Як сівалка BioDrill допомагає економити

2015-03-13 10:05:43 6280
Як сівалка BioDrill допомагає економити

Cівалка BioDrill на культиваторах Väderstad – найбільш економічний спосіб посіву сидеральних культур і озимого ріпаку.

B останні роки, на жаль, значно посилилася деградація ґрунтів. Причин цього декілька: по-перше, збільшуються площі під чистими парами і просапними культурами, по-друге, майже не впроваджуються ґрунтозахисні системи обробітку ґрунту в ерозійно-небезпечних зонах, по-третє, внесення органічних добрив практично припинилося через масове скорочення поголів’я худоби. Важливим є й те, що без внесення органіки на чорноземах знижується ефективність застосування мінеральних добрив. Тому більшість господарств все частіше залишають на полях більшу частину пожнивних решток. Доводить свою ефективність і практика висіву сидератів в період між вирощуванням основних культур і в якості зайнятого пару.

Оскільки між основними вирощуваними культурами зазвичай невеликий проміжок часу для підготовки ґрунту і сівби сидеральних культур, шведськими конструкторами заводу Väderstad було розроблено міні-сівалку BioDrill. Вона може бути додатково встановлена на культиваторах типу TOP DOWN, CARRIER, CULTUS, котках ROLEX i REXIUS та сівалках типу RAPID, SPIRIT. Така технологія дозволяє значно економити паливо і робочий час в період посівної. Міні-сівалка BioDrill, встановлена на одну з цих машин, здатна одночасно з культивацією та прикочуванням проводити швидкий і надійний посів сидератів та інших дрібнонасіннєвих культур, в тому числі, озимого ріпаку. Це особливо зручно в несприятливий період посухи, коли важлива кожна краплина води.

В системі охорони ґрунтів посіви сидератів є чи не найголовнішим заходом поліпшення їх фізичних властивостей. Добре розвинене коріння сидеральних культур сприяє механічному розпушуванню землі, протидіє переущільненню технікою, зокрема колісними машинами і знаряддям, поліпшуючи при цьому водний, повітряний і тепловий режими. Сидерати також є гарним заслоном у зменшенні шкідливої дії вітрової і водної ерозій. Вони попереджають видування і змивання поверхневого родючого шару ґрунту, прикриваючи його від вітру і дощових потоків. «Зелене добриво» пригнічує ріст бур’янів, а деякі його види сприяють знищенню шкідників і хвороб. Наприклад, щільний посів гірчиці значно зменшує кількість дротяників. Сидеральні культури захищають ґрунт від вивітрювання і мінералізації органічних речовин, знижують вимивання поживних речовин в глибші шари, утримуючи їх в середньому родючому шарі.

Ці корисні рослини розчиняють важкодоступні форми поживних речовин, які згодом легко засвоюються наступними культурами. Вони також створюють сприятливі умови для життя черв’яків, а з часом, під дією мікроорганізмів, виділяють мінеральні елементи, які необхідні для наступних культур. За дією на розвиток і врожайність сільськогосподарських культур сидерати наближаються до підстилкового гною в дозі 20-30 т/га. При цьому витрати на вирощування сидератів у 3-4 рази нижчі, ніж на удобрення звичайним гноєм. З кожної тонни зеленої маси утворюється 30 кг гумусу, тобто близько 600-800 кг на гектар.

Кузь Володимир Миколайович
Директор ТОВ «Рута-Плюс»
Міні-сівалку BioDrill 360 вирішили випробувати в господарстві ТОВ «РутаПлюс» (с. Криворіжжя Добропільського району Донецької області) для сівби озимого ріпаку одночасно з обробітком дисковим культиватором Carrier 820.
– Дізнавшись про можливість даного агрегату, ми вирішили спробувати провести ним сівбу озимого ріпаку й порівняти її з традиційною технологією, що передбачає підготовку ґрунту, сівбу звичайною сівалкою та післяпосівне коткування. Відразу після збирання попередника (озимого ячменю) ми обприскували поля препаратом-деструктором для активізації розкладання соломи, потім обробляли дисковим культиватором Carrier 820 з робочою шириною захвату 8,2 м для провокації бур’янів і падалиці.

