками”, скасували взагалі спецрежим по ПДВ для агросектору, урізали залишки держпідтримки в два рази від обіцяного.

Нині ж планують під детінізацією обробітку землі протягнути чергове збільшення податків для тих аграріїв, які й так їх сумлінно сплачують. Мова йде про нашумівший законопроект №5600 та мінімальне податкове навантаження на гектар, яке пропонувалося робити з урахуванням єдиного соціального внеску (ЄСВ), що мало б сприяти виведенню з тіні не тільки оренди землі, а й виплат зарплати. В підсумку ЄСВ з розрахунку виключили, а планку в 5% залишили. Такий фінт за попередніми оцінками в середньому обійдеться “білим” легальним аграріям в необхідність доплати близько 300 грн/га податку.

А виходить все з того, що у головах податкових високопосадовців склався стереотип, що аграрії мають великі пільги і недоплачують порівняно з рештою галузей. Зокрема на цьому неодноразово наголошували представники Податкового комітету ВРУ, вказуючи що ефективна ставка оподаткування сільського господарства становить 1% до виручки, а для промисловості - 2% і більше.

Ми вирішили це перевірити і взяли офіційні дані Державної податкової служби по сплаті податків і Державної служби статистики по обсягу виручки в розрізі галузей економіки – каже очільник УКАБ.

Так от, за 2019 рік ставка по вказаній методиці для сільського господарства склала - 1,2%, для всієї переробної промисловості - 0,9%, постачання електроенергії, газу, пари - 1,1%, для будівництва - 1,1%, для оптової і роздрібної торгівлі - 0,7%. Реально вище податкове навантаження лише у добувної промисловості - 6,4%, де левову частку сплати податку на прибуток забезпечують державні компанії, що видобувають природній газ та нафту. Можливо, якщо брати промисловість як середнє по добувній, переробній та енергетиці, то й буде 2%. Але поки виглядає  так, що аграріїв хочуть прирівняти до рівня нафто-газодобувних компаній. Цікаво десь в Саудівській Аравії чи Кувейті теж така логіка в податківців?

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР