1

Тема: Хто відповідає за захист персональних даних при онлайн кредиті?

Народ, хто розбирається, поясніть, хто реально відповідає за мої персональні дані, коли оформляю кредит онлайн? МФО, банк, чи взагалі треті особи? Трохи напружує, що при реєстрації треба завантажувати паспорт і код, а потім невідомо, де ці фото опиняться. Яку відповідальність вони несуть, якщо раптом відбудеться витік інформації? Хочеться розуміти, наскільки це безпечно в реальних умовах, а не на папері.

2

Re: Хто відповідає за захист персональних даних при онлайн кредиті?

Юридично відповідальність несе сама фінансова компанія, яка видає кошти. Це зафіксовано в законодавстві, вони виступають володільцем бази персональних даних. Ти сам даєш письмову згоду на їх обробку, коли ставиш галочку в електронному договорі. Звісно, вони передають інформацію в бюро кредитних історій та партнерам для перевірки скорингу. Твої дані не просто лежать у них, вони циркулюють між системними учасниками ринку.

3

Тобто галочка в договорі це фактично карт-бланш для них. А якщо я не хочу, щоб мої дані гуляли між їхніми партнерами, чи можу я якось обмежити цей процес? Наприклад, заборонити передачу інформації третім особам після того, як кредит буде погашено. Чи є якийсь дієвий механізм, щоб вимагати видалення своїх документів із їхніх серверів, чи це марна трата часу і вони все одно зберігатимуть усе роками через вимоги фінансового моніторингу?

4

Вимагати видалення можна, але компанії зазвичай тримають архів документів ще кілька років після завершення договору через внутрішні правила фінансового моніторингу. Якщо хочеш зрозуміти механізми захисту, подивись де FreeStyle Credit детально описує процес обробки та зберігання інформації. Найкраща порада це обирати тільки ліцензовані сервіси, які мають публічну політику конфіденційності.
Перед реєстрацією витрать хвилину на прочитання розділу про безпеку, щоб не підписувати згоду на спам або передачу даних рекламникам.
Це значно знижує ризики отримати зайві дзвінки в майбутньому.
https://i.postimg.cc/mZYf1Jh3/image.png