Щоб вдалися сидеральні посіви після збирання основної культури, їх потрібно посіяти до 15 серпня, до того ж в такий пізній строк треба сіяти холодостійкі культури: гірчицю білу, редьку олійну, ярий ріпак. Найкращий результат для отримання дружніх сходів і наступного росту сидератів дає поверхневий обробіток ґрунту. У різних ґрунтово-кліматичних умовах України тривалість безморозного періоду після збирання ранніх культур, зокрема озимих та ранніх ярих зернових, становить 60-80 днів.

За тривалістю вегетації сидеральні культури можна поділити на три групи:

  • короткий вегетаційний період (45-60 днів): фацелія, гірчиця біла, редька олійна, гречка та ін.;
  • середній вегетаційний період (60-80 днів): горох, люпин вузьколистий, серадела та ін.;
  • довгий вегетаційний період (більше 80 днів): люпин жовтий, кормові боби та ін.

Для використання в якості сидератів найбільше підходять дві групи культур: бобові, що дають зелену масу, багату на поживні елементи, особливо азот, а також хрестоцвіті, що відзначаються швидким ростом і високим урожаєм зеленої маси. Ці культури за досить короткий вегетаційний період здатні формувати від 100 до 300 центнерів зеленої маси на гектар.

Міні-сівалка BioDrill може встановлюватись на різні типи машин TOP DOWN, CARRIER, CULTUS

Оптимальні норми висіву сидеральних культур такі: гірчиця 18-20 кг/га; редька олійна 15-25 кг/га; ріпак 6-8 кг/ га; фацелія 10-12 кг/га; серадела 50-70 кг/га; серадела + фацелія 30+5 кг/га; гірчиця + фацелія 15+5 кг/ га; гречка 60-70 кг/га; вика яра 100-120 кг/га; вика озима + фацелія 40+5 кг/га. У початковий період росту посіви доцільно підживити азотними добривами в розрахунку 50-60 кг на кожен гектар. Зелену масу сидератів загортають у ґрунт на початку цвітіння, соковитою, з максимальним вмістом води. Тоді вона розкладається і виділяє азот швидше, ніж підстилковий гній. Найкращим агрегатом для виконання даної операції є Top Down, який одночасно подрібнює сидерати дисками, перемішує їх з ґрунтом лапами, вирівнює поверхню і прикочує її важкими котками. Після загортання зеленої маси сидератів у ґрунт значно підвищуються врожайність наступних культур: зернових – на 5-10 ц/га, картоплі та цукрового буряку – на 30-50 ц/га.

Велика кількість соломи – це також не проблема для культиватора Cultus

Як показали результати досліджень, застосування мінісівалки BioDrill призводить до появи якісних, рівномірно розподілених по полю сходів. Після вдалих випробувань сівалки більшість фермерів і господарств почали сіяти озимий ріпак на зерно саме цим способом. Вони залишаються задоволеними, оскільки можуть провести сівбу в стислі терміни з малими затратами й отримати високий урожай.

В перевагах такої технології вже впевнились і українські аграрії. З кожним роком попит на міні-сівалки BioDrill зростає. Основною причиною цього є постійне збільшення в Україні посівів сидеральних культур і озимого ріпаку. Складні кліматичні умови в період після збирання попередника (спека та посуха) вимагають від аграріїв вирішити проблему вибору: спробувати використати залишкову вологу в ґрунті й провести одночасну сівбу за один прохід ґрунтообробного агрегату чи провести обробіток і чекати сприятливих умов для сівби? Якщо проводити обробіток і сівбу з розривом у часі в умовах незначної вологості в ґрунті, можна втратити залишкову вологу і взагалі не отримати бажаних сходів. Логічно визріває єдине правильне рішення – не гаяти час. Для сівби ріпаку один серпневий день набагато цінніший, ніж кілька робочих днів у вересні чи жовтні.

