1

Тема: Хто вже отримував грант на СЕС у 2025 році?

Хтось отримував грант або компенсацію на СЕС у 2025 році? Цікавить саме досвід власників приватних будинків, як подавали заявку, які документи вимагали, скільки чекали рішення і чи потрібно було частину вартості станції оплачувати самостійно? Хочеться зрозуміти реальний порядок дій, а не просто загальні умови з сайтів.

2

Re: Хто вже отримував грант на СЕС у 2025 році?

Я б спочатку не поспішав купувати обладнання. У 2025 році діяли різні програми підтримки, і умови залежали від типу об'єкта та способу фінансування. У мене найбільше часу зайняли розрахунок потужності, кошторис і підготовка документів. Тому краще спочатку визначити потреби будинку, а вже потім підбирати програму.

3

Тобто правильно розумію, що спочатку треба зробити нормальний розрахунок СЕС, а вже потім подаватися? Я якраз думав, що можна спочатку вибрати комплект, а документи оформити після покупки. Якщо ще й акумулятор планувати, то взагалі незрозуміло, як правильно порахувати всю систему та які витрати можуть врахувати.

4

yaroslavs написав:

Тобто правильно розумію, що спочатку треба зробити нормальний розрахунок СЕС, а вже потім подаватися? Я якраз думав, що можна спочатку вибрати комплект, а документи оформити після покупки. Якщо ще й акумулятор планувати, то взагалі незрозуміло, як правильно порахувати всю систему та які витрати можуть врахувати.

Так, краще починати саме з розрахунку. Я б визначив середнє споживання будинку, потрібну потужність СЕС, ємність акумулятора і бажаний час автономної роботи. Потім уже перевірив би, яка програма фінансування підходить саме під ваш випадок. У 2025 році під словом грант часто мали на увазі різні механізми підтримки, тому важливо дивитися конкретні умови, а не тільки назву програми.

Можна також звернутися до Sanlarix і попросити прорахувати станцію під будинок: потужність, акумулятор, монтаж та загальну вартість. Я б саме так і зробив — спочатку отримав детальний кошторис і список документів, а вже потім вирішував питання фінансування. Якщо шукаєте гранти на сонячні панелі 2025 https://sanlarix.com.ua/granty-ta-kredy … -ukrayini/ обов'язково уточнюйте, чи йдеться про безповоротну допомогу, компенсацію чи пільгове кредитування. Це принципово різні речі. І не варто купувати обладнання наперед, поки не зрозумілі умови конкретної програми та порядок підтвердження витрат.
https://sanlarix.com.ua/wp-content/uploads/2024/06/6kvt_solax_inverter-300x300.jpg.webp