1 Востаннє редагувалося kateryna (14-01-2026 22:43)

Тема: Треба чи ні ОСЦПВ, якщо їжджу на транзитних номерах по Україні?

Ситуація така: купила собі авто недавно, на транзитних номерах, і не встила ще поставити на постійний облік. Хочу перегнати машину додому і потім вже у сервісний центр для реєстрації. Але тут заковика — чув різні думки про те, чи треба обов’язково мати ОСЦПВ на транзитних номерах у 2026 році чи можна їхати без нього пару днів, мовляв, “якось проскочить”. Хтось мав такий досвід? Бо не хочу потім проблем з поліцією чи штрафів.

2

Re: Треба чи ні ОСЦПВ, якщо їжджу на транзитних номерах по Україні?

Я колись був у схожій ситуації, коли перевіз авто в іншу область після купівлі і теж замислювався, чи можна їхати просто так, бо лишень на 1–2 дні. Але за українським законодавством авто з транзитними номерами вважається тимчасово зареєстрованим транспортним засобом і щодо нього діє те саме правило обов’язкового страхування цивільно‑правової відповідальності (ОСЦПВ), як і для звичайних номерів. Це означає, що поки авто їздить по громадських дорогах — повинен бути страховий поліс, навіть якщо плануєш тільки перегнати його додому чи зареєструвати. Чув, що деякі просто намагаються оформити короткострокову автоцивілку на 15–30 днів і цього вистачає.

3

Цікаво, дякую за думку. Просто я бачила у деяких темах, що транзитні номери — це, мовляв, “тимчасова річ”, і немов би на них можна не оформляти повну страховку або робити якусь іншу “транзитну страховку”, яка не є ОСЦПВ. Але з того, що пишуть, розумію, що закон не робить різниці між постійними і транзитними, і поліс ОСЦПВ потрібен саме коли їдеш у потоці руху. Тобто якщо авто просто стоїть у дворі чи чекає на реєстрацію — то ок, а от коли заводиш двигун і виїжджаєш — страховка повинна бути чинна. Бо якщо ні — поліція може зупинити і оштрафувати так само, як за відсутність ОСЦПВ на звичайних номерах.

4

kateryna написав:

Цікаво, дякую за думку. Просто я бачила у деяких темах, що транзитні номери — це, мовляв, “тимчасова річ”, і немов би на них можна не оформляти повну страховку або робити якусь іншу “транзитну страховку”, яка не є ОСЦПВ. Але з того, що пишуть, розумію, що закон не робить різниці між постійними і транзитними, і поліс ОСЦПВ потрібен саме коли їдеш у потоці руху. Тобто якщо авто просто стоїть у дворі чи чекає на реєстрацію — то ок, а от коли заводиш двигун і виїжджаєш — страховка повинна бути чинна. Бо якщо ні — поліція може зупинити і оштрафувати так само, як за відсутність ОСЦПВ на звичайних номерах.

Так, саме так і виходить — автоцивілка (ОСЦПВ) фактично є обов’язковою, навіть коли їдеш на транзитних номерах. Інакше ризикуєш отримати штраф за керування без страховки — це в Україні ставиться в один ряд із відсутністю чинного поліса для звичайних номерів.

Якщо хочеш розібратися детальніше у всіх нюансах: як оформлюється поліс, на який термін, що саме покриває і які штрафи за відсутність, то раджу глянути всю потрібну інформацію на сайті Green Travel, де є сервіс з онлайн‑оформленням і багато корисних пояснень саме по авто з тимчасовою реєстрацією. Там однозначно є пояснення, коли потрібна ОСАГО на транзитних номерах https://greentravel.ua/ua/tranzitnaja-s … h-nomerah/ і як не схибити з правильним оформленням, щоб не мати потім проблем з поліцією чи у випадку ДТП.

https://greentravel.ua/wp-content/uploads/2020/12/strahovka-osago-dlya-tranzitnih-avto-300x300.jpg