Посів комбінацією культиватора і міні-сівалки BioDrill має свої переваги

Осінь – це найкращий період для вирощування озимого ріпаку. Тому кількаденна концентрація на посіві в оптимальні терміни (саме в серпні) приносить заслужену нагороду: здорові посіви і високий врожай. Чим далі відкладається сівба озимого ріпаку, тим менша буде врожайність і зимова стійкість. Постійні спостереження за дослідними ділянками в Швеції показали, наскільки важливим є вчасний висів культури. Наприклад, в 2008 році врожай знизився на 15 кг з 1 га за причини одноденної затримки посівної. Аналогічне дослідження в Данії показало, що затримка посівної призвела до зниження врожаю на 50 кг з 1 га за умов нормальної осінньої погоди, незважаючи на те, що використовувались різноманітні види гібридів. Безумовно, важливим для аналізу й оцінки експериментальних результатів є дотримання всіх технологічних процесів: вчасний основний обробіток ґрунту, підживлення, знищення бур’янів. Проте можна констатувати беззаперечний факт: поява широкозахватних культиваторів Väderstad та встановлених на них сівалок BioDrill дала можливість виконувати за 1 день такий об’єм посівних робіт, на який раніше був потрібен тиждень.

Пульт управління сівалки в кабіні трактора показує засіяну площу,оберти вентилятора, норму висіву та оберти висівної котушки

Ріпак – друга в Україні олійна культура, за площею посіву та валовим виробництвом він поступається лише соняшнику. Для вирощування культури залежно від року використовується біля 3-4 % ріллі. Валовий збір насіння ріпаку в країні був рекордним у 2008 році: він становив понад 2,8 млн т, що майже втричі перевищувало показники попереднього року. В результаті незадовільної перезимівлі озимого ріпаку в 2009 і 2010 роках під культуру було зайнято відповідно 1,01 і 0,91 млн га (зокрема, 0,8 млн га озимого ріпаку і 0,11 млн га – ярого). Середня врожайність озимого ріпаку в 2008 році становила 20,8 ц/га, у 2009 р. – 18,7 ц/га, у 2010 р. – 17,5 ц/га.

Ріпак за останнє десятиріччя зміцнив свої конкурентні позиції на світовому ринку серед олійних культур: суттєво збільшились валові збори насіння та розширились ринки збуту, а ринкові ціни на насіння і продукти його переробки досягли досить високого рівня.

Розподільчі форсунки рівномірно розташовані по всій робочій ширині

У грунтово-кліматичних умовах України для нормального росту та розвитку рослин озимого ріпаку слід висівати високоякісне насіння сортів з нормою 4-6 кг/га (якщо за нормальних умов сходить 0,8-1,2 млн насінин на гектар), насіння гібридів – 3,0-3,6 кг/га. Омтимальними вважаються посіви, якщо кількість рослин восени складає 80-100 на 1 м2, а 40-50 рослин на 1 м2 після зими забезпечує високу врожайність. Для нормального розвитку рослинам ріпаку перед входженням в зиму необхідно 60-80 днів з сумою активних температур 600-800 °С. До настання зими рослини повинні загартуватися, утворити розетку з 7-8 листків. Найкраще перезимовують рослини висотою 10-15 см, коли точка росту винесена над поверхнею ґрунту не більше ніж на 1 см, а діаметр кореневої шийки дорівнює 0,6-1 см. Ріпак витримує температури на рівні кореневої шийки до –13-15 °C.

