1

Тема: Барна стійка на кухні, яка висота оптимальна?

Планую робити на кухні барну стійку, але не можу визначитися з висотою. Хочу, щоб можна було спокійно стояти поруч, не нахиляючись, і щоб усе виглядало гармонійно з рештою меблів. Мій зріст 182 см, і коли пробую біля звичайної стільниці 90 см, відчуваю, що треба трохи нагинатися. Чи варто робити барну стійку вищою, скажімо, близько метра, чи навіть більше? Як у вас, хто вже зробив подібне?

2

Re: Барна стійка на кухні, яка висота оптимальна?

Я колись теж довго вагалася з висотою барної стійки. У нас зріст з чоловіком різний, він 185 см, я 167 см, і знайти золоту середину було непросто.
Зрештою зробили близько 105 см, і це виявилося ідеальним компромісом, стояти зручно, руки природно лягають на поверхню, і табурети підібрали так, щоб сидіти теж було комфортно. Після року використання жодного разу не пошкодували.

3

105 см звучить непогано. Але от цікаво де краще шукати інформацію, щоб точно не промахнутись із висотою? У кожного ж свої пропорції, і не хочеться зробити забагато чи замало.
Читав, що стандартна робоча зона має бути до метра, а барна ще вища. Може, є якісь зручні таблиці чи статті, де пояснюють, як підбирати висоту під зріст, і враховано, чи це зона для стояння, чи для сидіння?

4

Я якраз колись шукала щось подібне, бо теж не хотілося на око робити.
Знайшла багато корисного по цьому питанню, можна подивитися інформацію в статті від Kitchen Studio, яка стандартна висота кухні
Там добре пояснюють різницю між звичайною стільницею ~90–95 см і барною ~100–110 см, а ще дають поради, як підібрати висоту під свій зріст і тип використання.
Я орієнтувалася саме на ті дані,  врахувала комфорт стояння, відстань для ніг і висоту табуретів. Результат зручно всім, і виглядає сучасно. Якщо плануєш, щоб стійка була не лише декоративна, а й робоча краще не нижче 100 см, тоді не доведеться примушуватися.

https://skrinshoter.ru/s/291025/kUZ0ysFk.jpg?download=1&name=%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%88%D0%BE%D1%82-29-10-2025%2009:56:49.jpg