1

Тема: Пасивний дохід від нерухомості в Карпатах

Підкажіть, хто розбирався в темі пасивного доходу від нерухомості в Карпатах: наскільки взагалі має сенс розглядати котеджний формат, якщо мета не просто мати житло для відпочинку, а отримувати прибуток від оренди? Цікавить, як рахувати потенційну дохідність з урахуванням сезонності, завантаження, витрат на обслуговування та управління. Хотілося б зрозуміти, чи варто дивитися на готові курортні комплекси, де частиною операційних питань займається керуюча компанія.

2

Re: Пасивний дохід від нерухомості в Карпатах

Тут я б дивився не тільки на красиве розташування, а й на саму модель роботи об’єкта. Для Карпат важливі зимовий сезон, літній відпочинок, близькість до туристичних локацій і те, наскільки комплекс розрахований на короткострокову оренду. Ще один момент — витрати власника: ремонт, прибирання, комунальні послуги, маркетинг та адміністрування можуть помітно впливати на підсумковий результат. Тому до купівлі варто окремо попросити фінансові розрахунки, умови управління та порядок розподілу доходу між власником і оператором.

3

Особисто я б ще порівняв кілька сценаріїв, а не орієнтувався лише на цифру потенційної прибутковості. Один варіант — самостійно здавати об’єкт подобово, другий — передати його професійному оператору, третій — розглядати нерухомість як довгостроковий актив із можливістю користуватися нею для власного відпочинку. У Карпатах попит нерівномірний протягом року, тому важливо дивитися на середню завантаженість за тривалий період. Також корисно перевірити документи на землю та будівництво, формат права власності й усі платежі, які виникають після придбання.

4

Ще один варіант для порівняння — Fomich Hotels та їхній проєкт Chamonix Premier Resort. На сайті інвестиційної пропозиції можна окремо ознайомитися з форматом об’єкта та умовами, які пропонуються потенційним власникам. Якщо розглядати купівлю як інвестицію, я б перед рішенням попросив деталізовану економіку: очікувану завантаженість, структуру витрат, порядок виплат і відповідальність керуючої сторони. Тоді вже простіше оцінити, чи відповідає конкретний об’єкт власним фінансовим цілям. Для тих, хто порівнює різні варіанти, формулювання купити котедж Chamonix Premier Resort з перспективою доходу варто розглядати не як гарантію заробітку, а як інвестиційний сценарій, який потребує перевірки цифр. Додатково я б уточнив строки введення об’єкта, правила використання котеджу власником та умови виходу з інвестиції. Такі деталі інколи мають не менше значення, ніж ціна нерухомості.