Завдяки дослідженням, проведеним у Швеції, було доведено, що оптимальна щільність висіву гібриду насіння озимого ріпаку становить 50 рослин на 1 м2 (якщо це гібрид високої якості), проте максимальна кількість рослин взагалі не повинна перевищувати 60 шт. на 1 м2. Краще сіяти рідше, ніж занадто густо, дотримуючись при цьому рівномірності посіву. Стійкість сорту (гібриду) та точність посіву – необхідні умови отримання високого врожаю.

Ковтун Григорій Павлович
Директор ПП АФ «Довжанська»
Відмінні результати отримали й в господарстві ПП аФ «Довжанська» (с. Довжанське Свердловського району луганської області). В господарстві було засіяно 670 га озимого ріпаку, з них половина за допомогою Carrier 820+BioDrill 360, а інша половина – за традиційною технологією.
– Після збирання попередників (озимої пшениці і озимого ячменю) ми обприскували поля гербіцидами суцільної дії і чекали оптимальних строків сівби озимого ріпаку. Перед сівбою вносили мінеральні добрива і відразу сіяли озимий ріпак агрегатом Carrier 820+BioDrill 360. Такого результату ми навіть і не очікували! Ця технологія не поступається високовартісним посівним комплексам, а по деяких позиціях навіть краща: висока швидкість сівби, підвищена продуктивність, економія ресурсів, рівномірність і якість сходів.

Посів комбінацією культиватора і міні-сівалки BioDrill має свої переваги: ця техніка дозволяє сіяти ріпак за різноманітних погодних умов. Наприклад, культивація культиваторами TopDown або Cultus в умовах сухого верхнього шару і вологого нижнього допомагає підняти вологий ґрунт у посівний шар і розподілити там насіння ріпаку, що покращує умови проростання. Тут особливо потрібен якісний обробіток ґрунту, який би не порушував своєрідний баланс між рівнем вологи та глибиною. В залежності від умов проведення сівби, норму висіву насіння потрібно збільшувати на 7-10 %.

Посіви міні-сівалкою BioDrill 360 у Добропільському районі

В середньому насінина озимого ріпаку важить 4-6 мг. Якщо порівняти її з масою озимої пшениці, яка в 10 раз більша, то стає цілком очевидно, що ріпакове насіння має відносно низький запас поживних речовин, необхідних для проростання. З цієї причини висіяний ріпак вкрай важливо забезпечити достатніми запасами вологи. Саме достатній рівень вологи та відповідна глибина висіву допомагає частково компенсувати нестачу енергії самої насінини.

Після збирання попередника, особливо зернових, на поверхні залишається багато пожнивних решток, які ускладнюють проведення сівби. Боротьба зі стернею – це найважливіший момент у посіві озимого ріпаку з BioDrill. Стерня повинна загортатися в ґрунт: якщо вона знаходиться на поверхні, то висіяна культура проростає нерівномірно. Пожнивні рештки теж потребують спеціального обробітку. Їх необхідно рівномірно розподіляти на ширину жниварки комбайна. Основна маса решток, не менше 80 %, має бути довжиною не більше 10 см.

Посіви міні-сівалкою BioDrill 360 на Одещині

Після проходу комбайну, навіть у випадку певних збоїв в його роботі, не повинна залишалася велика стерня. Після збору врожаю з великою кількістю пожнивних решток варто збільшити дозу азоту, оскільки він сприяє швидкому перегниванню соломи. Наприклад, якщо обробляти ґрунт після озимої пшениці, яка зазвичай залишає після себе велику кількість пожнивних решток, найменшою дозою азоту є 20 - 30 кг/га. Найбільш оптимальним варіантом є укладання соломи зернових в тюки, якщо час і умови дозволяють це зробити.

Стерня і солома повинні добре загортатися в грунт. Якщо уникати глибокого обробітку грунту, то солома залишається на поверхні. За незначної кількості пожнивних решток на поверхні іноді можна культивувати та сіяти BioDrill одночасно. Якісна культивація з сівбою буде сприяти перегниванню соломи, що в свою чергу значно полегшить процес укорінення насіння. Якщо ж після збирання на полі наявні сліди і колії, зроблені комбайном або іншими транспортними засобами, то їх варто попередньо розпушити.

Дослідження R2-4143 чітко показало різницю між ділянками, обробленими TopDown+BioDrill, та ділянками прямої сівби, зробленою за допомогою сівалки Rapid Väderstad. Якщо ж до сівалки додається система дисків (ділянка Д), то обробіток ґрунту покращується: ретельність загорнення соломи безпосередньо впливає на стабільність врожаю. Звичайно, врожай нас цікавить не тільки з точки зору кількості, але й якості. Неоднорідність насіння виникає внаслідок поганого обробітку ґрунту: в результаті цього рослини ростуть нерівномірно, що в свою чергу призводить до низької якості врожаю.

Найвищого рівня врожаю можна досягнути лише на чистих від бур’янів полях. Часто після сівби у посівах з’являються бур’яни і падалиця культурних рослин, які необхідно знищити. Восени варто зробити обприскування меншою дозою гербіцидів: це дасть кращий результат. Змішування гербіцидів з метою знищення бур’янів і падалиці культурних рослин є хімічно допустимою нормою.

Засіяні ділянки поля з соломою та пожнивними рештками можуть стати розсадником для різних шкідників. Культивація з якісним перемішуванням соломи з ґрунтом є досить ефективною зброєю в боротьбі з ними.

Одночасний обробіток культиватором і сівба сівалкою BioDrill допомагає зберегти час та гроші. У порівнянні з традиційною технологію, яка базується на використанні плуга, таке агрегатування дозволяє значно економити робочі ресурси та паливо: економія часу становить приблизно 1 год/ га, пального – 30 л/га.

BioDrill 360 – пневматична сівалка, створена для культиваторa Cultus 420-500. BioDrill має електронний привід з точним дозуючим пристроєм для висіву зерна від 1 до 30 кг/га, який взаємозв’язаний з радаром швидкості. Для забезпечення роботи сівалки BioDrill необхідна постійна подача електроенергії – 12 В i 25 A (240 Вт), а для роботи вентилятора – подача масла 35 л/хв, 180 бар. Сівалка має просту систему налаштування норми висіву, для цього потрібно всього декілька хвилин. Мішок для калібрування кріпиться до сівалки BioDrill і заповнюється насінням. Вага зразка заноситься до пульта управління в кабіні трактора. Комп’ютер підраховує зв’язок між вагою висіяного насіння і кількістю обертів, зроблених висівною котушкою.

Насіннєвий ящик сівалки має об’єм 360 л. Він встановлений невисоко, що полегшує доступ під час повторного заповнення та дозволяє просто позбавитись залишків насіння після сівби. Дозувальна система висіває всю кількість зерна до останнього кілограма, точно витримуючи норму висіву. Зерно розподіляється через спеціальний пристрій по всій ширині захвату. Розподільчі форсунки встановлені на відстані 40-50 см одна від одної, що гарантує рівномірний розподіл насіння. Пульт управління сівалки в кабіні трактора показує засіяну площу, оберти вентилятора, норму висіву та оберти висівної котушки. Системою досить легко керувати: норму висіву можна зменшити або збільшити в процесі роботи прямо з кабіни трактора, встановивши додаткову бокову панель на комп’ютері.

Максимальна глибина обробітку ґрунту культиватором Cultus становить 25 см, але машина також добре функціонує і на меншій глибині. Оптимальна глибина обробітку – 10-15 см. Форма робочих органів культиватора Cultus дозволяє добре перемішати грунт за один прохід, що створює сприятливі умови для росту озимого ріпаку. Cultus єфективно перемішує пожнивні рештки з верхнім шаром ґрунту навіть на малих швидкостях (7-9 км/ год). Велика кількість соломи – це також не проблема для культиватора Cultus. Для хорошого обробітку соломи перед сівбою BioDrill достатньо пройти Carrier або Cultus. Під час роботи культиватора з BioDrill насіння розподіляється перед прикочувальним котком. Стальні або гумові котки добре прикочують ґрунт, забезпечуючи добрий контакт насіння з ґрунтом та збереження вологи.

Багатофункціональний культиватор TopDown має практично все, що необхідно для сучасного обробітку ґрунту. Для ефективної сівби сидератів та дрібнонасіннєвих культур він обладнується сівалкою BioDrill. Оскільки обробіток ґрунту культиватором TopDown здійснюється поступово (спочатку дисками, потім культиваторними лапами), то кількість грудок на поверхні грунту помітно зменшується. Глибина обробітку дисків і культиваторних лап повністю регулюється під час роботи машини і також підлаштовується до умов кожного поля. Глибину обробітку можна плавно відрегулювати від 5 до 25 см. Найкраща робота забезпечується на швидкості 10-15 км/год.

На сьогоднішній день створена сівалка BioDrill для всіх моделей дискових культиваторів Carrier з робочою шириною захвату до 12,25 м. Розподільчі форсунки для насіння розташовані близько до землі відразу за секцією робочих дисків. В Carrier насіння розподіляється рівномірно та покривається ґрунтом завдяки дискам та коткам. BioDrill з культиватором Carrier підходить для обробітку стерні з одночасною сівбою сидератів. Так можна висівати й ріпак (за умов незначної кількості пожнивних решток). Для хорошого обробітку стерні ми рекомендуємо попередньо пройти культиваторами Carrier, Cultus або TopDown для того, щоб додатково подрібнити і перемішати її з ґрунтом перед використанням BioDrill з культиватором.

Весною для підсіву зернових ідеально підходять котки Rollex i Rexius з сівалкою BioDrill 360. Зерно розсівається за допомогою розподільчих форсунок позаду вирівнювальних планок Crossboard. З допомогою сівалки BioDrill та агрегатів Carrier, Rollex i Rexius на добре підготовлених площах за традиційною системою (з використанням плуга) можна проводити сівбу багаторічних трав та сидератів на зайнятих парах.

Іванов Олександр Валерійович
головний агроном СФГ «Зерновоє»
В господарстві СФГ «Зерновоє», що знаходиться в Одеській області Комінтернівського району село Кремидівка за один сезон (веснаосінь) обробили 9000 га землі дисковим культиватором Carrier 820 з них 300 га посіяно озимого ріпаку в комбінації з міні-сівалкою BioDrill 360. Норма висіву при цьому становила 4 кг/га.
– На даному етапі результати повністю виправдали очікування, навіть більше, сходи отримали дружні, рівномірно розподілені по площі, що дає передумови формування гарних посівів для перезимівлі і отримання високого рівня врожаю. В господарстві трактор Fendt 936 Vario, який агрегатує культиватор Carrier 820 з монтованою міні-сівалкою BioDrill 360. Під час роботи агрегат працює на швидкості 13,5-15 км/год з продуктивністю 150 га/добу та середньою витратою пального 4,5 л/га.

У господарствах, де багаторічні трави висівають одночасно з сівбою зернових, можна встановити міні-сівалку BioDrill на Rapid або Spirit. У сівалки Rapid висів дрібнонасіннєвих культур та багаторічних трав відбувається перед проходом прикочувальних коліс, що гарантує добрий контакт насіння з ґрунтом та появу дружніх сходів. У сівалки Spirit висів здійснюється перед висівними сошниками насіння основних культур.

Є сівалки моделей BioDrill 180 i 250, створені для культиваторів Cultus 300, 350 i 400, TopDown 300 i Carrier 300, 350 i 400. Ці моделі розраховані для культиваторів, які не мають гідравлічних пристроїв складання і розкладання. BioDrill 180 i 250 має надійну систему дозування, через яку насіння вільно випадає під дією власної ваги, бункер для зерна може вміщати 180 л та 250 л відповідно. Сам бункер для зерна встановлений невисоко, що полегшує доступ до нього під час повторного заповнення.

Застосування міні-сівалки BioDrill призводить до появи якісних, рівномірно розподілених по полю сходів

Також його просто очистити від залишків зерна після сівби. Контролювати кількість зерна дуже легко, адже датчик знаходиться в самому бункері. Висівна система приводиться в дію з допомогою електричного двигуна, а встановлений радар забезпечує безперервний контроль швидкості з високим рівнем точності. Для електроприводу висівного апарату необхідно забезпечити живлення 12 В i 25 A (240 Вт). Встановлення норми висіву проводиться дуже легко: у жолобі, який розміщується під насінняпроводами. Після контрольного виміру результат заноситься до пульту управління. Зв’язок між нормою висіву та кількістю обертів висівної котушки підраховується пультом управління для того, щоб настроїти систему. На 1 м робочої ширини захвату припадає 7-8 насінняпроводів. Якщо норма висіву становить менше 1 кг/га, зерно сіється з дуже високою точністю.

Виходячи з багаторічного досвіду експлуатації та результатів дослідження сівби міні-сівалкою BioDrill, встановленої на культиватори типу Top Down, Carrier, Cultus на котках Rolex і Rexius та сівалках Rapid і Spirit можна зробити наступні висновки:

Міні-сівалка BioDRill

  • має надійну та просту конструкцію;
  • відрізняється легкістю експлуатації і встановлення норми висіву;
  • є ефективною для сівби більшості сидеральних культур і ріпаку;
  • сприяє утворенню якісних рівномірних посівів;
  • дає можливість отримати нормальні сходи за незначної залишкової вологи в ґрунті відразу після збирання культури-попередника;
  • забезпечує значну економію палива (до 30 л/га) та робочого часу (до 1 год/га) в порівнянні з традиційною системою обробітку ґрунту і сівби (з використанням плуга).

Табл. 1. Порівняльні посіви озимого ріпаку за різних варіантів підготовки ґрунту і сівби на дослідній ділянці R2-4143 в 2008 p. у Швеції (Halleberga, Ostergotland)

Дослідна ділянка

Обробіток ґрунту і сівба

Врожай, кг/га

Прибавка врожаю, кг/ га

Рівень врожаю,% відносно контрольного варіанту А

А

Оранка, сівба Rapid

3050

-

100

Б

Carrier, сівба Rapid

3070

+20

101

B

TopDown+BioDrill, неглибока культивація

3350

+300

110

Г

TopDown+BioDrill, глибока культивація

3330

+280

109

Д

Пряма сівба Rapid з системою дисків

3160

+110

104

Е

Пряма сівба Rapid без системи дисків

2770

-280

91

Табл. 2. Традиційна система обробітку і сівби

Операція

Робоча ширина, м

Робоча швидкість, км/год

Коефіцієнт використання робочого часу

Продуктивність, га/год

Затрати часу на гектар, год/га

Витрати палива, л/га

Оранка

3,2

8

0,55

1,4

0,71

19,3

Коткування

10,2

10

0,75

7,7

0,13

5,1

Культивація

10,0

12

0,75

9,0

0,11

4,9

Культивація

10,0

12

0,75

9,0

0,11

4,9

Сівба

6,0

12

0,60

4,3

0,23

7,9

 

 

 

 

Всього

1,29

42,1

Табл. 3. Одночасний обробіток культиватором і сівба сівалкою BioDrill

Операція

Робоча ширина, м

Робоча швидкість, км/год

Коефіцієнт використання робочого часу

Продуктивність, га/год

Затрати часу на гектар, год/га

Витрати палива, л/га

Культивація з одночасною сівбою BioDrill

4,2

11

0,60

2,8

0,36

12,5

 

 

 

 

Всього

0,36

12,5

Більше дізнатися про техніку Vaderstad: vaderstad.com/ua та на FB.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР